自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Prosperous 發表於 24-1-16 17:45
成件事係鼓勵回收或源頭減廢, 就係希望你因為唔想畀咁多錢買膠袋, 而做多啲回收或減廢。

我家自疫情開始, ...
同意,我一直都支持及做緊垃圾分類回收,唔覺有幾難,唔明點解有班人會覺得係政府財赤先搵市民開刀賺錢,垃圾徵費講咗幾年啦,根本有好多人都唔知或者唔理香港嘅堆填區2030年就爆滿,焚化爐又幾年後先起好,但都唔足以處理到每日過萬噸嘅垃圾,而家仲乜都唔做,到時垃圾圍城係咪又鬧政府無能?講到外賣,其實可以自帶餐盒㗎,到時叫堂食跟住自己動手處理就解決到,唔想麻煩咪直接堂食囉,如果兩樣都覺得煩就自己返屋企煮公仔麵啦!

伯爵府

Anpanmama 發表於 24-1-17 03:07
睡着的不會醒
全世界得佢一個醫護最忙
由得佢 ...
咪係,早排睇過本書先話失敗嘅人必揾嘅借口就無時間,所以一事無成

伯爵府

janice_cat 發表於 24-1-17 11:44
同意
除咗增加回收點,亦應增加誘因!
樓下商場設置咗部膠樽回收機,入樽後有回贈,見到都多街坊去 ...
係囉,講黎講去都係錢嘅問題,如果而家話垃圾分類有錢收,情況肯定唔同哂,垃圾箱都變成首飾箱

Prosperous    發表於 24-1-17 13:11

伯爵府

Prosperous 發表於 24-1-17 13:18
嘩! 我就唔夠胆好似你講得咁白! 我怕佢又跳掣!
一早就跳哂掣啦,咁係吖嘛,其他國家都一早行咗咯,點解香港人未試過就話唔得呢?如果大家都齊心去做好一件事,到時真係有問題出現都一定有解決方法,若一早已經唔想做,就算我擺齊七色回收箱喺你門囗,你都係諸多借口say No架啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊