自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:玩到啲職員仔有咩咁叻呢好無聊呀,要搞就搵

原帖由 cheese08 於 15-09-29 發表
玩到啲職員仔有咩咁叻呢好無聊呀,要搞就搵啲大粒啦
agree 玩到啲小職員有幾叻 其實去任何一間鋪都可以玩到人地啲職員架喎 只不過正常人唔會做埋啲咁無聊無品既事囉

公爵府

引用:Quote:海妮 發表於 15-9-29 09:17 2015年09

原帖由 Siuchoi 於 15-09-29 發表
年輕人, 做人唔係咁.....自以為好威, 咩温晒書去挑戰人地, 個個好似佢咁坐晒係度又叫又唱, 咁好咩 ...
最驚開左先例吸引埋啲閒雜人黎地鐵站口「唱歌」就大鑊

公爵府

引用:點解唔會有人話個地鐵職員濫權?個男人話自

原帖由 milk323 於 15-09-29 發表
點解唔會有人話個地鐵職員濫權?個男人話自己係地政署做唔係重點,重點係佢真係查過紀錄嗰度係公共空間,唔 ...
在沒有特別許可之下在公眾地方玩樂器係違法 所以依個並不是佢個人使用公共空間既權利 充其量只可以話職員處理得唔好

《簡易程序治罪條例》 妨擾罪及雜項罪行 (15) 在公眾街道或道路上奏玩任何樂器;但根據及按照警務處處長運用絕對酌情決定權發出的一般或特別許可證的條件奏玩者,則屬例外;

公爵府

引用:Quote:美味 發表於 15-9-29 12:34 最驚開左

原帖由 tkkmama 於 15-09-29 發表
老尖大把乞兒係正正隧道入口賣唱為生, 不嬲都有啦..幾可地鐵職員, 警察會理下呀? ...
咪就係囉 一開始結集 點整得走佢地 ?

公爵府

引用:Quote:原帖由 milk323 於 15-09-29 發表公

原帖由 Gerard 於 15-09-29 發表
我無話支持呢两個職員,但係絕對唔應同呢D行為,濫用自由侮辱人難堪,難得有人仲振振有詞,行為係啱既就唔 ...
當所有面對公眾既行業都要求到吹毛求疵 一有唔啱心水就拍片上網公審 受害既咪又係香港人自己 做依啲職業既人都一樣係香港人黎架

公爵府

引用:Quote:原帖由 cheese08 於 15-09-29 發表睇

原帖由 ning.. 於 15-09-29 發表
未正式出道~就識自我宣傳。
如果佢咁都成功出位 個個都有樣學樣咁做 所有前線人員就大鑊了

公爵府

引用:我覺得你説得很有理!我都是算上咗岸的成年

原帖由 PurpleSea 於 15-09-29 發表
我覺得你説得很有理!我都是算上咗岸的成年人,真的很感慨!應該爭取就要爭取,香港倒退了很多,再唔爭取大 ...
個個都話爭取就可以亂咁黎 七百萬人有七百萬種諗法 個個都話自已先係公義 唔需要再有社會法律規則

公爵府

引用:樂器有酌情權真係一種強迫症,大型就係大型

原帖由 littlecar 於 15-09-29 發表
樂器有酌情權真係一種強迫症,大型就係大型,下次有人走樂器水貨又可以

...
agree 樂器可以酌情 鐘意體育又話運動器械要酌情 跟住鐘意畫畫又話繪畫器材應該酌情 沒完沒了

公爵府

引用:真係倒衰啦,社會無法治,一句公義,所有欺

真係倒衰啦,社會無法治,一句公義,所有欺凌行為都變得合理,高尚,民主的社會是如此嗎?文明的社會如此嗎 ...
係原始野人法則 靠惡靠人多邊個惡啲人多啲邊個就係公義 唔需要尊重其他人

公爵府

引用:只要做得對,不管是高層或低層,鏡頭前與後

只要做得對,不管是高層或低層,鏡頭前與後也不用怕
問心如果依個所謂測量師換成強國大媽 你係咪都撐先?

公爵府

引用:Quote:karryho 發表於 15-9-29 16:20 第日

原帖由 方方媽媽 於 15-09-29 發表
係架.如果唔係地鐵管轄範圍,係公眾地方阻街同遊盪,應由警察負責.
其他JM前面都有講過 唔通見到不法行為職員甚至一般市民都唔可以出聲? 一定要警察先可以阻止?

公爵府

引用:由頭到尾,呢個人係度唱歌是對嗎?從來只話

由頭到尾,呢個人係度唱歌是對嗎?從來只話捉人個唔啱,無人夠膽話做錯個個唔啱。

...
係囉 真係反智到呢…

公爵府

引用:佢自己有承認阻街和製造噪音喎!你有冇睇凊

佢自己有承認阻街和製造噪音喎!你有冇睇凊楚條片㗎?
佢自己都承認阻街和製造噪音都仲要去做 叫人點認同佢? 不滿人地間公司就可以亂咁黎?

公爵府

引用:為一個做錯事既人護航,而去針對一個上班中

原帖由 littlecar 於 15-09-29 發表
為一個做錯事既人護航,而去針對一個上班中既前線員工,呢D思維真係宇宙最強,曲都變直,再講都改變唔到一 ...
agree 人地間公司處理有問題 就可以用錯既行為去玩人啲職員 唔知咩思維

公爵府

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-09-29 發表即係

原帖由 ning.. 於 15-09-29 發表
內文有寫:

原來個男仔係地政署測量師嚟嘅,佢事前做晒功課,check咗嗰度嘅地契,喺坑渠後面(佢坐緊嘅範圍 ...
根本故意設陷阱俾人踩 然後大造文章公審 當然職員唔了解港鐵范圍都有問題 但係依個行為同意圖 我實在無法認同 唔想自己活係一個沒有同理心得理不饒人既社會 你撐人咁樣對個職員 點知他日會唔會有人咁樣俾陷阱你踩 然後公審你?

公爵府

引用:人哋唔係玩嘢,係勇於爭取啫!對事啦!

人哋唔係玩嘢,係勇於爭取啫!對事啦!
佢咁做爭取到啲乜? 爭取令人難堪, 阻街擾人?定爭取自己出位?

chinatea    發表於 15-9-29 22:25

公爵府

引用:現場途人的反應就是noise, 就是給高層壓力

現場途人的反應就是noise, 就是給高層壓力囉!
有人拍手高層就有壓力 笑死我咩 咁佢爭取緊啲乜?

公爵府

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 15-09-29 發表同

原帖由 milk323 於 15-09-29 發表
其實係架,尤其佢地係無取酬勞,用乜野罪名告佢呢?告得入就晨早拉晒屯門公園啲歌舞團啦(呢班人仲要有人證 ...
《簡易程序治罪條例》 妨擾罪及雜項罪行 (15) 在公眾街道或道路上奏玩任何樂器;但根據及按照警務處處長運用絕對酌情決定權發出的一般或特別許可證的條件奏玩者,則屬例外; (由1949年第11號第3條代替)

首頁

尾頁

跳至