自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

dadawi 發表於 19-7-24 11:42
科技嘅嘢大方分享下咪造福全人類囉
同中國四大發明一樣

高錕先生都將光纖科技同世人分享,如果唔係依家互聯網邊有咁發達。

水晶宮

超級特務 發表於 19-7-24 12:06
佢應該攞專利

如果佢攞專利佢應該有錢過 Bill Gate, 你估到時西方國家會唔會"抄" 呢項技術?

水晶宮

超級特務 發表於 19-7-24 12:22
我好欣賞佢高風亮節無私奉獻精神, 但呢個技術係劃時空, Bill Gate最多只能望其頸背罷了。
若然申請專利, 能 ...

坦白講外國人某程度上係濫用左好多專利,佢地好多野未真係完全研發成功已經去申請定專利,咩都申請,所以一d落後國家,資源較少,可能慢慢都真係研發到同樣既野(唔係抄) ,但一 check原來老早已經比人申請左,只好乖乖比專利費。

好少人好似高錕先生咁高風亮節,一心造褔世人不求自身利益,真係令人衷心佩服。

水晶宮

fai_joan 發表於 19-7-24 12:39
因為前排美國想封剎華為5G,, 點知華為係5G技術上面係美國全世界都申請專利, 如果美國佬想發展5G用到呢D技術 ...

所以話,咩都係老尾講哂

水晶宮

mizuho 發表於 19-7-24 16:45
但用了別人嘅科技, 行業習慣係要俾royalty fee,亦需要有contract。如果沒有agreement就用,就是偷。
如 ...

當然我認同有D 科技的確係人地畢生心血研究出嚟, 要比版權費係應該既.

但係好多時專利係比人濫用左, 大企業係唔係都申請定, 好多專利內容其實好模糊同寫得好難明, 變成D 小公司小企業因為咁好難生存, 就算明明無侵權, 但大公司都會先利用版權嚟告你, 繼而變成鬥財力既法律訴訟, 去到最後小公司跟本唔會夠人鬥, 唯有無侵權都要死死氣比版權費.

水晶宮

mizuho 發表於 19-7-24 17:13
絕對明白,呢種問題在美國一樣在發生。資源問題,得明白遊戲規則。一直都講做start up唔係人人都得,之前 ...

呢個遊戲大公司已經好識得點玩 (特別係外國公司), 所以年青人有新創意, 好多時都比人就咁偷/搶左 (因為大公司有錢先去申請專利), 或者賤賣左比人.

當然抄係唔君子既所為, 但進步既過程少不了係先參考下人地既野, 受到啟發再自己改良再創新, 其實全世界都會係咁, 唔單單只中國人.

水晶宮

caa 發表於 19-7-25 08:02
高錕在英國受教育,在歐美做研究,除了在上海出生,他的發眀和中國有關嗎?
...

佢中學階段基本上係中國,16歲到香港,佢科學路未必完全同中國有關,但佢係中國人呢點係無可否認,中國人既道德觀念應該有影響佢。

水晶宮

shita0107 發表於 19-7-25 12:13
中國的道得觀念影響佢,呢句好悲哀啊⋯⋯

48年國共內戰擴大影響下,你知唔知佢成家移民係因為當年佢係上 ...

果個年代大部份中國人都被戰火煎熬架啦, 問題係出於當時既政權, 但唔一定因為咁就等同於高先生放棄左自己既國家, 起碼佢最終都係揀左中國人既地方安享晚年.

係呢到提高錕先生唔係講緊佢既發明係關中國事, 我係想講佢係一個無私既人, 佢真係為左全世界人既科技發展將佢既心血無條件咁分享出嚟, 比起果D 係又專利唔係有專利去賺錢既人值得人欽佩好多.

水晶宮

shita0107 發表於 19-7-25 12:53
重申,高先生無放棄過國家。

無錯,佢係一個無私的人。

"商業社會就是如此

所以能改變世界的人這麼少"

同意

首頁

尾頁

跳至