自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同你情況好似,十幾年,已預知部分長服(借我錢借到我叫佢唔好還)

預支嘅部分,有曾經收回過?如果無,咁即係已俾一部分長服(bonus),仁至義盡。當日係自己願意,我唔後悔
真係覺得過唔到自己嘅,俾一個月人工bonus,完!法例上我無需要俾,俾咗你條氣又唔順,何必屈委自己呢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gm147 發表於 22-9-15 10:33
 問5:僱主終止外傭的合約時,在甚麼情況下須支付遣散費或長期服務金?答5:

若外傭已連續為僱主工作不少 ...

你睇漏重點「僱主終止外傭的合約時 」

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf
attach1/tmp/php7usSzy

王國長老

Jhar 發表於 22-9-15 11:26
所以咁多人話永久離港,拎走MPF,再返嚟香港做嘢一樣

性質不一樣
本地僱主已供MPF,員工自走,MPF 袋袋平安;員工被炒,公司俾完長服對沖MPF; 員工發假誓,只係將自己己袋袋平安嘅MPF 提早cash out (即員工點都會有果舊錢)
無MPF嘅年代,長服係要老闆自己嘔(即同而家外傭僱主一樣)。外傭僱主無供過MPF,如員工辭職,本應一毫子都唔駛拎出嚟

首頁

尾頁

跳至