自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

vivibabyvivi 發表於 19-4-28 20:34
https://youtu.be/lSgkqCJpnjI

一播就諗起電影《投奔怒海》,香港社會當年受到相當大衝擊,影響治安。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 20:39
好好聽,想當年,懷舊吓。

香港當年受越南船民影響下,社會氣氛好差,難民營間唔時就開片,甚至發生大型暴動,身處當年,邊個歡迎佢地,你竟然用懷舊嚟形容。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 20:53
都係香港近代史一樁,點解唔可以懷舊?

你當年幾歲?

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 20:53
都係香港近代史一樁,點解唔可以懷舊?

如果睇返六四資料片段,你都形容做懷舊,咁你都幾有趣。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 20:59
幾歲有乜關係?

唔明

因為身處當年,電視機睇住佢地越南難民拎住武器,係屋頂行嚟行去,戥班防暴執法者牙煙,你一定好細,根本未親身經歷呢段香港歷史。電台日日新聞報當日幾多艘船到港,香港人要承擔養佢地嘅責任,仲有佢地班越南仔出嚟打刧、扒竊,仲好狼狠,人人自危。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 21:03
呢段廣播聽返係幾有趣。

點解扯到六四來講?兩件事都冇關聯。

睇返菲律賓人質事件,你會形容係懷舊嗎?你我生長年代唔同,講你都唔明。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 21:22
咁你今年又幾多歲?

我唔知你所講好細既定義,我亞媽就而家都覺得我好細,我C6 90年代初也試過響難民營執 ...

因為當年我已出嚟工作,廿幾歲。你老公年紀唔代表你有幾大,咁你當年咪10歲或10零歲,天真無憂年紀。

果段廣播背後嘅意義,會勾起身處當年香港,而體會到咩一回事人感到沉重,絕對冇輕鬆感。

接受你道歉,針唔拮到肉唔知痛,呢句唔係諷刺你,係事實嚟。

琥珀宮

momo06 發表於 19-4-28 21:29
中國人系咪欠咗佢哋?大6就送粮送草俾佢哋,轉頭比人托自己D粮草打返自己;打輸咗乜責任都無1個屈尾十又來 ...

呢樣又冇得講,當年老毛要幫越共對撼老美打江山,贏咗亞洲區就多個同志,加埋當年嘅蘇聯,政治目的,老毛嘅得意算盤,佢一定估唔到越南仔咁反骨。

係廣西,越共都周不時打過嚟。

走過嚟大部分有錢,俾好多金至走到出嚟,越共好殘忍,可能比大陸共產黨仲衰,有錢人當然要走人啦!

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 21:43
我同C6 同年的。

如果講沉重,我覺得幾年前既佔中,更加沉重。

咁你當年竟然冇點睇新聞? 可以置身事外,真幸福無比 我曾經係街幫手拉到2個越南仔嘅扒手,係銅鑼灣。

佔中都冇死人,愛與和平之嘛,唔沉重噃

琥珀宮

momo06 發表於 19-4-28 21:47
大粒佬落嘅命令,蟻民硬食呢,老毛累死國民,聯合國累港人。

係,打越戰,令大陸人更貧苦。總之成也老毛,敗也老毛,唔係佢嘅長征,中國唔會统一,繼續內戰,老蔣亦唔係一個好東西,只識打仗唔識管理國家,最喜歡開派對,同外國人開心聯繫攞錢,支持享受。

老毛中晚年嘗到權力好處,就攪爭鬥,想成皇。權力、金錢令幾多人腐敗墮落?不計其數。

琥珀宮

bik1229 發表於 19-4-28 21:58
有睇新聞,但印象中冇死人傷就肯定有。

你好犀利喎,捉扒手。

佢地出嚟犯案有殺人,販毒都有佢地份。

咁啱啫,捉佢地係當年嘅男朋友,跑到埋嚟,我幫手按住其中一個。

咁一個國家咁大,一定有好有唔好,香港都一樣啦,有啲香港人 一樣醜出國際。

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 22:05
其實好沉重! 香港因為第一收容港, foot the bill 都算, 都引起吾少問題!

我吾想回憶!

係,當時難民營分南北越兩幫人,北越人好狼,可能比較窮,削尖牙刷,甚至煮食工具,暴亂仲係難民營縱火 ,後來警察就不斷搜營,防止暴亂。

一聽到第一收容港,就極討厭英政府,出賣香港,人道人道,佢又唔俾錢,要香港人揹數,當年不少人鬧英國佬,勢估唔到今時今日,會有人拎住支英國旗出嚟示威,英國佬最大功德就係成立ICAC,但當年香港貪污咁犀利,又係邊個種出嚟,咪又係英國佬。

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 22:07
當年我堂大佬有份打越戰的! 九死一生! 但吾打, 就比越南佬欺負! 要焗打!
...

佢係大陸軍方?

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 22:27
我記得呀! 事實就係咁! 班死英國佬慷他人之慨要香港做第一收容港! 當時我細, 但仲好記得!
...

7、8年前已知聯合國難民署一直拖欠香港以億計,BK講時事都間唔時有人講返呢件事,算啦,聯合國都要靠老美揼水,本身經濟都俾美國練住條頸,所以美國唔賣帳俾聯合國㗎,一個窮人,都咪指望佢會清到呢筆數。

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 22:32
係, 我堂大佬係軍人! 當年一家一定要出一個男丁當兵!我二叔有三個仔, 佢最大由佢去!

我家在爸媽年青 ...

老毛絕對唔話得,出錢出人力出物質,咁多年,唔知越南幫到大陸咩手?只知越南係接壤廣西邊境,成日打過嚟,除此之外,其他好野就留意唔到嘞。

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 22:43
算, 清吾到而家當壞帳! 但英國佬吾係咩君子更加吾使指意我好似班無知嘅人咁要我當佢養娘囉!

由始至終 ...

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 23:05
老毛行共產嘛!越南更係要幫共越啦! 中國當時嘅考量係: 如果比美國打贏越戰, 既美國國力影響到中國嘅ne ...

我只去過河內,冇到過越南其他地方 胡志明市舊叫西貢,都唔使去過都知,1955年,打到1975年,苦戰足足20年,美國人70年代走出街頭示威,電視有報導,仲有少少印象。

而講關於越戰,《阿甘正傳》印象最深刻,其次《俏郎君》

游擊戰應該係中共教佢地,中共就係靠游擊戰至不被國民黨消滅。

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 23:32
仲有, 睇照片當年越南大把靚女女兵一齊打美軍! 保家衛國, 男女都豁出左生命!

...

靚女兵唔知係北越兵,定南越兵呢?

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 23:47
我吾知呀! 只記得古芝有好多戰機、 地道、 圖片睇! 值得一去! 如果落地道吾使怕的! 有靚仔兵哥on duty ...

3月底跟團去過銀川,係賀蘭山地帶接壤內蒙有間明朝時的屯兵屋,地下有條秘道,通落藏兵洞,沿途有不少機關,好似奪寶奇兵齣片嘅機關,可能呢啲就係游擊隊學習返嚟嘅攻打敵人方法。

琥珀宮

123blow 發表於 19-4-28 23:53
比你一講我又記得多點! 記憶中收容最多嘅係澳洲、法國同加拿大! 吾知我記得啱吾啱! 法國都收吾少!

其 ...

美國有,我朋友住三藩市講自從有越南人入境住,治安差咗好多,當時已90年代,越南人去到結成幫會犯案。

首頁

尾頁

跳至