嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我呢排去過幾間冷鋪,美通、裁縫鋪同姿采的新地址如下:

美通
上環蘇杭街17號1樓

裁縫鋪
香港銅鑼灣軒尼詩道467號建德豐商業大廈14字1402-03室

姿采
香港灣仔軒尼詩道48-62號
上海實業大廈地舖1號

伯爵府

好媽媽勳章

我都想俾大家睇下我鉤俾個女既芭蕾舞冷衫,不過影出來效果唔係太理想,D花唔係好見到。等我老公得閒幫我搞下。

最近同時間織緊三件衫,三件都係平針,悶到就來癲。

伯爵府

好媽媽勳章

我昨日經過彎仔街市,見到有一檔賣手織手鉤衫,一大袋一大袋咁,斷估都有幾百件,件件俾我織/鉤都要成個月,可能冇咁靚添....

好大打擊

伯爵府

好媽媽勳章

一直織緊俾個仔既淺藍色開胸棉外衣,前後一件過用3號針織平針...依家織到第70行...再長小小就可開袖,不過勁奄悶...所以前日開左呢一件

http://knitting-club.blogspot.com/2009/04/rich-more.html

原本pattern係4/0,因為線的關係試用緊6/0,希望領口唔會太大啦。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-10 00:18 發表
一直織緊俾個仔既淺藍色開胸棉外衣,前後一件過用3號針織平針...依家織到第70行...再長小小就可開袖,不過勁奄悶...所以前日開左呢一件

http://knitting-club.blogspot.com/2009/04/rich-more.html

原本pattern係4/0, ...

件衫差條邊就完成,我後尾轉用5/0,因為條線都幾粗,用4/0我估會太緊。不過鉤好後發現,原本pattern用既係25g, 90m x 9.4舊(i.e.約235g),我果隻線係冷鋪減價貨,50g, 110m, 用左8舊...結果件衫好重...有成400g...我覺得自己笨左,應該計清楚先郁手嘛。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-28 08:47 發表

件衫差條邊就完成,我後尾轉用5/0,因為條線都幾粗,用4/0我估會太緊。不過鉤好後發現,原本pattern用既係25g, 90m x 9.4舊(i.e.約235g),我果隻線係冷鋪減價貨,50g, 110m, 用左8舊...結果件衫好重...有成400g...我覺得自己笨 ...

終於可以post張相。獻醜嘞...

伯爵府

好媽媽勳章

嘻嘻...多謝大家既稱讚。個pattern唔算太難,不過要睇住個pattern鉤因為每行都唔同。

隻線係冷舖大減價時響一大箱碎冷度搵到, $20一舊咋。

伯爵府

好媽媽勳章

小女的芭蕾舞外衣

可愛嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 yanyvonne 於 09-6-8 10:34 發表

勁可愛, 好似一套O廿, 請問有沒有圖, 等我可鉤件給朋友個女。 她都學 芭蕾舞 。 !  THANKS@

我係跟Rich More Best Eye's Collections Vol 99 BR-9907鉤既,不過改左小小設計,因為原本pattern係俾大人,個位唔係好fit。

伯爵府

好媽媽勳章

小女番學背心完成了。因為係番學著,所以款式比較樸素,不過我覺得用幼毛線鉤的效果很細膩。

Zarina用了5個,4/0針。

伯爵府

好媽媽勳章

我果件來自呢本書第25款,因為唔夠大所以加左好多針同好多行,個領本來係中國式企領有綁帶,不過我就覺得wer開好睇D。第時重可以拆左個邊,鉤過D冇粒粒既款俾個仔。

呢本書雖然係2006年出,D款都幾好,我織左幾件都係用呢本書既pattern,例如第15款同27款。大家去冷鋪買冷可以睇下。

伯爵府

好媽媽勳章

響網上找到了,原本果個樣係咁既:

首頁

尾頁

跳至