自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

香蕉煎餅 發表於 20-7-12 10:13
我都想淨係叫6299飲茶,但次次啲姑仔叔仔都一定一齊出黎痴飲痴食,我可以點講?? : ...
直接拒絕,一係說明大家AA制。一說夾錢包保縮骨精不去。

水晶宮

kayen 發表於 20-7-12 10:34

叫得你又要請埋你,人哋有孝心都唔係要孝敬埋後輩㗎!你哋夠 ...
我那堆毒姑係咁思維。

水晶宮

channba31 發表於 20-7-12 12:16
我做大嫂 只會同6299飲茶食飯
叔仔就唔會 佢機心好重,成日認住我地同佢搶99間公司。
99啲生意,公司完全冇 ...
我覺得叫老爺奶奶去飲茶夠啦。除非大時大節先話要齊人者。
再者,飲下茶隨時沒2-3小時。你得閒不代表人地得閒。個個星期去?會唔會太多?住得近、有時間、感情好都可以。平日大家返工都忙到沒咩時間訓,有仔女又要跟下仔女學校野。

仲有,回樓主,人地環境好,都不一定奉旨請全部人。有句說話好難聽:「有大食大」。

水晶宮

LOVEMANDY 發表於 20-7-12 16:15
我係大嫂,最憎d 叔仔姑仔成日老鳳要人請食飯,仲要唔貴唔嗌,叫到一枱食唔哂,又鍾意叫埋d cocktail 自己 ...
you are not alone. 我同你一樣經歷感受。衰點一句,近期用疫症做擋箭牌,少左好多呢類比人宰的支出。

水晶宮

Ol0314 發表於 20-7-12 17:06

咁即係你想餐餐都痴佢地食?
想都想到啦!難道佢一個人痴埋去食,會主動次次請成村人咩?就算普通一餐茶,平極幾百元,貴的隨時過千元。
唔通人地見你一個,又好意思出口叫你找數咩?陣間叫你aa制,就顯得個阿嫂小家。到時又隨時公審人地,話人地難得一次半次出來食,得你一人出席都好意思叫你夾一百幾十元。人地阿嫂點知你有得一次著數,仲會唔會得一想二?今次叫你,下次沒叫你,你又點想?

其實而家經濟不好,人人屋企都有負擔,難得你阿嫂有少少能力請老人食下野,開心下,你就識趣啦。倒轉頭,你自己都可主動請二老食野。

水晶宮

Ol0314 發表於 20-7-12 17:41
唔講經濟好唔好 下下痴餐都諗得出
真係奇人
我上面都有說,我聽過最難聽的話:「有大食大。」因我同老公都做大,本身有責任感,好多野都啃左做左。包括呢類咁嘅應酬飯局。起初,真係成日咁做。但原來沒人識做,個個扮傻,不會話有下次人地主動請回或主動出聲夾。
後來我主動出聲,就比人話計較話我衰。咁我認。沒計,我自己都有家庭有支出,人地又有冇為我們著想先?老人又不識做,下下大棚人。又成日咁面子工程。而家底線係一年食幾次大聚餐算。仲一定aa制。
沒人會好心記住你做過好多次好人。人地只有當你傻仔。

水晶宮

Myluckybaby 發表於 20-7-12 18:10
我次次叫奶奶出去吃飯飲茶,佢都必定吹雞叫埋其他仔女,咁都冇所謂,但吃乜叫乜人地坐低已點晒8餸一湯,跟 ...
我連一星期食一次飯都杜絕埋。要去老公去夠。

水晶宮

AnnaC9mum 發表於 20-7-12 17:24
但係 阿嫂佢地一家四口真係個個星期來屋企食飯嘅,不過,間屋係6299嘅,我無所謂啦
...
下?你同住,你日日有得食。人地一星期來一次。明白晒。
間屋係你老爺奶奶,你都沒咩話事權。難道你以為你同住左,將來間屋自動係你?

水晶宮

queenie3y 發表於 20-7-12 17:30
我奶奶吾係中意熱鬧,而係覺得我自己小朋友有得去旅行玩,而叔仔的小朋友無得去玩,好似好慘甘!
佢地帶小 ...
你米預佢地啦,直程搞手都不好做。學我那些姑咁啦,旅行完先比人知。
話說有一次,我老公搞旅行日本,佢全部姐妹問齊晒,有一家話沒大假,不去。轉頭,我哋旅行回來,人地下星期出發啦。心照啦!擺明人地驚要夾錢又要資助老人,不想去。所以人地米咁的借口。

首頁

尾頁

跳至