興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔出咗世半個月,原本老公話想跟八字改名,自己揀咗啲字,個名都幾高分,但拎去問人,又話唔夾某一啲野,人地比既字又唔啱佢心水,果啲字根本改唔到名,基本上話冇咩字比佢揀,問埋其他意見,反而聽得越多就越亂!我想問下大家,你地有冇人係突登去因八字改個名,改咗之後條命真係會好啲?

大宅

引用:你可以比少少錢搵人幫bb改名,唔洗自己咁頭

原帖由 crystal5142000 於 15-04-04 發表
你可以比少少錢搵人幫bb改名,唔洗自己咁頭痛。
我地原本都咁諗,但有師父話依家啲改名師父都係用網上程式黎改,所以唔準,又話名字屬性果啲又唔啱,攪到我地好亂!!其實我自己諗,外國人啲名都冇跟啲八字五行架啦,應該影響唔會好大姐

大宅

引用:我改左個名,配合番八字,好左,但我唔可以

原帖由 Winterch123 於 15-04-04 發表
我改左個名,配合番八字,好左,但我唔可以肯定係之前運滯,定個名問題 ...
明白,謝謝!

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-04-04 發表呀

原帖由 wonderlulu 於 15-04-04 發表
個名改到古靈精怪,艱澀偏僻,引人口實最不好。
我都係咁諗,所以就問下大家,我自己都驚會影響對仔女一生

大宅

回覆:pinky1111 的帖子

謝謝

大宅

回覆:三歲就很乖 的帖子

明白

大宅

引用:原本個名吾得,改左好d.

原帖由 Bicanna 於 15-04-06 發表
原本個名吾得,改左好d.
請問你知唔知個名有冇話跟咩改?

大宅

引用:名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改

原帖由 Kizziemama 於 15-04-07 發表
名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改左,姓名其實好多派別,8字係其中一派,一個好名其實真係難改架
...
哦…原來有好多派別架?

大宅

引用:名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改

名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改左,姓名其實好多派別,8字係其中一派,一個好名其實真係難改架
...
我問過師傅,比咗兩個名佢,諗住睇下邊個好,但佢話兩個都唔夾我個仔,一個就話個筆劃忌神,叫我揀個指定筆劃,但又話果個筆劃既字都唔係咁好,又話羊年好多部首唔用得,然後又話字既屬性唔可以信,佢講咗好多野,攪到我好亂,我問多兩問,佢直情唔答我,佢比咗呢啲字我: 典、和、宜、居、岳、延、弦、杭、東、果、杰、松、炎、秉!話我個仔個名喜用字係呢啲字,我完全諗唔到呢啲字可以改個咩名!有時真係唔知佢係咪整鬼我所以上黎問大家意見

大宅

引用:我個名係師傅起卦問的,之後我去左學風水八

原帖由 Bicanna 於 15-04-07 發表
我個名係師傅起卦問的,之後我去左學風水八字,了解到自己個名以八字金木水火土利害去改,因八字旺,但欠木 ...
哦…原來係咁!謝謝

大宅

引用:改名要夾8字,字形難唔難寫,會唔會好難讀

改名要夾8字,字形難唔難寫,會唔會好難讀,的確屬性真係唔可信,生肖喜忌其實唔太大影響,起碼要睇筆畫個 ...
明白

大宅

引用:回覆 小魔女bb 的帖子你仔仔欠木火?

原帖由 Bicanna 於 15-04-07 發表
回覆 小魔女bb 的帖子

你仔仔欠木火?
我唔係好識呀~佢係2015年3月15日出世

大宅

引用:我個仔出世就去睇八字,之後自己改. 我自己

原帖由 misstriangle 於 15-04-07 發表
我個仔出世就去睇八字,之後自己改. 我自己個名就聽我爸爸講細個剛出世定就出世時咁啱遇到個僧人,佢就問佢改 ...
我老公話問咗兩個,但大家都話對方改既唔好,所以佢話都唔知信邊個好!而且唔想再比錢去問,怕到時又唔啱心水

大宅

引用:我覺得名真係好重要, 之前自己亂咁改, 而家

原帖由 akato298 於 15-04-08 發表
我覺得名真係好重要, 之前自己亂咁改, 而家覺得仔仔有D性格唔係咁好, 睇個師傅都話個名唔多唔少睇得出仔仔 ...
我覺得大女都係,所以我都諗住同佢改

大宅

引用:回覆 小魔女bb 的帖子你問過2個師傅都係俾

原帖由 Bicanna 於 15-04-09 發表
回覆 小魔女bb 的帖子

你問過2個師傅都係俾這些字你? 你仔八字都幾多木。
第一個師父叫我取火同土字既,第二個就比果啲字!佢地冇講我個仔多唔多木呀,不過我老公就有講!我改咗個仔叫庭睿

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-04-09 發表我

原帖由 misstriangle 於 15-04-09 發表
所以我果時就唔搵師傅特別改名,只係問咗八字後問師傅如果改名有咩注意,或者改d 咩會好d

...
我地都有問丫,但師父唔係好肯講。好似我地問佢點解啲字唔啱,佢都唔講……可能諗住已經比咗啲字我地揀

大宅

引用:回覆 kingsley_2010 的帖子我跟師傅學緊咋~

原帖由 Bicanna 於 15-04-10 發表
回覆 kingsley_2010 的帖子

我跟師傅學緊咋~
你好叻呀~

大宅

引用:有d人話,姓名學喎...之前見過個blogger,

原帖由 kerkermui 於 15-04-14 發表
有d人話,姓名學喎...
之前見過個blogger,後生女,話跟cfu學過,有乜新聞死於非命嗰d,就話佢又係幾多劃, ...
謝謝你!我搵下先

大宅

引用:Quote:小魔女bb 發表於 15-4-14 22:20 謝謝

原帖由 crystal5142000 於 15-04-16 發表
搵唔到呀
我搵到呀,你上網搜尋時打埋改名呢兩個字丫

大宅

引用:Quote:原帖由 kerkermui 於 15-04-14 發表

原帖由 kingsley_2010 於 15-04-15 發表
我search 唔到
我打“玻璃朱城改名”就搵到

首頁

尾頁

跳至