嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

報到!!

VERY EXCITING!!!!

我見到呢度dBK朋友真係好好呀!!!!

子爵府

好媽媽勳章

Smilesun, 我都睇完你個blog, 真係唔願出番來, 我想訂日本冷, 有d問題想請教你.

1. hello baby/sirdar bb/baby cotton 係邊度訂架?係唔係日本website訂? 有無item no.?

2. 我見你訂左綠色100% merino, okay 嗎? 你織咩款? 我想織件背心比老公(XL), 會太sharp嗎? 要用幾多個冷?

3. 段染merino, which colour 好?

唔好意思, 我係新手, 未try過係website度訂冷, 我現在好努力織, 遲d會post作品比大家評價.....好可惜, 我唔識勾, 打算去工聯會度學, 而加訂定d冷先......

子爵府

好媽媽勳章

另外, 我織緊手襪比自己, 無手指位只有母指個款, 請問母指個位點織, 我有图, 但睇唔明點留手指位?

子爵府

好媽媽勳章

請問有無bk sister 有 SANRIO 編織書, 我想織大口仔呀

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1114866014?.r=1238987292

子爵府

好媽媽勳章

我都係呀!! 我打算報讀呀

http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm

織技巧,源遠流傳,古以盛行,人們對織有著濃厚
的興趣。現將藝術與時尚互相配合,成為有獨特風格和時代
感的衣飾。內容包括織的基本知識、尺寸量度與計算法、
頸巾、帽、手袋、背心、卡通人物時尚衣物等。
課 程:全期10課,每課1小時30分
費 用:全期360元(材料另買)

課程編號 開課日期 上課時間
HO84026 7月28日逢星期一 下午5:25-6:55
KK84026 8月2日逢星期六 晚上8:40-10:10
KZ84026 8月3日逢星期日 下午1:50-3:20
NP84026A 7月28日逢星期一 上午11:10-12:40
NP84026B 8月3日逢星期日 下午4:50-6:20

原文章由 alexmum 於 08-5-29 15:05 發表
見你地d作品咁靚, 我都想學鈎針,
請問有冇好介紹 ?
工聯會教得好嗎 ?

子爵府

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章

無呀, 我打算報呢個 (15/6開始接受報名)

NP84026B 8月3日逢星期日 下午4:50-6:20

原文章由 alexmum 於 08-6-3 12:30 發表
工聯好平, 但D時間地點唔係咁方便
你有冇聽過人COMMENT 教得好唔好?

子爵府

好媽媽勳章

hi, 我想訂呢隻 col 54, 大家點睇! 我唔夠數, 有無人有興趣一起訂?

http://www.rakuten.co.jp/gosyo/799380/859484/

子爵府

好媽媽勳章

Hi Strawberrys,

請問灰色條上學用的頸巾係織定OUT, 如果係織要用幾多號針織? 起幾多針? 全長幾長呀?

THANK YOU.

原文章由 Strawberrys 於 08-11-16 23:05 發表
剛upload張相:

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view&mid=102561&page=3&folderid=2265213&fid=58180254&z=F

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view&mid=102561&folderid=2265213&fid=58180252

...

子爵府

好媽媽勳章

Hi Strawberrys,

唔該!

我半年無織la, 想問下係唔係咁織. 已有冷有針, 但無信心落手!

第14行: 低高低 高x24 低高低
第13行: 高低高 低x24 高低高
第3-12行: 8針1個花x3
第2行: 低高低 低x24 低高低
第1行: 高低高 低x24 高低高
3+24+3 = 起30針

原文章由 Strawberrys 於 08-11-18 09:03 發表
更正:

是用5mm針, 總長度忘記度, 因為唔見左把軟尺, 總言之用盡1個50g冷.

[ 本文章最後由 kk2008 於 08-11-20 12:26 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Strawberrys 於 08-11-20 12:30 發表
唔係咁, 等我今晚返屋企揾本書睇返再答你.

子爵府

好媽媽勳章

我PM左, please check.

原文章由 Strawberrys 於 08-11-21 08:47 發表
Please PM me your fax number so that I can fax the pattern to you. It's more easy to use picture to explain rather than written down.

子爵府

好媽媽勳章

HI STRAWBERRYS,

I JUST GOT YOUR FAX, MANY THANKS!

想問下左下图是冷帽PATTERN嗎? 右下是頸巾?

原文章由 Strawberrys 於 08-11-25 17:01 發表
kk2008

Please collect fax for pattern.

首頁

尾頁

跳至