自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-27 01:16
其實
到最後都系睇智商+學習態度
不過假設同智商

又唔係咁講!
先唔計智商,所有小朋友,個記憶力,做事快捷能力,肌肉方面,專注力,精神,自控能力等等都一定隨住年紀越大就越好的!

讀書唔止靠智商,仲要都靠呢啲,所以點解頭小三有分別就係咁!就算一個智商高過大b嘅小朋友,但佢其他方面低下,都會差啲!

等於到左中學,可捱夜,一個鐘裡可以做到好多野,但你叫個小學做返出黎,卻要三小時先完成,而且仲捱唔到夜!

點都係越大越好嘅。

但大b都有唔好處,細b都有好處。

珍珠宮

days.bb 發表於 24-4-27 08:45
我小朋友男仔 依家K2都好似追得好累
最近上堂佢寫字比同學慢,佢會喊出黎驚老師唔等埋佢,會有唔開心,
...

講到肌肉方面,真係一定唔夠大b,呢啲真係生長週期,肌肉係未發展就未發展,細b肌肉絕對無可能超越大b!
講游水,學校都唔會搵小三去比賽一樣,學校老師都有講,小四嘅肌肉發展同小三好大分別!

8歲嘅肌肉能力先開始好啲,又點能夠同小四鬥,體育方面都輸9皮!如果你想個仔游水比賽,小六階段真係輸蝕過同班同學!

珍珠宮

回覆樓主:

大細b都好睇個小朋友數學能力,如果數學思維差做細b佢會好吃力架!

已唔計語文!

聰明嘅小朋友係數學好啲,佢記憶力都好過人!
語文能力就可靠睇多啲書補救,但數學唔能夠多做就考試掂的,題目一轉變就坐係度架喇!

我女班嘅大b數學死晒,何況唔叻嘅細b!
啲大b在頭三年級較淺嘅,都已跟唔上數學!

數學叻,英文由細都接觸,中文多閱讀,記憶力好,就得天下!

男仔一般建議做大b嘅,否則佢跟得好吃力,男仔專注力無女仔咁好,會唔會因為辛苦而好憎學習?

做細b好處係家長從不會休息會一步一步進法,會跟到好足!
大b一早比細有能力,家長會鬆懈,一鬆懈就好易比細追上!

大b在小二第三學期開始下滑,小三第一學期有部份已拿唔到級十,有啲在小三第二學期才開始無級十!
好睇你沉唔沉得住氣還是好心急要個小朋友在小二/小三前追到級十喇!

做細b要唔停步一步一步追,無得休息架!

追嘅同事要多鼓勵

珍珠宮

crazypaper 發表於 24-4-27 16:45
細b又未去到12月超細,而家初小,成績係唔錯,沒有好大差距
我覺得上到小學,差距減少,係幼稚園明顯啲啲
...

如要級三內就有分別喇!細b頭幾年未必做到級一!

珍珠宮

回覆樓主:

做大及細都要父母跟架,拎出去補習無用架!
浪費時間小朋友又辛苦!
自己比心機跟功課跟弱點,教佢點自律比鼓勵!你能做到、細b級三都得呀!

如你想有語境,搵網上或native一對一我讚成嘅,但可以係興趣班果類!作文都可以補習,但其他中英數就唔讚成了,晒錢晒時間

珍珠宮

crazypaper 發表於 24-4-27 17:54
級三內

哦!係麻

珍珠宮

ilovemagao 發表於 24-4-28 01:50
我覺得k3下學期已經無左大b優勢,d細b一樣拎學業獎,但細b k2 開始揸筆寫字時真係辛苦既,要慢慢俾耐性追番 ...

如果係咁,名校就唔會只收大b la!

珍珠宮

香蕉煎餅 發表於 24-4-28 07:43
根本做大b無得輸,唔計學業。
身型,體能,成熟度,大小肌肉一定係愈大愈好。除非個細b係天之驕子
...

肌肉方面,天子驕子都追唔到

珍珠宮

water-lily 發表於 24-4-27 21:46
有兩個男仔,一個12月尾(做細B),一個1月尾出細(做大B)。 結果現在高中,細B係Band 1級10, 大B係Band ...

依家講緊頭小三時嘅分別!
其實去到小四,就拉到好近架喇!小四前都仲有分別嘅,不是計成績,而係其他分別,肌肉都唔夠人勁啦,小四同小五鬥游水快,唔駛問阿鬼都知小五win

珍珠宮

annie133 發表於 24-4-27 21:25
未打完
外國研究做大B係有優勢
尤其當運動員

自信方面真係大b勁好多嘅!睇我女學校件大b就知!依家成績差左好多都一樣咁有自信!

佢由細乜都叻過人,幼稚園學校比佢嘅機會又多過人!由細已建立左個思維,自己係叻過人,就算佢小二下學期及小三開始差左好多,都唔會改變佢諗法

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-4-28 13:37
現在大家接受到做超大B,9-12月出世反而著數
可直接做超大,亦可先做細B睇情況重考小一
...

我反而係在考慮重考DSE

珍珠宮

annie133 發表於 24-4-28 17:35
好多重考小一入神校
DSE唔好啦

DSE緊要啲麻

首頁