自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bopomofo2405 發表於 19-6-4 08:25
成日係地鐵見老人家坐普通位,優先位吉咗,而我同其他人就企

你係咪全程睇實先,可能人地上車果時冇優先座吉位,自己等到個普通座,點解要有優先座吉位時就讓返個位出黎俾你呢啲有手有腳既坐?咩邏輯呀,想有位坐咪坐的士囉,係度怨3怨4.

bopomofo2405    發表於 19-6-4 09:55

男爵府

bopomofo2405 發表於 19-6-4 09:34
我頭站上車。
你唔知實情唔怪你,我不過講事實,你唔使吓吓叫人坐的士。
可以坐優先座就名正言順咁坐啦,留 ...

人地自己霸到位自己坐,啲人霸唔到位就怨人,仲叫人坐的士。 好心啦,咁既思想,不知所謂。怨你唔怨自己自己慢,係度怨其他人先好笑。

bopomofo2405    發表於 19-6-4 09:45

男爵府

Edithcsm 發表於 19-6-4 09:02
我見過一次,關愛座有人坐緊,所以有人讓出其他位俾一個剛上車嘅婆婆坐,一個站後,原先坐緊關愛座嘅人落咗 ...

關愛座係讓俾有需要要人優先坐,但唔代表有需要既人就自動冇左本身坐普通座既權利囉。普通座都係自己霸,又唔係偷呃拐騙返黎,都唔知啲有手有腳既人係度怨乜。

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 10:17
咩年代呀? 仲衝上地鐵霸位? 而家講緊有需要人仕最好用返社會為佢哋預備可以優先使用嘅資源, 其他資源留返 ...

關咩年代乜事?依家人地又唔係偷呃拐騙,你憑咩怨人?係度怨人前都要睇自己有冇資格先得架,唔係自己想坐冇得坐就怨人,仲有優先座係俾有需要人優先,冇人坐你都可以坐。除非啲人嫌麻煩唔坐或者根本想坐又唔想讓啫。睇你係邊種。

男爵府

birdbird 發表於 19-6-4 10:22
現實係有位冇人敢坐, 有人冇位坐!!!

現實係優先座係"讓"俾有需要人優先坐,冇人坐普通人可坐。只係普通人"唔敢"坐,你自己都咁講,但就去怨其他人,呢啲咩道理?

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 10:34
而家社會講求公德心 同理心 同唔好自我中心! 你幾個留言都話人哋喺度怨, 不如你再理解一下樓主同撑樓主嘅 ...

公德心同埋心,我都係講呢啲。優先座係優先讓出黎,唔代表你唔坐得,自己"唔敢"坐就去怨人,自己叫有公德心同有同理心,其他人就冇呀?

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 10:48
咁點解有需要嘅唔坐, 冇需要嘅坐咗又要俾人批判? 點解資源唔可以正常咁分配? 有"同理心嘅, 會為人設想"嘅 ...

咁你不如問下自己,有需要既人坐左普通座係咪應該俾你批判返囉。你第一句話人批判你坐優先座,你又去批判啲本身有權利坐普通座既人?講到底都係因為自己冇得坐,咪都係一個字,利字當頭。係有心既,自己坐左優先座先,到見人有需要先讓返出黎唔得既,反而係度埋怨人。

男爵府

洋洋 發表於 19-6-4 10:52
老弱殘兵唔坐,可能太勊、遠、唔識,普通座方便就坐低,好正常吖。
冇人有需要時,我會坐優先座,有位做乜 ...

認同,啲jm明明寫到明"搞到啲人唔敢坐", 都寫係"自己唔敢"坐。坐左到有需要既人黎先讓唔得架咩?反批判其他人做乜?

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 11:29
照你嘅邏輯, 根本唔需要分關愛座, 因為位係任坐。而正常有公德心嘅其實係會讓坐囉, 唔係你assume咗支持樓 ...

依家個現實係已經有關愛座,咩照我邏輯乜乜乜去assume咩呀?我從來冇assume 過咩?係你不停assume 我assume 乜乜乜,你自己assume 你自己既事,唔使你幫我代言囉唔該。依家我問有左關愛座係咪有需要既人就冇資格坐普通座?有左關愛座係咪普通人一定唔可以坐?

男爵府

aromama 發表於 19-6-4 14:24
有關愛人士需要坐,唔比佢坐,就唔啱啫,架車都無人需要關愛時,點解唔坐,做人冇需太死板。
...

問題依家啲人癲到自己唔敢坐都可以賴有需要既人,講到人地冇資格坐普通座,仲話人冇關愛之心。

男爵府

onlam2005 發表於 19-6-4 14:35
有次同個auntie 飲茶, 差不多80歲,
之後搭巴士走.佢上樓上坐,
我問佢點解唔坐關愛座?

係架,問題係我大肚6個月,明明有位唔滿自己揀,自己都怕麻煩下個站有啲80歲既上車唔知讓唔讓,自己又唔係搭車有優惠,同大家一樣俾咁多錢,揀普通座又點?仲要有人話唔滿坐,都要覺得啲人唔揀關愛座係冇關愛心喎,上腦 坐邊都要俾人批判,又唔係迫你讓。

男爵府

molasses 發表於 19-6-4 16:27
嗱嗱嗱你又assume人哋話人冇資格啦。睇清楚, 樓主同我哋係話點解係有需要人仕都唔坐關愛座, 冇粒字係話佢 ...

呢個係問題,唔係assume, 我問緊你係咪有需要既人就冇資格坐普通座呀,你唔識字都見標點丫。人地有資格坐又要怨人唔坐,其實人地坐邊都唔關你事啦。
要善用資源,普通人都可坐關愛座,到見有人有需要先讓咪叫善用資源囉,正係識係度怨人,仲話人地唔坐係冇關愛心先好笑。

男爵府

aromama 發表於 19-6-4 15:50
嗰個帖係覆比個位話佢敢坐嘅jm,本身我係唔想覆樓主,因為,我都覺佢想法思維同普通人並不一樣,基本上人 ...

最反智係佢地"唔敢"坐,就講到人地點解唔坐,仲要唔坐就冇同理心同關愛心,自己唔敢坐就有嗎?

男爵府

kitchenMom 發表於 19-6-4 16:32
請看 #141

條友不停話善用資源,就賴晒係其他人身上。善用資源普通人都可以做,見關愛座有吉位普通人都可坐,到其他人有需要就讓,資源根本冇浪費,唔知點解啲人自己"唔敢"坐,就推卸責任於別人,仲要批判人話人冇關愛之心。

首頁

尾頁

跳至