論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:judy_0811 的帖子

其實好睇你滿唔滿意佢平時表現,雖然係懶左,但有沒有另外三大罪狀?偷、借、黑面之類?
如果我唔想換人,唔想博,會同佢傾下,例如加$500,另外半年一次bonus,睇佢點。如果唔0k,就再揾新工人啦!因為你依家再揾,又要時間。
如果做到兩年,我唔會想佢走,除非一直忍佢忍到完約啦!

大宅

引用:老實說佢的表現真是唔值比多一千蚊。只是臨

原帖由 judy_0811 於 16-03-01 發表
老實說佢的表現真是唔值比多一千蚊。只是臨時臨急點找到人睇小朋友的問題。我諗緊大不了我將小朋友放返娘家 ...
有娘家睇,唔怕。

大宅

引用:Quote:原帖由+mini1204+於+16-03-01+發表如

原帖由 judy_0811 於 16-03-01 發表
試過講加五百,但唔接受
咁搵新啦!咁堅決要$1000,無情講!
其實我們係蝦緊工人因為50歲,睇怕佢搵唔到工,不過都要諗下,佢平時個工作表現,例如同兩個小孩D關係好唔好、清潔乾淨嗎、身體有沒有什麼毛病之類。如果我,佢合符平時D生活幫到手,中規中矩,加多少少,沒有bonus睇下濟唔濟,唔濟無計,$1000一定唔俾,立即搵新人羅!
或者其實佢已經揾到新僱主,情願做新工$4210,因為舒服好多,但你唔知。

大宅

其實有一點唔明白,點解樓主和工主咁遲才傾合約?唔係完約前早幾個月已經知道佢會不會做,或者你要不要佢呢!?

大宅

我D朋友請工人,佢地話差不多完約前半年已經要傾,因為搵人要幾個月。你工人擺明知你無人幫,焗你加$1000。我提議你同agent傾一傾,雖然agent未必肯幫你,但佢成50歲,勸佢自己降低要求,睇下可唔可以。如果以你自己同佢講價,未必有說服力,所以搵埋agent傾,雙管齊下。你同佢講價,例如$700得唔得,呢個已經係bottom line!其實你係想佢留,所以先問佢續唔續約。

大宅

支持你!

hsbc005    發表於 16-3-4 22:41

大宅

條數好甘!

大宅

回覆:littlesun 的帖子

我仍然個句,如果表現尚算滿意,$1000就未必應成,但可以傾下,例如$700左右啦!因為立即應成,佢會覺得自己好巴閉!但再請D agent fee都好甘下!樓主自己衡量下啦!

littlesun    發表於 16-3-9 14:01

大宅

引用:同左工人講我唔agree。原來佢仲未找到新雇

原帖由 judy_0811 於 16-03-07 發表
同左工人講我唔agree。原來佢仲未找到新雇主。但就快完約,visa五月到期。佢話有得去agent度申請extend14日 ...
我會同佢講,既然你都未搵到新僱主,不如大家一人讓一步,我加夠$700俾你留低續約,叫佢考慮下,extend 14days就唔會了!叫佢明天覆你,如果你想佢留低。
有時候兩個B,又真的很辛苦,無助,仲要一個NB 。正所謂有苦自己知!

首頁

尾頁

跳至