夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

樓主
妳呢?妳個family background喺點呀?

如果成長環境,家庭價值觀,相方婚姻期待,有不同嘅話 最好唔好"累抖累"
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

anna59 發表於 20-5-3 06:58
愛情同面包你揀邊樣, 男女都一樣, 如果家累重, 就吾好同人拍拖, 結婚, 生bb, 窮吾系罪, 但窮可以引發好多問 ...

認同~
其實呢個社會表面推崇道德標準好尚,到頭來又有幾多人真喺對現自己思想與行動啊?!中立啲睇,只喺相方家庭價值觀差太遠。

樓主男友冇咗樓主都佢搵到下一個,不如唔好累斗累。搵返適合自己另一半…竹門對竹門,木門對木門。放過大家 放過自己,甘捱法樓主內心成世唔覺得開心幸福。放手,男方也可以搵一個公屋出生又唔覺得捱的另一半陪佢 共度餘生~

anna59    發表於 20-5-7 11:22
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

anna59 發表於 20-5-7 17:26
呢個世界好現實, 吾系自己父母, 就係負累, 間接累埋自己.
你父母對你吾好, 你有權吾理佢哋
...

見到位jm成長經歷,
呢個社會無需做道德判官,用孝順一詞包裝成愛 真令人反感, 儒家思想的扭曲

侯爵府

小菜豆 發表於 20-5-19 08:11
男家窮,要睇埋男方想法,
男方是否上進同
有冇決心為你們將來打拼。

見唔少家窮嘅男人四/五十歲都單身

多數只有兩種,
1)安逸型或事業不主動博上位
2)享樂型,完全唔會行動上預備未來,得把口講

香港好多男士都喺第2類

其實還有好多家累問題由男方阿媽引發,始終女人 妒忌心重,會攞自己待遇同新抱比較,嫁著俾呢類窮男又冇能力用錢解決,最後都喺俾窮男媽 鬥到冇晒幸福。簡單舉例:坐月請陪月問題,私家政府生產問題,兩公婆去個周年旅行造人 結果奶奶妒忌個仔陪老婆 懷疑個新抱洗晒 她的利益。如果老爺喺有錢各自去旅行 就冇咩太大妒忌等生活磨擦。

我有個實例 喺窮奶奶為咗 爭寵 生 眼挑針都要去私家醫院睇3次專科,個男仔住公屋咋。

侯爵府

Hellobyethanks 發表於 20-5-19 10:33
我同你背景一樣,屋企小康我住私樓佢住公屋,以為自己可以好偉大接受到一切,但結左婚有埋小朋友之後佢根 ...

財務分析‘’潛力股‘’都要有時間
上市掛牌後,30年都冇升過,什至分散股權要股東承受債務。
2到尾30年老股唔好同我哋講是潛力股呀嘛?

侯爵府

anna59 發表於 20-5-19 15:20
呢個世界好現實, 屋企家累重, 真係吾好結婚生bb

現實講俾我哋知

鄭嘉穎的前度,犧牲了幾多個,有幾多個浪費青春後還未結婚。才到一個 陳凱琳?

鄭伊健 浪費了邵美琪幾青春,到頭來 蒙嘉慧 冷手執個熱煎堆?

郭富城唔喺母親年紀大,為了完全阿媽心願,佢會有這麼大推動力結婚生仔?

Bosco還在收藏玩具,胡幸兒浪費了幾多時間,還等不到對方長大?!

莫欺少年窮是對,以上全部都喺事業得志男士, 但有幾多前任 為他人作嫁衣裳
窮完再富/比以前冇甘窮,其實男人更加唔想太快承擔家庭責任,反而想享受自己人生。

侯爵府

October. 發表於 20-5-19 16:48
‘’潛力股''分分鐘睇錯,變“潛水股”, 有啲醒目女仔就直接揀“優質股”, 有啲就懵盛盛,只追求愛情。
...

呢類男士多數“暖男”型,妢乖妢勤奮,佢哋知道用呢招寵個女人就會追到某些相信愛情嘅naive。身邊都有呢類女仔俾潛力股呃呃氹氹騙‘’供股‘’,唉~

侯爵府

babi_wingshuen 發表於 20-5-1 06:30
男友屋企住公屋,男父(70歲)街市開檔夠自己食用,男母(60歲)長期病患冇做野好多年,有3個哥,1個妹
我同男 ...

唔好以前其他兄姊妹 之前冇俾家用你6299 ~之後唔會打算分層樓~

有啲case喺6299住買咗嘅公屋居屋,自己跟老公住喺6299度,大部分收入俾99。其他兄弟姊妹搬晒出去租/供樓,象徵式俾一兩千元。

到99百年歸老,其他兄妹強迫賣樓分身家,佢哋兩個40尾&50歲反而冇地方住。

首頁

尾頁

跳至