基督家庭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 天主教既父母一齊分享下

有何不可

侯爵府

恭喜你母子平安
努力,加油呀
cherrymuimui 寫道:
HI~我生左啦~出左院啦,但bb因為黃仲係醫院照燈,希望佢可以快d出院啦,好掛住佢bb呀!! :-(

侯爵府

據我所G, 法例上AGENCY係要有臨時屋安置D工人既
所以你叫佢即時走佢係5會(應該)冇家可歸架
同埋,你亦可以即時比張機票佢走 (劃死個DATE呀)有人夠膽死5走繼續係HK搵食架)
jk67jk 寫道:
所以, 我真係好唔明, 對佢地d 保障大成咁, 安兄弟都嫌少, 仲要同佢地爭取。

我剛同agent 傾完, 佢話由於個工人寫俾我封信, 只要求可以盡快離開, 冇寫日期, 我因此要留她在此一個月, 或給她代通知金 .... 唔係哇~ 明明係佢話唔做, 因為我冇留意佢冇寫一個確實的日期, 如果我叫佢現在即刻走, 就要當我炒佢....

我諗, 大部份僱主都好似我咁, 唔會一收到信就咁絕叫佢地執行李走 — — 驚佢地無家可歸... ... 原來, 同情心真係害死人呀! :-( 我不禁諗, 如果下次再有噤ge 情況, 係咪話之佢, 要佢執野訓街, 好保障自己呢? 因為法例真係保障唔到好人... :cry:

侯爵府

SIGN 封信既時候要有WITNESS COUNTER SIGN, 最好打埋手指模

仲有,絕D唔好怕"魚", 用 攝綠機 RECORD左你 同佢解釋所有DETAIL既過程,佢同意同COUNTER SIGN既經過,比佢G你有哂RECORD,佢5敢之後玩野

jk67jk 寫道:

noelandy,

係呀 ! 做左 14 日就辭職。
我初時以為佢做得唔開心, 所以搵 agent 同佢傾, 因為佢只係喊, 乜都唔講。

littlefaith,

我有位做 HR 的同事教我, 寫返封信覆佢: 考慮到佢ge 特殊情況, 免佢一個月通知期, 批准佢xx日走。 然後 fax 晒所有野去 Immigration Dept.

侯爵府

中文/英文version呀
英文5識分
中文就: 思高version係天主教
和合本係基督教
今日我個bunbun送左本聖經俾我,但我想問,點樣知係基督教定天主教既聖經呀?

侯爵府

數卷數啦
天主教: 73卷
基督教: 66卷

但本聖經係中文喎,咁又有咩分別呀?

侯爵府

littlefaith
我家小主5年歲已經識投訴我同人地傾計,唔多so佢問既無聊問題,佢問我...........
[size=small]係咪有d唔多尊重佢呀 :-( :-( :-(

侯爵府

jk67jk

i prefer 應該將當日想分享的主題、經文、主持人找到的資料,預先交給組員, 一組里總有一兩個有心人可以幫幫你掛

應否將所有資料印出來, including 引導式問題,一人一份?還是只給他們經文章節 .... 暫時5好啦,好似好局限左大家既思路

我堂區神父都組織左個小組比之前跟過佢既兄弟姊妹,上兩個星期第一次正式有主題既討論聚會,過程比我想像中好,上網搵料甚至買書既大有人在.

你都加油,努力啦

侯爵府

jk67jk

可能我誤會左啦

1/ 我PREFER將當日分享經文, SUBECT 預先比大家G, 可以早點回家預備一下

2/ 我覺得引導式問題會LIMIT左大家既思路,如果受眾不是太被動,就可免則免

侯爵府

算啦

平心而論,我不嬲覺得主日學家長會 kill my time, 一個月3個主日既聚會, 1個week全個聚會唱歌, 其餘兩個一半唱歌一半做其它野

如果,5係我堅持栗子一定要望彌撒,我估我真係會係栗子上主日學既時候去望彌撒

不過,有一日我聽到一個姊妹講...唱下歌咪幾好,時間易過,輕鬆d,又冇咩壓力.......至醒覺到大家把呎5同
littlefaith 寫道:
jk67jk,

遇著「講咁多做乜」心態嘅教友,真係幾無奈,但至少佢哋有心參與,已經好好囉﹗

littlefaith

侯爵府

littlefaith

泰澤...我只係聽過,認識不多

ANYWAY,我地果個係主日學黎架 (即係,小朋友主日學時家長既聚會)

侯爵府

╭╮__ �|� __╭╮
│           │    
│ ≧ ╭───╮ ≦ │  
│���│0 0│���│
│   ╰───╯   │  豬事大吉
╰──┬O────┬─O╯    
  ●│     │
  ╰│  O  │ 
   ╰||-||╯
    ╰╯ ╰╯

侯爵府

唔係亞化
比人洗板 :-( :-( :-(

侯爵府

「當好人遇上苦難」講座

主講:吳思源先生
從心會社社長、資深寫作人、
曾任突破雜誌總編輯及突破出版總監

在這個充滿缺憾和不幸的世界,如何堅持
活上去?
  人有霎時的禍福。1981年猶太教拉比
Harold Kushner出版了一本小書“When Bad
Things Happen To Good People”,從自身經
歷反思苦罪懸迷及上主在哪裡的課題,為數以
十萬計的讀者帶來撫慰與希望,出版至今被譯
成十四國文字。中文版由台灣張老師出版社出
版,2006年9月初版。
講者吳思源先生將為你講解及分享此書,並從基督信仰的角度及時下教會流行意識型態的實況,作出批判性的反思。

日期:10/4 (二)、17/4 (二)、24/4 (二)、2/5 (三)
時間:晚上7:45-9:45
地點:塔冷通心靈書舍 (油麻地彌敦道523號禮基大廈一樓)
(油麻地地鐵站B1出口即見)
內容:-為什麼好人會受苦?
-聖經約伯的故事與苦罪懸迷
-上主和人在世界中的角色
-上主給人最有力的武器
費用:每位 $450 (塔冷通會員 $420)
(送《當好人遇上壞事》一書)
報名:請將姓名、電話、電郵連同支票郵寄至
油麻地彌敦道523號禮基大廈一樓
(支票抬頭:塔冷通有限公司)

查詢:2782 2027 / 9786 7521

侯爵府

noelandy

我LUNCH時先同同事講如果係大關神父講就VERY GOOD LA

我舊年有一次去塔冷通買書,佢地送左隻大細關講苦難既CD比我都好正

ANYWAY, 從約伯看苦難呢個TOPIC確幾吸引,至POST比大家

侯爵府

jk67jk

我都答左啦
有咩進展話比我地知

侯爵府

我琴晚都拜左苦路,我想問係咪場場苦路既內容都係一樣架 (我既意思係琴晚堂區既苦路為基層代求,係咪第二場代求既重點會唔同架)

侯爵府

琴日栗子問我知唔知復活節係咩
佢跟住講到一舊舊
又用D有刺既草圍住耶穌個頭
又要揹個十字架上山,好重架,成日趺到
又話我地既罪背係主耶穌既心(身)上

雖然係咁,我都聽到眼濕濕

侯爵府

noelandy
我成日同人講
我既信仰係栗子同我CHOOSE既
5係佢果次人地帶我地去向聖堂嘉年華會,栗子唔玩自己走左去聖母像度PRAY,我未必會返MO道班

侯爵府

貓貓
點會5記得你
你返邊個堂,我同WENSI返同一個堂架
loumaomao 寫道:
Hello...

歡迎+入嗎? 我由05年9月番慕道班番到而家啦,呢排真係好忙,好多church activities 參加,不過我係好投入,因為每之都覺得對天主教了解多左同接近左

栗子媽媽... 仲記唔記得我呀...

首頁

尾頁

跳至