時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 15-2-4 16:05
板藍根我家中必備, 無論沙士前或後, 佢對去燒係好得, 我個人覺得
板藍根我無飲過, 但口罩就長期有存貨

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最重要嘅, 為香港人好嘅, 就無引用到

至於抵抗力弱或有慢性病的人士,在人多的地方也宜戴口罩保護自己,經常注意手部衛生。

星島日報 - 高永文。 雷日昇攝
踏入2015年,超過100人死於流感,多位議員在立法會大會上提出緊急質詢,要求政府加強通報流感疫情。食物及衛生局局長高永文表示,醫管局將考慮減少非緊急手術,騰出病床及人手應付流感爆發,現階段毋須「全城戴口罩」。
高永文指出,自上月2日至昨日,共178宗確診流感入住深切治療部的個案,當中111人死亡,大部分人確診感染H3N2型,九成一死者是65歲以上的長者。不過,他表示流感的整體死亡率低至今仍然低於1%,但嚴重至需要入院時,死亡率急升至3.5%,入住深切治療部的病人的死亡率更超過一半 。

他又說,由於住院服務需求過去一個月激增,內科病床不夠用,各聯網已因應實際服務需求及人手情況,盡量調動各專科病床及現有內科病房增設更多臨時病床,以增加服務。若服務需求進一步激增,醫管局將考慮減少非緊急手術,騰出病床及人手,應付流感病人,但是癌症手術、緊急心臟手術、涉及肢體及重要器官的手術則不受影響。而為了紓緩急症室「爆棚」的壓力,農曆年將增加1400多個普通科診所服務名額。

公民黨黨魁梁家傑關注,現時預防流感疫苗是否足夠。黨友、本身是醫生的郭家麒建議,政府向市民提供庫存的流感疫苗,包括免費為65歲以上長者及6歲以下小朋友注射疫苗。

高永文指出,病毒出現抗原飄移,現有流感疫苗與本港現時流行的流感不相符,減低疫苗的效力,但仍具保護作用。醫局管現時管有4萬劑疫苗,將集中為高危人士及醫護人員注射,其他人士可透過私家醫生接種,現時未聽說短缺情況。至於針對H3N2瑞士型流感預防疫苗,最快在今年3至4月才進行較大量生產,政府將密切留意供應情況。

被議員問及是否需要「全城戴口罩」,高永文回應暫時沒有定論,但指若「全城戴口罩」將造成社交疏離,可維持現行做法,即要求病人在醫院內、醫護人員在病區戴口罩。至於抵抗力弱或有慢性病的人士,在人多的地方也宜戴口罩保護自己,經常注意手部衛生。

工黨何秀蘭質疑,在流感爆發以來,相比沙士期間的處理手法,當局今次較低調。高永文回應,已透過電視、電台、印刷品等不同途徑,向市民宣傳教育注意個人衛生。自上月17日至今,他已17次會見傳媒,每次均呼籲市民注意個人及環境衛生時,可謂十分「肉緊」,但承認沒有充分利用社交網絡宣傳,日後將加強使用。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 15-2-4 16:08
口罩都有, 但唔係大量, 因為冇預計政府會強制一定要戴。
強制一定要戴, 又有幾多人做到? 當年沙士都無強制啦...都係叫人保持個人衛生, 多洗手, 自己注意身體

翡翠宮

其他重要資訊又唔POST

食物及衞生局局長高永文表示,今年流感疫情嚴重,當局為了紓緩急症室壓力,農曆年會增加1400多個普通科診所服務名額。
高永文呼籲市民不要因為農曆新年風俗習慣,而不宜求醫,強調及早求診,便可及早用藥,得到最好的治療效果。

翡翠宮

kikikay 發表於 15-2-4 16:25
由上個月17號起至今累見傳媒17次,每次都有呼籲大家注意衞生,咁都仲算「輕描淡寫」?

...

無錯, D人睇唔到就無睇唔到

工黨何秀蘭質疑,在流感爆發以來,相比沙士期間的處理手法,當局今次較低調。

高永文回應,已透過電視、電台、印刷品等不同途徑,向市民宣傳教育注意個人衛生。自上月17日至今,他已17次會見傳媒,每次均呼籲市民注意個人及環境衛生時,可謂十分「肉緊」,但承認沒有充分利用社交網絡宣傳,日後將加強使用。

翡翠宮

口水包包 發表於 15-2-4 16:37
呢啲人關心幾時推冧個市多過關心死幾多人啦,真正關心人健康會貼啲唔貼啲架咩。 淨係鐘意post啲負能量出黎
...
絕對同意, 你生完無耐, 小心身體, 唔好去咁多人嘅地方

翡翠宮

scheong 發表於 15-2-4 16:48
嘩,同樓主post個段差好遠!好彩有你,唔係差d上當㖭!
大家互相提點, 新聞可以喺網上, 電視搵到, 其實唔難, 只不過有人執住一點, 以偏概全, 唔發放其他有用資訊,
而去達到某D目的, 香港人已經被分化了

littlecar    發表於 15-2-4 17:07

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 15-2-4 16:53
其實樓主係想政府強制香港巿民戴口罩? 定係強制香港巿民唔准戴口罩? 我仲未明哩個舖嘅用意! ...
咁就要問樓主先知啦......calling 樓主解答

DoReMi媽媽    發表於 15-2-4 16:57

翡翠宮

lazyjarjar 發表於 15-2-4 17:11
應該返左去paul 葱度忍叻
我們都懂的

翡翠宮

afm.cheung 發表於 15-2-4 17:31
應該慶幸香港資訊發達、政府透明度高,普遍市民都有足夠的教育水準和智商去解讀媒體報導背後用意!

不如直接睇下高求文點講好多信報章啦
https://www.youtube.com/watch?v=GzJ1yEkrL3g&list=PLgXqBxHR_4lE1kUgrXe6x5HAmo731lnFZ&index=8

翡翠宮

chic2011 發表於 15-2-4 17:58
樓主已經進步左,唔貼毒果,熱血時報出黎,識揀冥報
明報咪又係一樣

翡翠宮

meowei 發表於 15-2-4 18:16
而家呢啲記者,唔知咩叫重點,只係執住一句就段章取義
睇梁漢民個post就知

翡翠宮

milk323 發表於 15-2-4 18:36
咪就係爭左亞特首夫人同政務司長出黎做show 囉

高永文係食物及衞生局局長, 出黎講野係佢責任, 到亞特首夫人出黎講野, 話題就唔係流感啦

翡翠宮

Zenia 發表於 15-2-4 18:27
其實我唔多明佢嘅用意,大家一齊解讀吓。
唔好信報紙, 自己搵答案啦...
你條問題, 由54分40秒開始呀

首頁

尾頁

跳至