少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi Sandra,

我1歲大BB返1個月經常尖叫,好頭痛!我可以容忍BB哭;但很怕他大叫,我已開始有少少神經衰弱,有時連瞓着覺都會有幻覺佢係到叫,我特別怕佢係在公眾場所大叫,我會即時頭昏腦脹,甚至會胃痛。我發覺BB好attention seeking,我估佢可能引人注意/想表達一d野。我都嘗試過ignore佢/幫佢講出佢想表達的事,但佢重係繼續大叫,試過成個火車站的人都望住佢;同一間餐廳的食客都搖頭怕咗佢。早幾曰我終於忍唔住用間尺打佢隻手,佢其實唔係因為痛喊,可能見到我好惡,於是大喊停止尖叫。雖然好似有少少効,因為佢有時想再尖叫,我會提佢「打手手」,佢好似會稍稍降低叫聲,但我心裡其實真係好唔想用呢個方法,亦知道並不長遠解決,只是唔知可以用咩方法教佢,勞煩你俾D意見我。

別墅

原帖由 SandraLo 於 09-6-28 23:41 發表

MicMicMandy :

如你肯定他是attention seeking, 就算是用耳塞, 也要忍!因為他錯誤地以為尖叫就可以得到你的反應去理他, 所以除徹底ignore之外, 別無他法!而你鬧、惡或打佢, 只會令佢學識惡、鬧人同打人!
你睇咗点讚 ...

Hi Sandra,

多謝你的意見。不過我發覺ignore呢個方法係街實行有困難。今曰我約咗外公午飯帶埋佢去,可能上午睡得唔好,中午佢一到餐廳已唔耐煩。我已事先餵飽佢,仲帶定零食比佢,事関佢最鐘意見到其他人用膳就大叫。點知佢一見我地食野,理唔到佢,加上佢又唔鍾意架坐係架pram入面停係到,佢就開始尖叫,我想用ignore既方法,但佢仲大叫,其他食客開始唔耐煩地望住我,我就即時唔食,餵佢食零食,初時都稍有効,我讚佢乖,但一停就再尖叫,到佢稍停我都已經爭取時間再讚佢,點知未讚完佢又再大叫到塊面都紅晒,叫到連阿外公都爭D忍唔住想打佢一下手仔,我控制唔到局面,又唔可以自己走咗去,只好狼狽;好尷尬咁離開,帶佢返屋企,佢沿途架pram稍停下來,佢都繼續叫,我返屋企後只能將佢盡快放落床,関門由佢叫,而自己只能躲在房內哭了一場,真係好無奈!究竟係咪佢太細,唔清楚我讚緊佢邊D行為?一話我係未掌握到Ignore + 讚的方法之前都係應該避免帶佢去公眾場所?

別墅

原帖由 SandraLo 於 09-6-29 23:26 發表

查實一個普通(冇尖叫) 嘅bb出街, 都唔會話可以全程可以自己坐响度唔嘈, 點解你會覺得佢可以?係之前一向都得淨係今次嘈?
bb由第一次尖叫到依家, 相信已叫了無數次並成功地引起你們的注意, 要改正這個 ...

Hi Sandra,

我當然明白BB出街唔會完全安靜,佢自從8個月左右,坐車仔停得耐都會發出「唔唔」聲,不過唔太干擾人,我都會容忍佢,但慢慢發展到去尖叫,而且係斷斷續續近20分鐘,加上其他人都好唔滿意咁望住我,我就用唔到ignore既方法,以前試過即推走佢出去一陣,但返去餐廳不久又會再叫,所以都係索性帶佢返屋企算。我認同ignore方法有用,因為我係屋企試咗兩日,都見到D成効,但真係唔知點係街用呢個方法教BB而又唔干擾到別人。

別墅

Hi Sandra,

我的兒子兩歲8個月,嘗試過用Ignore 加讚去改善他一些壞的行為, 例如吃飯時不停拍檯踢腳、大聲尖叫等似乎出現了反效果。我通常會先Ignore他,一般都有效令他稍改善,但好奇怪,我一讚他,他就刻意繼續壞行為,我怕只同Ignore唔讚又會令佢養成唔理人的態度(佢本身已好「自我」)

另一難題就是近日稍有不滿就打人,包括我和daddy都打。例如,今早起床後他要我開門給他離開睡房,因我正收拾他的尿片,我告訴他要等一下,他就立即打我;我罵他「不可以打媽媽」,他更還以尖叫,我們為此好唔開心。有時會用Naughty Conrner 去令佢calm down 2 mins, 我會要佢say sorry 之後,再重申不可打媽媽,通常佢都會講,但他當然只是想快離開便隨口說吧,過一會又會因其他不滿想打人。由於他打人的次數愈來愈多,我和daddy試過打他手版,他當下會表現驚慌,可能會乖一會,或想打人時會收斂一下,但我們知道不該如此,又實在不知如何處理? 求教!

別墅

實在謝謝妳的寶貴意見!

別墅

SandraLo 發表於 11-3-29 22:40

你應該在他一坐低, 未開始叫時就讚他, 即壞行為未出現時就要讚他!你說一讚他他便刻意繼 ...

Sandral,

這個星期嘗試了替小兒說出他心中所想,例如「你想媽媽幫你...;陪你...」,他用手打人的情況的確少了。但如不「立即」滿足他,他卻仍用口說「打媽媽/打爸爸/打XX..」去表達稍不合他心意的事。試過連看電視,他不喜歡節目的人物/情節,他都要說「打媽媽」。我已嘗試立即更正他說「你係唔係唔鐘意剛才的節目人物...而不想是打媽媽」他說是,但不足數分鐘,他一遇到不滿又再說「打媽媽」。由於每天他說這個字的次數實在太多,真好難使用「讚」。我覺得他好像是把「打」這個字去表達不滿/唔開心,但教過無數次,佢都依然如此。雖然我知佢並非存心去打人,但若不改善,他很難和人相處及溝通。他甚至會將「打」和「痛楚」混餚,例如他見我/別人跌倒/受傷,我告訴他好痛,他會打我,真教我不知如何是好?

他近日還多了一招,就是不停是扭計,有部份好難Ignore。例如:扭唔換衫;唔去廁所;唔刷牙,由於早上時間稍緊張,再ignore會延誤到daycare。 有無方法可改善?通常將近黃昏時,如當日午睡欠佳,他就會不停扭計,例如今天承諾了給他冰條,他吃過後要求再吃,我說「今天已吃過,明天可以再吃。」他不高興,當然又說「打媽媽」。我告訴他「你只是想吃冰條,唔開心現在不可以吃,並非想打媽媽」。他不停說「想呀...吃呀...」我ignore他,但不一會,他就要扭另一件事,「吃粒粒(Vitamin C 糖)」因當天已吃過,不可多吃我就用重覆的方法回應佢,當然他又重施說打.. , 他又再繼續找其他東西扭,如此類推,足足扭了大半小時,佢發覺言語扭唔到,就開始用手攪廚房的櫃,引我注意,爸爸正於此時回家,他又再重申扭之前項目,還擲玩具,實在好想佢冷靜一下,於是我叫爸爸請佢去Naughty Corner冷靜2mins。邊哭邊企之後,爸爸都解釋他被罰的原因。我知他累了,叫他洗手吃飯,又再扭及哭鬧,忍無可忍下我將帶他入睡房,唔開燈,關了他在房2mins, 他大哭,但之後就肯主動洗手吃飯。我是否錯用了Ignore 方法?我記得你說過要ignore件事,但由於佢連連不斷地扭,最後我好似不能避兔ignore了他,勞煩妳給我一些意見。

別墅

SandraLo 發表於 11-4-6 23:16

你囝囝好明顯是attention seeking, 而你就中招!佢好鍾意講「打媽媽」, 係因為每次講呢幾 ...

Hi Sandral,

巳看過你所寫關於「讚」的Topic,可能我並不是「被讚」中成長的一代,實在有些不太掌握應用,不知是否理解恰當。我今天嘗試以讚去改善他唔換衫的行為,效果不錯。我在要換衫前就讚他:「BB自己懂得自己穿褲子,可以穿得好好,好叻架!」我著他坐下,他就好乖穿了。(平時他常說唔穿這條/將兩條腿刻意穿在一褲管唔合作),跟住還好合作學穿衣。他吃早餐亦好乖,吃完還自己把杯碟放到廚房去,我又大讚他。早上首1小時多都表現好。到我要清洗碗碟時,他拉我到客廳想我陪他玩車,我著他等一下,完成會跟他玩,他就立即說「打媽媽」,我就不作聲、不望他回到廚房繼續洗,他見我不理睬他,就改為大聲呼「媽咪!媽咪!...」我唯有重申洗完碗碟才可跟他玩。他無奈地自己到飯廳弄這弄那。他一整天每次說打媽媽時,我都是以這個態度對待他(不理他/行開),是否正確?

其實要以讚再減少兒子說「打媽媽」/打人的壞行為,是否要等到他即使發嬲仍能不說「打媽媽」先讚?還是盡量讚他一日中「其他好行為」,到他有壞行為就ignore佢呢?

首頁

尾頁

跳至