影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 15-11-20 14:59
係㗎,申世京,諗都冇過佢演。
河智苑年紀大咋, 唔係由佢做就一定好睇

水晶宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-11-21 11:43 係,

原帖由 Carrie210 於 15-11-21 發表
其實JM講過幾個女星,覺得可能性不大朴信惠- 好似未見過佢拍古裝
黃靜恩-都未見過佢拍古裝
申世京 -拍緊 ...
所以我覺得朴敏英係一個選擇

秀智都ok, 但可能演技無咁穩

其實唔計年紀李寶英都可以做好呢個角色,佢古裝都好靚

水晶宮

引用:Quote:原帖由 WChan 於 15-11-21 發表所以

原帖由 SandyKL 於 15-11-21 發表
李寶英氣質秀雅,唔多夾到若曦果種活潑妄為,後期跟咗雍正嘅若曦就夾到。

越諗若曦呢個角色越唔簡單,好奇 ...
李寶英做薯童謠既時候性格好活潑可愛架,咁當然佢當時年紀的確細既,暫時我覺得李寶英係最符合若曦性格,不過依家佢結左婚生埋女,又唔知氣質上仲配唔配合到,加上年紀大過男主,都只係係到吹下水,應該無咩可能。

水晶宮

引用:Quote:Benbenmum 發表於 15-11-24 09:25 佳

原帖由 Carrie210 於 15-11-24 發表
咁佳人大肚實吾接啦,喊洗驚,公起佢,等左BB成10年。
岩岩有JM話下年中先播,咁朴敏英就又有可能啦。
...
係朴敏英做就好啊,佢古裝都靚

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 15-12-28 發表

原帖由 JP 於 15-12-28 發表
我一直屬意吳漣序或韓孝珠,如果IU配李準基,我放棄追
IU真係無咩興趣睇

水晶宮

二寶 發表於 16-9-19 15:53
千x同樂x都睇唔到
千X 第7集睇唔到, VIU 又無, 其實大家有咩網站介紹?

水晶宮

CircleFace 發表於 16-9-19 16:42
你响千尋有無DL開架, 我load返前一集來睇, 然後跳到最尾, 佢完左前一集就會自動SEARCH倒跟住果集了。 ...
我通常都DL, 1-6 都DL 到, 但第7集就點LOAD 都LOAD 唔到, 今晚再試下

水晶宮

Fion_Chan 發表於 16-9-19 20:41
千尋還可以睇到,係緩存唔到

thanks!

水晶宮

SandyKL 發表於 16-10-4 14:25
請問有咩唔同?係咪上Youtube睇?我千辛萬苦至摷到視頻嚟睇咋。
我都係好辛苦先係YOUTUBE 睇細畫面終於睇哂12集

成套片同大陸版感覺差好遠, 斷斷續續咁, 劇情推進太快根本好多細節野無交代, 真係靠自己估估下, 四樹感情線又拖拉, 一D SWEET 場面都無, 真係愈睇愈悶

水晶宮

SandyKL 發表於 16-10-4 16:14
理智話俾自己知,唔可以同大陸版比,但下意識就會比較。鄭嘉穎的8爺有令我心動過,但姜河那就演繹唔出八爺 ...
同意, 好難唔比較, 八爺姜河那真係有D 失色, 一直都只係覺得佢係一個懦弱既角色, 同鄭嘉穎比真係少左D 氣魄

大陸版有好細膩刻畫CC 同每一位王子既友情, 亦有寫老皇帝對佢既依賴同疼愛, 所以到後面既大轉變時先會覺得世事無常, 權力底下每個人都在變. 但係韓版真係好趕忙, 每段情都係輕輕帶過, 唔會比人覺得佢地有幾深厚.

水晶宮

kk80400 發表於 16-10-4 16:35
我都係8迷, 但係韓版, 我覺得要用另一個故事去睇

只係差唔多背景, 但故事好多都變咗, 我係當另一個故事睇 ...
我都盡量當係新故事去睇, 但始終劇本係根據步步改編, 4,8,樹 既三角戀係重點, 韓版雖然拖拉但係都係刻劃得唔夠, 依家只係剩返8集, 樹仲未明確鐘意4, 又要講奪位, 又要講4樹相戀相分, 可能仲要回現代, 都唔知交唔交代到咁多, 最怕又係草草了事就算.

水晶宮

SandyKL 發表於 16-10-4 16:44
同你感覺相同,大陸版嘅《步步驚心》簡直稱得上係桐華嘅旗艦作品,加上配樂襯托,揪心的更揪心,愁苦的更 ...
其實若曦都要學返繁體字, 佢現代版係學簡體字

水晶宮

kk80400 發表於 16-10-4 16:55
應該都唔會爛尾, 除咗佢cut到一舊舊之外, 我用第2個故事去睇心態
我會感覺幾好, 成日想知道, 到底幾時會鍾 ...
因為故事背景同"閃耀或瘋狂" 一樣, 所以大慨都知道果段歷史, 4爺最終一定會娶蓮花, 太子做完皇帝就會到亞四做

水晶宮

kk80400 發表於 16-10-4 17:04
其實第幾集閃過4會同蓮花一齊呀? 我冇睇到ga?
係歷史講佢會娶自己個妹妹然後做皇帝, 其實12集都舖排緊, 所以蓮花先會走去同亞四講要同佢成親.

水晶宮

kk80400 發表於 16-10-4 17:22
原來你連佢地歷史都睇埋
係咁啱上次套劇都係講呢個年代je

水晶宮

SandyKL 發表於 16-10-4 18:58
佢居然係現代學簡體字?大學修讀嗎?我妹夫係韓國人,佢識講普通話及寫簡體字,佢大學修讀中文,亦曾在大陸 ...

我講緊大陸版既若曦,佢係現代大陸應該學既係簡體字,所以回到古代佢都要學返繁體字

水晶宮

Lulu0820 發表於 16-10-6 10:35
韓版八爺個設定同原版差好遠,懦弱,疑心重亦唔覺佢係真心愛樹,韓版應該改佢排第七,咪破壞原版八爺嘅形 ...
同感

原版八爺都好英雄氣慨, 只係時不利兮, 韓版攪到八爺好似變左陰險小人咁

htts    發表於 16-10-6 13:46

水晶宮

Froggy_joe 發表於 16-10-6 00:41
感謝!
一口氣睇晒,明多咗好多
例如十三身世、點解十三和四friend、樹點解成日拒絕四⋯⋯
真係慘, 要睇MISSING PART 先知詳細, 個導演咁剪法, 叫觀眾點會明同投入呀?

水晶宮

四隻貓 發表於 16-10-6 11:46
海外版真係好唔掂.
本來套劇改編得幾好, 特別係4 既人物設定, 同埋改動左樹係一開始唔知邊個係光宗. 但20 ...
一個好好地既故事攪到支離破碎, 細膩既感情又攪到草草了事, 好難投入, 少左原版揪心既感覺, 唔怪得係韓國收視一般.

其實 IU 同準基真係做得唔錯, 係八爺失色左, 所以成個故事就失哂味道

首頁

尾頁

跳至