自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 19:58
仲有10日就擺酒,突然又有野煩。

我係女,我媽咪當初講好要6圍 另外媽咪自己加4圍朋友(自己比錢),今日 ...

老實,差一圍都唔係差好多錢姐,俾盡咪2萬蚊,你老公咁都咁計較?!

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 20:13
可能大家笑我10000都冇,但我同老公生意才剛起步,老公就一早預左女家比6圍+38888 禮金
我地只有20歲,老公 ...

妹妹,你千祈唔好咁諗你丫媽,你20歲,佢湊到你咁大,要多圍都唔係多錢,你兩公婆咁都同佢計? 我寧願係其他地方慳,如果你老公同你都識做,你哋唔夠獎擺多圍,我寧願請小啲自己朋友同老公朋友(當然要你老公都唔計較才可以,但我諗唔到一個男人咁都計真係好小家)

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 20:13
可能大家笑我10000都冇,但我同老公生意才剛起步,老公就一早預左女家比6圍+38888 禮金
我地只有20歲,老公 ...

賣女?呢個價夠養得你幾多年,養你20年一定只只值38888同6圍酒席囉

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 21:06
其實係我扡冇多餘錢, 佢父母一分一毫都冇幫㗎真係靠佢一個20歲嘅男人(emoji) 你哋唔好咁話佢
...

其實結婚一向只會預多,講真預2,3圍走盞真係好平常,不過睇你都係幫住老公,算吧啦…你自己心中有答案

珍珠宮

blee427 發表於 19-6-29 10:25
窮到10000多餘錢都無,仲要搞咁多野。D金可以賣左佢吐現,俾多10000冧阿媽絕對值。如果我女嫁時話我賣女, ...

i agree,不過睇樓主都係幫住老公多,算吧啦

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 21:08
你哋諗下喎 難聽啲講我咁細個有咗 自己老公又咁細個 都可以擺到就算係風風光光。 我亦都明白媽咪想我覺得好 ...

難聽啲講 你有咗小朋友,男家就梗係唔會同你有商量啦!

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-29 17:06
多謝你意見, 我完全係好明白一個女仔 無錢揸手 ,要靠男人要求人嗰種感受。
之後嘅家用自己儲埋,亦會進 ...

唔好講到自己係受害者咁,邊個叫你未婚大肚,咁大個人學下為家人爭口氣啦!再係咁 你係男家中更無say呀!成篇文淨係睇到你嫌你丫媽賣女,其實自己有冇心解決丫媽嘅要求,定係想將丫媽要求變得不合理化,自己諗啦

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-29 17:15

大佬結完婚就要找數啦 即日點樣溶金器呀 我都唔要全部金 ...

不如算啦,睇晒你所有回應,同埋呢個回覆,你根本就企咗係你老公果邊,老公乜都岩晒,呢度jm講咩都無用

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-30 02:48
未婚大肚 有咩問題 一定要結婚㗎咩?
點樣為屋企人爭氣 而家一分一毫都係靠緊個男人
...

咁當初邊個話要結婚呀?未婚大肚係無問題架,但問題係你又應承結但又無錢搞大,但又要搞大

珍珠宮

o水玲瓏o 發表於 19-6-29 17:28
擺得酒多數預多幾圍走盞,條數唔會真係預到所有野岩岩好,連一圍酒席錢都拎唔到出黎,似係你老公為啖氣先唔 ...

樓主仲要大肚,要多圍,俾盡兩萬呢,個未來老公明知個未來外母想要多圍都搞唔掂,仲要個大住肚嘅老婆煩。。。不過樓主覺得自己幸福就夠

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-30 02:52
首先,應承結婚嗰時雙方父母傾好咗所有條件 , 而家係人哋畀錢我哋都冇資格出聲。另外而家唔係我要搞大個 ...

既然你講到你無say 要靠老公,你認為你呢個post嘅問題仲有得揀點解決咩?你都答咗自己啦!你都無say

首頁

尾頁

跳至