自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 16:39

7/ 好、已為左一枝豉油都特登揸轉車出去(唔係點消磨?) ...

係中山買咗個洋樓高層單位,屋苑有高2層送埋地庫別墅,同家中男人討論過,我地意見一致,不會買別墅,內地可以請人做清潔,唔係太貴,但咁大間屋,維修保養都麻煩,寧住細單位,夠住就算,2個人7百幾呎,易打理,唔使騰上騰落。

所以完全明白箇中感受。

琥珀宮

rose-mag 發表於 21-3-29 08:13
以前有個同事買屋,佢話要搵一層過冇地庫冇樓上嘅果種town house,我問佢點解唔搵有兩層果種,樓下客廳飯 ...

上樓梯冇落樓梯咁易出意外,老咗腳冇力,落樓梯好易滾落。

至於煮食,馬死落地行,會得嘅,問題係好唔好味啫。係外國,真係咩都靠自己,請人做都好貴。

琥珀宮

rose-mag 發表於 21-3-30 03:41
上樓梯落樓梯都可以有意外,有親戚就係上樓梯時扑倒,口鼻都要縫針,佢住果度係三層樓嘅公寓,樓梯比較直 ...

識行後,曾係舊樓又長又直樓梯碌落街,唔死執身彩,但冇哂記憶,可惜潛意識有咗惡懼,變咗下意識要避開危機。老人往往唔記得自己已一把年紀,所以好易生意外。

外國生活適合退休人士,可以慢活,香港人的辦事速度,令市民生活造成好多方便。

香港嘅Starbucks都問名字,第一次好錯愕唔習慣,後生都適應咗。

琥珀宮

0q.cathy 發表於 21-3-30 09:59
香港你行慢d,都係死罪,阻住人發達,等二秒都唔得,入lift要立即按關門,前面人行慢d就唔滿意,太多太多 ...

我都係心急人,你講果啲中哂,一秒都唔想慢,衝鋒隊長。慢活唔知習唔習慣,香港人咁長命,可能就係個個都做嘢快,救人更快所得出嘅結果。

琥珀宮

0q.cathy 發表於 21-3-30 15:30
年青就鐘意快,年紀大就開始想慢落黎,唔想咁急,我同朋友旅行,佢地鐘意一日三四個景點,好攰,但佢地覺 ...

咁玩呢,就唔喜歡趕喉趕命,跟團冇得好講,自由行就喜歡去熟悉嘅地方,行吓食吓,去陌生地方都喜歡跟團,揀啲輕鬆行程嘅旅行團。總之,今時今日一把子年紀,已冇衝勁,揸住地圖周圍搵或自駕都唔係我的旅遊旨趣,唔想用腦。

西方國家啲人揸車又真係幾好品,唔興響按,無論對行人與其他車輛。

琥珀宮

0q.cathy 發表於 21-3-31 09:27
我好耐無跟團了,因為我起唔到身,佢哋既時間太趕。

疫情前有舒適團,每日只去兩個景點,去南意大利就係跟類團,唔累勞,大約8點幾至10點集合。亞洲多數自由行。

首頁

尾頁

跳至