自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Bitch0101 發表於 21-11-9 00:48
難怪咁多醫生走出去私家
自由時間,人工又高

有本錢開檔,自立門戶賺得更多。我附近有個醫生,我估佢50歲以上,自己店,買係唐樓位置,佢做二樣野,一樣係眼科,一樣普通科(傷風感冒);二邊賺。請二個護士。一個症,普通野3-400元;眼科坐底都600元起。

水晶宮

opclk99 發表於 21-11-9 01:39
HA內点有三十幾萭,私人就可能有,
不過私人執業要交租請人自負盈虧,
七除八扣十幾萬月入好正常...

其實醫生除非自立門戶又生財有道,否則就咁政府醫院做醫生,都係十萬八萬一個月。

最緊要識理財。

我舊同事成日持住自己老公係政府醫生,大條道理做ftm;租樓租成十多年,租金都夠買間樓仔。洗錢洗到月光族。二人年紀好大才生仔。個老公50多歲才做爸爸。但60歲左右要退休。當然不關我事,只覺咁生活好危。

opclk99    發表於 21-11-9 14:38

水晶宮

瀟灑兔兔 發表於 21-11-9 07:46
做醫生真係長做長有,好羨慕距地讀書咁叻做到醫生

未必要做到醫生咁勁,做護士都可有4-6萬,壓力沒咁大,但就體力上辛苦多啲。

水晶宮

arale1668 發表於 21-11-9 11:45
眼科唔貴,良心醫生

成本問題,佢已買唐樓,幾本上零租金,仲未計將來放出去賺突。

水晶宮

PIGPIG朱 發表於 21-11-9 15:18
10000個認同,搵到錢唔代表有錢,有錢唔一定搵到錢,最重要係識去處理自己d錢
...

我阿媽成日講,識賺錢都不如識儲錢。我都講過好多次,有個斬魚頭阿姨,佢老公做清潔,兩個人淨係咁樣慳慳埋埋都買到三間樓仔。當然我咁講又俾人話離地啦,信就信唔信就算。

人哋個仔呀,一家三口可以同長老一齊住,將其中一間屋攞嚟收租,自己嗰間細屋換咗做大單位。所以凡事都有可能。

首頁

尾頁

跳至