自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

樓主,真心的,你同先生都要買保險。
眾籌無錯,人地唔捐都無錯。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wsyggk 發表於 19-6-4 19:31
其實退休福利同醫療係兩件事嚟,唔好混為一談。我都喺外國,無交過退休保險係無退休福利,但唔代表我無醫 ...

我都住歐洲,我呢邊state pension 有分contribution / non contribution , non contributon 係要mean test 先有得拎,即使無交過稅/交唔夠稅,只要pass mean test 就有得拎 ...

政府醫療無分有冇交稅,只要有合法居留就可以享用,係呢d 福利國,唔會窮死人啦

瑪瑙宮

嵐嵐喵1234 發表於 19-6-4 19:15
已經籌左70萬仲籌緊, 我爸腸癌法國醫院做手術留院10日都唔洗20萬。

我親戚剛剛係浸會做左,住左10日,用左$20幾萬,剛剛上星期六出院,佢有錢係私家做係佢選擇。
我自己一般家境,就買晒保險,我agent 好老實,話每個cancer 預$40~80萬治療(私家做檢查同緊急手術後,都係返政府跟) ...

瑪瑙宮

wsyggk 發表於 19-6-4 22:06
我未研究Pension,不過因為我要湊仔唔可以返工,政府就幫我交唔記得兩年定3年嘅退休保險,但我唔知到時點 ...

我呢到政府醫療都要比錢,不過係有限錢,eg 年上限好似係€1000幾。

不過唔知瑞士係點,又或者當時人係咪都唔想睇政府呢,咁私家費用應該好好貴

瑪瑙宮

tell-me-y 發表於 19-6-5 00:39
其實我想問, 買保險, 如果有起事上來, 真係攞得返錢? 因為經常性聽到的都係攞唔返, 如果攞得返都要過 ...

我反而經常聽到係有得賠喎,當然部分可能要比1~2成,因為保額未必夠cover....

不過保額係自己定(保額越高,保費越貴啦)

瑪瑙宮

cherron416 發表於 19-6-5 00:46
我老公響香港做野,交香港稅only
佢自己老家只有物業稅要比。
歐洲好多國都係咁

我剛剛走左去睇瑞士醫療,原來真係貴架,因為佢地係基本上人人都要買保險,一出世就要買,有d 咩就claim insurance

佢地一家離開左,唔知有冇買

PS. 我唔係住香港,但有買香港保險

首頁

尾頁

跳至