自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若國內大病都幾麻煩,有啲大病,就算有醫保都要補錢,佢地醫保又好似有分區既,收唔同錢。

而且,若重病留醫,多要請人照顧病人既,醫院中人只負責醫療既野。而請一個照顧者都唔少錢,睇地區,300-500人仔一日常見。

前年老公親戚內地人,cancer,有醫保下都使左幾十萬,請人照顧又幾佰一日,真使左唔少錢。

總之,內地有錢就有好醫療。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ming1020 發表於 21-1-23 18:31

其實全世界都係,有錢就買好質素,香港請個私家看護都要過 ...

係呀﹗

不過我都係聽老公啲親戚係咁講,話供醫保佢地鍾意供多啲,故亦所以國內做保險都幾好做,人民買保險意識真係幾高既。

佢地仲講過好似係你响呢區買醫保,但去另一區醫,咁保既又會唔同額既。

詳情我都無問,亦無去理解,總之,都係嗰句,國內有錢就有好醫療。

所以香港人國內居住既有大病就返香港醫,相信大家都會明白同理解既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

ming1020 發表於 21-1-23 18:44

係,唔同地區醫保係唔同,亦有分幾個級數,當然要較高質素 ...

仲有一樣要提既,國內醫院診証,若佢地話係重症呀、好難醫呀,記緊要睇多幾間較好。

識人個內地老婆大肚去檢查,話BB個心有事,要開刀同BB做手術,廿萬上下。咁個朋友香港人黎,响香港打份勞工,一下無咁多錢,佢太太想落左佢,因為佢黎過香港驗左係女而家又病,佢話唔想被拖累,但朋友唔肯,當年可以落香港生既,咁就落左香港生喇,根本個BB咩事都無,好健康。

老公親戚個仔,深圳人,唔知有咩病,總之叫肚痛,由肥仔變左瘦仔,响深圳兒童醫院點驗都唔知出咩事,好彩有親戚响廣州醫院有人事,之後轉去廣州醫院醫,話血有事,換左血就好返晒喇。

仲有幾單類似既。所以國內有人真係好辦事,真係既。

全世界都係,有大病醫唔好既,真係要揾多幾間問下,唔好信晒一間喇。

珊瑚宮

ming1020 發表於 21-1-23 19:04

明白,我成日都話幾專業都好,始終都係人,係人都會出錯, ...

Sorry,令你想起唔開心野添﹗

珊瑚宮

ming1020 發表於 21-1-23 19:07
我冇事架

祝福。

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-1-23 20:07
停雙非前,最少都2013 年,同而家既情況都可以好大分別了,不過我都同意大問題,seek second medical advi ...

就算嗰個CASE係當年,但老公親戚個仔個CASE算近年架喇,仲有另一親友,係前年既事。

我都係嗰句,國內有錢就有好醫療。

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-1-23 20:23
第二三個係錢問題啫,講錢就全世界一樣,香港有 cancer都好多人用錢買少d副作用既 chemo 藥,咪一樣要幾十 ...

親戚個仔嗰單,深圳兒童醫院係大醫院喇,但都診斷唔出個小朋友個問題,若非識人,另一親戚响廣州醫院做高級,相信都難揾到大醫生即時去了解個小朋友個病歷喇﹗
若唔識人事,根本轉入去廣州醫院睇大醫生都唔係易事黎。呢啲唔止係錢既問題喇﹗

另一親戚,又係深圳大醫院醫唔好,但轉去廣州醫院後,都只係拖長左少少時間,最後都係走左既。

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-1-23 21:33

咁香港都一樣有醫療失誤啦,做手術開錯邊都有,度度都 ...

我都希望內地醫療越來越有保障架,亦希望國內既窮人亦享用到適當適合既醫療,我覺得咁至講得上係醫療進步架,至值得表揚。

我都鍾意返去內地玩架,亦諗過老公退休後,更多時間上去邊住邊玩架。中國進步,當然好啦!

珊瑚宮

funseller 發表於 21-1-23 22:39
唔係個個地方都係有錢就有好醫療咩

我心目中既好醫療,係普通市民都可以享受到既,香港算係有好醫療既地方。

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-1-24 00:31
咁呢十年內不段進步都值得表揚既,想國家好都唔應該只放大壞處,中國14億人又咁大地方,想所有地方都一樣 ...

有啲野真係經歷過至知好壞。總之,我覺得住內地,吃飲玩樂係好既,唔好有特別事故出,否則就係煩。
講開強拆,
最近朋友深圳被強拆住屋圍牆,話影響城市外觀,朋友都好唔開心,加上疫情難上去睇 ,又被人(私人)加左媒氣管道落佢已拆既圍牆範圍度,搞到朋友發晒癲,而家畀佢起返靚啲既圍牆,但又因媒管佔有佢私人土地煩。(當初村幹定村委答應公家出錢起返,其後換人反口,朋友激氣,但都算喇,反正起圍牆都算平既)

另一方面,深圳近年大起鐵路,蓮塘區附近有屋苑受影響而有下沉及出現裂痕,居民維權集體抗議,最後係答應全拆後,原區安置,期間市民有補助外出租樓直至原區安置。

呢度就睇到內地真係文明左,做法抵讚。而且,佢地處理既手法,比香港更負責,香港受起鐵路而影響既樓宇既業主都幾慘下。

珊瑚宮

湘 發表於 21-1-24 04:17
其實美國也差唔多, 無錢都係冇得醫 ,唔好一味鬧中國 ,每個地方嘅醫療制度唔一樣 。香港醫療制度真係好 ...

咁我又唔係鬧中國醫療差既,老公有親戚內地醫院做,佢都成日話佢地醫療先進左呀,某啲手術成功率高呀,叫我地若有响香港睇唔掂,就返去醫呀咁。

而我只想講個人見聞,提醒下,唔好一味覺得真係咁美好,都要有心理準備既。

珊瑚宮

funseller 發表於 21-1-24 09:47
你識嘅內地人有病冇得醫?

咁我又唔識,不過上utube 度都睇過有人有病無錢醫啫。

珊瑚宮

queeniengyy 發表於 21-1-24 10:49
其實香港都一樣,大把人有病冇錢醫,睇街症都唔係免費㗎,仲有好多藥唔包要自費,我有朋友每次睇完政府醫 ...

點都係香港好啲,例如有啲癌症,政府醫院至少畀人住院醫。

但內地唔同。佢地見佢無錢會叫你出院,或先錢後醫。

我睇過內地時事節目,佢地都好公開咁討論呢啲事既,有啲幸運既,都可以眾籌得到醫療費。但有時我心諗,咁有啲未被公開既呢?要放棄治療?

當中有一個CASE印象好深,係幾個月既BB被家中老人放响火爐上取暖,點知一不留神,Bb被燒著左,送到去當地醫院,已燒到手指仔無左啲,同埋成身爛晒。當地細醫院醫唔到,唯有送去省市大啲醫院,但醫療費用就大喇。(UTUBE都有呢個個案睇)

跟住,其父母就掉左個BB响大廈既樓梯,並留左紙條,希望有心人可以幫手救佢。

當時BB全身都已發臭既,皮膚爛晒。好彩有人送佢去醫院,有記者報導,有人眾籌。BB情況好左好多。

當時美國某醫院經報導睇到事件定醫院代尋找國外治療,有美國醫院可以義助個BB,但BB要出國,就要其父母同意同埋知道BB既真正身份。於是網上有發起尋人喇,好彩又係有心人幫手,細心分析,終於揾到父母,但嗰時已過左去美國醫既時機喇,唯有國內繼續醫。.......................

呢啲事件,就睇到人性既光輝,亦睇到當中醫療既不足喇。

珊瑚宮

健朗媽咪 發表於 21-1-24 14:18
其實香港政府醫院看似好平,好多人都負擔到,但其實好多野都唔包,叫你去私家做,例如照ct, mri之類,你明 ...

呢啲我都明白,我都係出面照MRI既。都明白香港醫療都有唔好既地方,有親戚朋友都經歷過香港既醫療失誤既,不過相對內地既醫療,若大家都係平民黎講,我覺得香港又比佢地好啲喇。

就好似我講嗰個CASE,若同一件事發生,我相信响香港醫療下,唔會見BB於不顧,而令其父母因無錢醫病而掉棄左BB。

我係真心樂見中國各方面越做越好,為普通市民既福祉越做越好既。但若見其不足,都應該出聲提醒,係咪?

珊瑚宮

健朗媽咪 發表於 21-1-24 16:21
其實掉咗個bb係個父母問題,唔係醫療的問題,我之前都有講過啦,大陸而家如果無錢醫病,都可以去微訊發起 ...

我睇法係,個BB父母可能無知而掉棄BB,佢地當然責無旁貸﹗但若醫院當時肯接收個BB,相信唔會發生其後既事。其父母其後亦解釋,掉棄BB都係想有人行善去救佢。BB出院後,其父母都想要返佢。

至於眾籌,有時唔係必定可以籌到有關數目既,我相信好多人都睇過報紙既報道,有小朋友自願寫下不搶救書,就係因為籌唔夠錢,佢地唔想父母再為其奔波、借貸落去喇。

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-1-24 20:46
見到大陸愈來愈好係好欣慰既,明白而家大陸仲有好多改善空間,希望大陸愈來愈文明吧!
...

首頁

尾頁

跳至