自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cmw1010 發表於 16-8-27 09:17
係咁的, 我12月過門, 現在預備婚禮. 餅卡按習俗, 應該係男家俾女家.. 我唔係一D 一蚊都要老公出的人, 所以 ...

我個人認為
1)傳統嫁女派餅,但我都見過過大禮時男家用禮餅招呼親戚,要20張,應該都唔係周圍派,可能都係比最親嘅,況且喜餅嘅嘢我又覺得無所謂,完全同吉唔吉利無關,亦未聽過因為咁而唔吉利,講真,你咁計較傳統意頭,day 1你就唔應該自己買餅,口講唔介意,到人地以為你唔介意叫你買埋,你就話人咁都問得出口,以乎唔係幾好

2)你買現金券依個行為實在無禮,你介意嘅可以私下叫c6自己買餅卡比99,解釋比c6知你唔想嘅原因,咁咪可以解決,依家咁做,攪到好似男家係因為你比錢先叫你買埋(雖然我唔肯定事實係唔係),咁樣做好易引起大家不滿

3)仲有,傳統過大禮男家比咩女家,女家都要回一半比男家,所以男家有喜餅比親戚好正常

Miulo    發表於 16-8-27 11:19
芝麻街    發表於 16-8-27 11:13

男爵府

cmw1010 發表於 16-8-27 09:26
其實, 餅卡係我出錢買..我重點唔係錢, 重點係唔老黎.

如果係怕唔老嚟,咁點解你肯出錢買餅?結婚可以有好多支出,你可以負責其他呀?我睇到嘅係,唔係老唔老嚟問題,係你自己like ng like only

Dwmn    發表於 16-8-27 11:58
Miulo    發表於 16-8-27 11:35
芝麻街    發表於 16-8-27 11:14

男爵府

marykk 發表於 16-8-27 10:19
嗰時有位朋友教我,新人盡量暗地裡滿足兩位阿媽嘅要求,
因為結婚本身已好易有好多拗撬
...

同意,和和氣氣咪好囉,為咗咁小事而攪到兩邊唔開心,咁咪仲唔老like

首頁

尾頁

跳至