自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

哈利媽 發表於 22-4-16 09:43
在我覺度,唔理父母有冇需要,比家用係責任同心意,就算佢呢刻唔需要用你比嘅錢儲埋將來點處理係佢哋嘅事。 ...

我做法同你近似。我不會理自己啲兄弟姐妹點做。我行出自己一步做左先。

kwhkwh    發表於 22-4-17 12:25
anna59    發表於 22-4-16 13:00

水晶宮

Nbs 發表於 22-4-16 11:16
我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾 ...

咁係你好命本事,你有對識想的父母,沒壓炸你地。不是人人的父母都咁識為仔女設想,有啲比遲啲或不比已吵到拆天。

水晶宮

Ol0314 發表於 22-4-16 11:18
我反而唔明嗰班FTM
下下話老公一個養x 個就唔俾家用
變相要另一位兄弟姊妹貼埋佢嗰份

識咁說借口的人,又點會比不到。佢老公一人養幾口,係佢二公婆的選擇。用呢樣野去合理化逃避責任咁。

水晶宮

pauline_c 發表於 22-4-16 11:15
我自己取態同你一樣,畢業之後一直比家用,無論父母有無需要,因為我有能力比。
c6 呢方面同我好接近,即使 ...

識得有人二公婆月入六位數,沒子女,都可以零家用比四大長老。二人手上已有2-3個物業。我角度覺得過份。

水晶宮

Ol0314 發表於 22-4-16 14:24
我好respect 你做法
做FTM 前要令身邊的人
包括兩邊長老及兄弟姊妹無受影響

完全同意。

水晶宮

opclk99 發表於 22-4-17 07:47
今時不同往日,
以前基本道德/道理,
今日好多人有新定義,

對,說出重點。

樓上有人話,父母財政沒問題,家用也可以不用比。我聽完,無言。

水晶宮

litracy 發表於 22-4-17 07:56
慣咗大使既人,嬌生慣養,好難返轉頭

問題我最看不過眼有類人,豪食豪洗自己度就大把錢,父母有事要夾錢就扮窮。家用,有類外嫁女說明嫁左就沒份係屋企住,大條道理一元都不用比父母。笑爆。

水晶宮

opclk99 發表於 22-4-17 10:04
Agree x 2
依d正宗另類啃老族,
父母養大你,

網友此言甚是!我口中那位啃老族,即使未嫁時,也多多借口,只比1-2000元,話佢計過自己大概係屋企係咁多。因住公屋,佢除人頭計租金之類。嘩,真係想縮數勁到呢!大開眼界。

有個嫁完後,有舊錢七位數,照啃老,要包食包住,阿媽做工人,零家用,持續近十年。父母基層月光族,靠兄長家用補貼。這就是樓上有網友話,其他兄弟姊妹不比家用而影響到佢的情況。

所以結論,我不會啃老,比家用盡自己能力本分,其他兄弟姊妹是否比家用,我不會理,不好影響到我就得。

我由單身到嫁左咁多年,月月照比家用。

opclk99    發表於 22-4-17 10:42

水晶宮

Herobear 發表於 22-4-17 10:26
我覺得長老有錢唔,佢哋話唔使比,梗係冇問題
但屋企冇錢嘅長老,唔比,錢從何來?
我同家姐都有比,我有做 ...

你算好好啦。總之自己盡力比左自己那份就得,不好將其他人的責任攬上身。

水晶宮

captainmama 發表於 22-4-17 10:22
同意樓主,俾家用是必須,俾左先計下有幾錢駛,即是好似俾租金呀,交稅呀咁,可唔可以大駛唔夠用就俾少D, ...

一定要教。我都係咁教仔女。責任問題。我不是等佢錢開飯,我將來財政也不會太大問題,但一定要教子女對父母有責任。同埋不好揮霍!否則佢哋將來點學識成家立室?點負責任?

啲人話新一代,唔話得,唔教得,出來做野,喜歡散工,痴屋企痴得一日得一日。比人冠以廢青。只求自己仔女不是咁。

水晶宮

Herobear 發表於 22-4-17 10:31
係呀
唔知幾時開始,d人唔比家用
我個輩開始大部分人都冇比

家家有本經。最重要同自己父母溝通好。我覺得多少都要比啲,始終父母係有養育之恩。雖然我父母重男輕女,比好少資源養大我,我都會照比基本家用。

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-4-17 10:40
然後做左一世ftm
窮養個仔女20年又expect個仔養返自己40年
又何嘗唔係當仔女係退休保障

呢類人我好鄙視。

水晶宮

anna59 發表於 22-4-17 10:42
其實,你已經好好
依家新一代嘅人,唸法吾同咗,個人主義高左。
不過,最衰就系,同住吾比家用,又 ...

我娘家沒呢個問題。係另一半那邊家人就咁差。

我做自己本分便可以,沒咩要特別解決。可能自己有少少人性同責任感,同住比得個1-2000元,有成近2萬收入,仲豪食豪洗自己度,係好令我看不過眼。(除非佢已經好慳家去為進修或儲首期,咁都仲有得商量下。)

水晶宮

opclk99 發表於 22-4-17 10:52
非常同意,
此乃教育道德問题,
有人抽水話窮鬼先要仔女比家用云云,

完全同意。我非窮鬼,叫做有三餐一宿,我會有首期準備好比仔女,但不代表我不收家用。即使我老左有樓收租,仔女象徵式家用都要比下。

等於,我識好多字,係咪代表我可以比仔女文盲?兩回事。我有的,不等於仔女。我今日才同仔說,未來係始於足下。將來係點,沒人知。我返工咁耐,不是特別比人叻,但有二樣野,我做到,但好多人做不到,就是準時(甚至乎早到)及負責任。單是呢兩樣野,原來現今世代,好多人係沒有。

opclk99    發表於 22-4-17 11:48

水晶宮

zxyggp 發表於 22-4-17 10:53
阿嫂管數嘅,人工又比佢個仔高,有啲人就係會好計算,計佢地兩公婆夾埋5萬人工,又食飯又帶飯仲要幫手睇住 ...

我不明個問題係邊度?

個嫂人工高及管佢自己屋企條數,完全沒問題。

而男人決定比多少錢佢父母,佢自己同自己父母協議,點解要擺個阿嫂上枱?個阿嫂算有良心為頭家願工作有收入。佢肯管數咪算好囉。如果佢不管數,下場會點?累斗累炸。二人婚後生活,對比個男人單身時,係好左定差左先?

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-4-17 11:02
呢類人最識用「孝順」名義去索取金錢
最叻就生多幾個,最好生夠3-4個以上
有1個唔出色唔生性仲有其他

我父母都有咁思維。但我不會理佢哋點想。我也不會將重擔加係仔女度。但仔女點都要有基本責任。二者取平衡。

水晶宮

sisilee321 發表於 22-4-17 10:53
除非你話一畢業搵到份3-4萬的工....否則比家用都係壓力,唔通成日痴住父母住,要搬開就要草錢.....但其實 ...

家用數目 自己同父母協議。呢啲位有彈性。

但我指的情況係有類人,豪食豪洗,多多錢都有,用係父母身上時就扮窮。

單身與父母同住沒問題。單身時係儲錢最易的時候。你有買樓見標,你就去了解買樓預幾多錢,點準備。不建議單身買樓,假如你收入低未過到壓測。

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-4-17 11:21
我自己會希望呢樣係雙向
唔係用「孝順」名義去強迫啲仔女俾錢
(錢就錢唔好講咩家用,除非仔女大個仲要痴 ...

同意。我都係重視呢樣野。

水晶宮

傻太 發表於 22-4-17 12:29
如果老人家提早分家,只分俾仔s,阿女還會繼續俾家用嗎?(老人家只會繼續慳慳埋埋留俾自姓人)

...

下?我父母一早係咁做啦。

佢有佢點安排,我有我做回本分。

水晶宮

淳熙媽咪 發表於 22-4-17 13:46
回覆 Astra00 的帖子

原來咁多長老係咁樣?我朋友比左10幾年家用,數目唔多,只係3-5千,長老儲起晒,幫個 ...

二件事,我不會混為一談。

第一,我父母有養大我,我比家用按自己能力。

第二,我沒權干涉我父母點用錢。

就算沒我弟妹出現,就算我是獨生子女,我都係有責任養父母。anyway,就算我明知佢錢拿去做啲不值得的事,我也無權阻止。

當年我媽full paid買樓仔比我弟。我媽開口叫我夾一半。我都開口直接拒絕。上次我媽叫我買佢將消費券折現比佢,我也拒絕。

有啲野我個分清楚。

首頁

尾頁

跳至