自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/243900/%E5%B9%B4%E8%BC%95%E5%AA%BD%E5%AA%BD-%E4%B8%8A-17%E6%AD%B2%E6%84%8F%E5%A4%96%E6%87%B7%E5%AD%95%E5%81%9C%E5%B7%A5%E5%81%9C%E5%AD%B8%E6%B9%8A%E4%BB%945%E5%B9%B4-%E5%B8%B8%E8%A2%AB%E6%A8%99%E7%B1%A4%E5%86%87%E7%94%A8

我細個都好想早婚早生, 目標係23歲生但現實係28歲結婚,29歲生女.
今日TVB播年輕媽媽, 其實背後的辛酸都不少,其中一個媽媽細仔身體有事,見佢好有心機照料,其實好堅強
( 各位 Angela 現身澄清 「回報]是指 孝順, 希望各位留下空間 . 另外電視和報導未必全面,討論期間請互相尊重)

子爵府

angela媽媽 發表於 21-1-11 12:07
我想講我並唔係要大家既支持,只係邀請我拍節目嗰位記者想帶出一啲正面訊息,所以我先拍,雖然我自己知道一 ...

支持你!!! 一家人齊心努力!!!

子爵府

angela媽媽 發表於 21-1-11 12:12
多謝你,原本我重讀夜校係因為細佬情況已經穩定落嚟,但個天又成日俾啲挑戰我所以完成夜校後我要 ...

不要讓其他人定義自己, 加油! 每天進步

子爵府

angela媽媽 發表於 21-1-11 12:02
另外想講一講回報呢句說話,其實我係想講考順既意思,如果我一心要回報我唔會只係學跳舞同畫畫呢啲咁嘅興趣 ...

網上討論好多時,大家容易只focus 一兩句說話, 這一點我不太認同這裡每一個意見,因為 每個家庭都有不同背景和起點,過程中亦有不同難處,什麼年紀開始都是第一次當媽媽,比較是無謂,我想say sorry 係一開帖就有引導性.

做媽媽從來也不易, 但心態和正面卻是重要因素. 我們只focus 在經濟層面亦不夠全面, 希望 大家包括自己留空間比大家.

子爵府

angela媽媽 發表於 21-1-12 16:56
其中有一隻狗仔我大仔未出世已經有養,另外一隻狗仔係心理學家建議養寵物,但詳細我家事唔會講太多,呢一 ...

angela, 有需要時保留一點空間和私隱比自己,網絡世界 複雜多變, 澄清如果影響自己 可以選擇不回應.

假如影響到當事人及其他媽媽,希望BK delete 此post. 唔好意思

首頁

尾頁

跳至