自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

chamcharm 發表於 24-4-8 15:25
公屋咁多大陸人落黎搶樓,都唔比香港人住, 而家又黎搞老人家

呢班老人家就係香港80年代經濟起飛嘅中流砥柱,相信當年都交唔少稅,而家少少福利都俾人嘈?反而啲新移民個個嚟咬福利,冇人出聲?!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

仲有以往長者八達通係人都買得,幾多人濫用!我成日見到後生遙遙健步如飛嘅人嘟兩蚊!黎緊實名制用樂悠咭,到時可能數據又有所不同。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cyyiu 發表於 24-4-9 09:27
講左又點?佢會理我? 最緊要方便!
政府嘅漏洞應該政府修補,市民邊會理!
...

點解唔教育下老人家呢?我媽咪好配合喎,我有解釋比佢聽其實每程車唔係兩蚊㗎,政府係要補貼餘額,我阿媽80歲,其實好好同佢哋講佢哋唔會唔明,所以我媽咪唔會長車短坐,我仲教佢垃圾分類,佢仲做得好過工人。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無話可說 發表於 24-4-9 11:36
我無資格享受,唔代表我身邊人無喎!你而家比消費券我都無用,我都甚少香港消費啦…所以今年我無想要架!$ ...

我識一個大孖沙月入超過50萬,佢話有時都唔叫司機車佢,短路程用兩蚊搭車,話交咗幾十年稅終於有返少少福利,我話係呀,坐多啲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無話可說 發表於 24-4-9 12:18
其實$2係接受,但唔應該咁自由!以前咪又係半價車費

如果近年咁多公屋可以年年有免租,又有免費垃圾膠袋乜乜物物,我唔明點解唯獨針對兩蚊唔比老人家使用?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Tobbyy 發表於 24-4-9 13:21
其實兩蚊搭車係德政,人人都有機會老。只不過有人濫用,其實啲錢都係納稅人畀,財政緊拙檢討都係應該的。公 ...

所以我覺得實行樂悠咭係最好,之前呢度有啲會員話老人家唔識申請,當佢哋用長者八達通要俾正價嘅時候,老人家自然會搵屋企人甚至乎區議員幫手㗎啦。實名制之後再睇吓個數據,相信會有不同,我剛剛係Facebook見有人話TKO捉人,應該捉多d。
attach1/tmp/phpSLW7oh

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cyyiu 發表於 24-4-9 13:28
教左,唔一定聽!
我都有教我女努力讀書,佢唔聽我可以點 ?

咁你家族個個都唔受教,就真係冇辦法。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cyyiu 發表於 24-4-9 14:21
香港咁多長者,可以教到幾多個?
而家問題係貴車短搭,政府唔修補漏洞,納稅人嘅錢就白花喇!
...

乜野係公民教育?香港對比以前其實已經有文化多了,當然有一小部份人仍不受教靈頑不靈,但冇所謂囉,有心人多啲同長老講多兩句,唔聽嗰啲咪等佢慢慢進化囉,起碼我身邊嘅老人家都聽得入耳,因為佢哋啲仔女都比緊好重稅架。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Sebastian@ 發表於 24-4-10 15:58
過多幾年我都可以兩蚊,我都贊成檢討兩蚊機制,唔該越快越好,因為我明白出生人口越來越少,我實在唔想我 ...

其實加拿大已經係咁啦,佢哋仲係超級福利國家添,所以加拿大人係極之超級歡迎新移民,因為新移民佢哋工作自然就要納稅啦!喺香港先咁衰,收晒嗰啲不事生產嘅新移民,打散工收現金全部唔交稅,淨係識攞福利排公屋攞綜援

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊