自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

December_baby 發表於 24-4-19 17:09
好想去下黃山、蘇杭..請問旅遊景點的廁所情況如何?
我朋友有潔癖,唔知佢頂唔頂得順
...

目前身在杭州,由楊州、無錫、蘇州至此,廁所大部份都OK,當然有高低,唔差,有一兩間有尿味啫。

琥珀宮

Skytree1000 發表於 24-4-19 18:32
去過北京景點廁所是流動那些,
要付$ 及 閉氣

幾耐之前?我去長城幾次都冇見呢種廁所。

舊年翻去八達嶺,都唔見你所講嘅廁所。

琥珀宮

大力大力 發表於 24-4-20 20:55
好多人仲係諗住、國內十幾年前的情況~

唔否認人太多,廁所少的景點情況比較差,如最近去過的雲南大理古鎮入口那邊,因遊客太多,清潔不切,情況不太理想,但舊年去到北疆某個沙漠,廁所多,而其中一個較偏,入去好香,仲有隻守廁貓添。

琥珀宮

大力大力 發表於 24-4-19 21:56
X 2

咁多人講都係十幾20年前....

杭州更係一個好乾淨的城市,街道見不到一點垃圾,因為市政府由2000年起罰扔垃圾,雖然每次罰¥5,政府僱用大媽去捉垃圾蟲,捉到一個有¥1分到,大媽非常勤力去捉,真絕

市內仲綠化程度好高添,馬路兩旁種滿花,包括好多玫瑰花,杭州真有錢

琥珀宮

柔伊 發表於 24-4-20 22:06
杭州值得去玩嗎,真係乾淨?
我搵緊下個去的城市
去西安 重慶 好多飛劍怕怕

本身喜歡杭州,但3月進入雨季,一年有265日都落雨,頗潮濕,夏季氣溫可高達40度,冬季又可以冷到人不耐,所以春夏季是較適宜遊覽季節。

飛劍在國內都好難不見,唯有入鄉隨俗架咋。

琥珀宮

Fatima_melanie 發表於 24-4-20 23:50
2009年去過杭州,雖然你講嘅政策已經實施左九年,但完全唔覺乾淨,坐船遊西湖,隔離個大媽一路剝龍眼一路 ...

2007年去過杭州,亦有遊西湖,係頗差,仲見湖邊有個阿伯乞丐。你講果啲大媽應該不是本地人,係其他地區遊客。再推早於1983年去過西湖,湖水乾淨,環境清幽,湖邊只有一間友誼飯店供應餐,對比下,2007年反差很大,湖邊有星巴克,也有名牌時裝店,那種不倫不類感覺,令我好唏噓。

雲南洱海也曾歷被污染,工業水污染這湖,變了臭湖,後習大大的倡導下,洱海變回乾淨。

今次冇去西湖,去了一個新景點水鄉叫濮院古鎮,日與夜都美,地方與廁所都乾淨。
attach0/tmp/phpN5pTdy
attach1/tmp/phpc0fgJ9
attach2/tmp/phpznJSeL
attach3/tmp/php8mZQKm
attach4/tmp/php1xqchY
attach5/tmp/phpmrwKNz
attach6/tmp/phpD4Xmkb
attach7/tmp/phpQXC4QM
attach8/tmp/phpvlFSno

首頁

尾頁

跳至