自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

isamlum 發表於 24-1-8 12:47
我住九龍,也不宜舟車勞頓

我住西九龍搭高鐵一程去到福田好方便,保證有位座好舒服

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-1-8 18:48
車票貴嗎?一出站就係商場?
68蚊人仔一程, 來回約港幣145 - 150。 由西九龍高鐵站直去福田高鐵站只係15分鐘, 福田高鐵站同購物公園站, 會展中心站, 崗廈站, 崗廈北站相通, 除咗地下街, 沿路經過coco park, 皇庭廣場, 領展中心城, 卓越中心等大商場,夠行一日。 坐東鐵頭等卡由紅磡去羅湖/落馬洲都要起碼50幾啦,仲要唔保證有位坐, 羅湖落馬洲多好多人過關, 仲要搭多程地鐵。 我覺得住西九龍搭高鐵去福田最方便舒適。

珍珠宮

bbbusy 發表於 24-1-10 09:12
來回兩程每程,分別要預幾多時間到車站?

高鐵開車前15分鐘排隊入閘, 過闗預佢20分鐘(非旅遊高峯期), 通常我去到南昌站先買50-60分鐘左右出發去福田既班次,去到高鐵 唔駛趕, 唔駛急, 慢慢過關過海關, 去到等大概15分鐘就入得閘。 回程我早30分鐘入到福田高鐵站搭車, 又係唔駛趕,去到等一陣就入閘上車。

珍珠宮

dolceee 發表於 24-1-12 20:38
但搭高鐵係咪要提早好多到西九龍站候車?咁計落咪同搭東鐵差唔多時間囉?
...

我住九龍,要搭到太子轉觀塘線去九龍塘,再行去搭東鐵線搭去福田口岸,搭到去福田口岸仲要搭地鐵去會展中心站,其中要轉幾次車,就算搭頭等又唔保證有位座,搭都搭咗成45分鐘以上。 福田口岸過關又比西九龍站多好多人。 非常勞累。

我西九龍站搭高鐵,我都係買一個鐘之後出發既高鐵票,再搭到西九龍站。 我預開車45分鐘前入閘,過關預20分鐘,過完關等一陣,高鐵15分鐘前開始入閘,整個過程唔駛趕,唔駛跑,等車有位座,去福田旺區一站過,無需轉車,又有位座,過程舒服好多

西九龍去福田單程68人仔,來回約150港幣,計落唔貴得過東鐵頭等好多

goldpiglet    發表於 24-1-13 01:16

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 24-1-12 20:51
西九龍去福田單程68人仔,來回約150港幣,計落唔貴得過東鐵頭等好多

Check 咗由九龍塘至福田口岸既車費, 普通卡港幣40.5, 頭等港幣81。 搭高鐵由西九龍站去福田居然仲平過由九龍塘去福田口岸既頭等, 高鐵一程到福田, 有位座, 頭等東鐵唔一定有位座, 仲有要轉幾次先到會展中心。 搭高鐵快靚正

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊