自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Nbs 發表於 24-3-12 20:11
好奇問下
唔識幫小朋友溫習的爸爸,自己讀書叻嗎? 還是其實根本都唔係讀得書多嘅人?
...

其實看爸爸的耐性

我老公讀書ok, 碩士畢業,但教阿仔超冇耐性,只講解一次,阿仔再問佢就會話:「吓!咁都唔明?……」阿仔就唔敢再問了

阿仔由細到大的學業都係我跟我教,就算中學的數學唔明佢都問我(但阿媽讀文科,老豆讀理科),我叫佢問老豆,佢都唔肯,寧願同我一齊研究一齊找答案,死未

男爵府

Nbs 發表於 24-3-13 09:51
咁樣好打擊細路自信心。。。

都係㗎,所以阿仔好少問老豆學業嘅嘢,費事俾佢打沉。但老豆係康樂組組長,由細到大帶阿仔做運動,足球、籃球、網球、游水、乒乓球、踏單車 、桌球……

我覺得我同老公係各司其職呢

男爵府

wcandtt 發表於 24-3-12 20:23
過咗咁多年,中學嘅課程我老公都仲記得,尤其是phy chem bio maths, 佢真係答到我對仔女,但佢哋覺得佢好 ...

恰恰相反,我老公就解釋得太簡單,阿仔唔明都唔敢再問……所以都係冇興趣問佢

男爵府

1773 發表於 24-3-14 11:17
我個仔廿幾歲啦,教佢功課的日子已經好久遠,但我記得當日有開心亦有痛苦,我試過用雞毛掃打佢,丢晒佢d玩 ...

睇你寫嘅嘢好有共鳴。

我個仔也是廿幾歲了, 想起以前教佢做功課的日子真係有喜有悲,當時我係佢最親密的戰友,一起温書考試,一起報考學校,一起面對公開試難關……

我宜家同阿仔感情好好,佢成日會同我傾心事,和我分享所見所聞,問我意見等……

我同意教仔係訓練耐性,同時也可建立深厚的感情和製造美好的回憶呢

男爵府

1773 發表於 24-3-14 14:49
正是一起同甘共苦過,感情特別深厚 所以我都好多謝我老公,比我湊仔,佢去賺錢。(雖然佢應該好樂 ...

係呀,就係同甘共苦的感覺,你講得好好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊