自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我女當年幼稚園間學校係出名谷既學卷同中文深。
但K2下學期開始到成個K3,基本上冇返學。。。。上小一時,中文真係文盲咁,好辛苦。佢小學都谷。小一第二次已不讀卷,成10頁紙。平均考80分,但我係不停要同佢補習。

英文一向有外補所以冇問題。唔使溫書都有9字。

所以到細個個,我幼稚園已外補中文。

我只相信有付出先有收穫。依個世界冇幾多個唔使讀書唔使補習又年年第一。
但bk好似好多。

兔兔小馬甲    發表於 21-11-12 10:34

侯爵府

kwan25 發表於 21-11-11 17:06
其實想問下谷既幼稚園,k3係要識啲咩?同happy 有咩分別?

我聽過中文k3要寫20字週記,考試要默寫警察護士醫院這些。

侯爵府

靚靚太 發表於 21-11-11 18:33
想問下你英文外補係補phonics 定係其他?數學係咪靠學校教就ok幼稚園可以唔駛補住?
...

我女幼稚園去密集班。phonics加cambridge,一星期上6小時。
數學我女幼稚園上eye level英文數,但小學係中文數。所以都死,因為唔識睇題目。

侯爵府

Elenalan 發表於 21-11-11 19:37
上到小三成績差不多定型,精英班一路升上去核心都係同一班人,所以頭3年基礎好重要。
...

但之前聽bk人分享,頭3年成績冇意思。因為好多係家長谷小朋友。但上到小四開始難同要思考,聰明個班會上位。頭3年高分個d會落返來。

侯爵府

Mochachoi 發表於 22-5-16 14:21
我個女吾算讀 happy 幼稚園,但佢阿媽我好無知,無乜同佢溫中文。佢上小一時同中文文盲無乜分別。我吾知原 ...

same here,小一時我都係用中文文盲形容我女,之後要悪補中文。我冇諗過小一既卷係咁深。

首頁

尾頁

跳至