自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

1. 琴行老師好多都要追數,d職員可以好煩,見到老師就問邊個邊個升得級未

2. 如果住偏遠村屋,可以上老師門學

3. 老實同老師講為興趣,請老師安排課程

我都有學生係為興趣學,一開始學琴已經話唔考試,唔比賽,我會教基本野+一首自選歌(任何種類既歌:流行曲/兒歌/game音樂), 每堂教左基本野先,最尾先教自選歌,如果教唔切就無得學,咁佢地最期待就係最尾首歌,所以都會頗專心咁上堂,就好似想快d食完餐飯,之後食甜品咁

oni2    發表於 16-7-6 10:59
jolo    發表於 16-7-6 08:25
jenniecatcat    發表於 16-7-6 08:04

大宅

Ste824 發表於 16-7-6 09:56
回覆 hanbb 的帖子

自選歌咪又系老師嘅安排,點得嚟甜品?個女知首歌系乜野,起碼要到teenage,其實妳需要 ...

自選歌係小朋友自己鍾意既歌,
除非係被逼學琴,如果唔係都會有鍾意既歌仔想彈,唔使好大個的,
例如:Let it go, 迪士尼既音樂,學校學唱既歌,教會唱既歌

大宅

rosaki 發表於 16-7-6 14:45
到!!! 我俾我女HEA學, 不求級數,學左幾年, 由幼稚園到e+7歲, 仲係2級, 而且1級都無考過~純為訓 ...

應酬學校

有個家長介紹左個鄰居學生比我,屋企有琴,但一年只係上幾堂,o係學校臨考音樂試前兩星期就會約我,旨在幫佢練返同一首歌,由3年級到6年級都係咁,某日鄰居打比我話想賣左個琴,話而家中學唔使考樂器試,部琴無用了,真可憐

大宅

aidan08 發表於 16-7-6 11:08
睇呢個post先知原來咁多人同我一樣比小朋友hea學,我仲以為自己係好古怪的家長。
我其實唔明點解有D人覺得h ...

有d家長會認為,我比左錢,就要比我睇到成績,但就忽略左小朋友既感受,只睇"成績"(即係有分數既證明), 佢地未必會睇到個小朋友享受與否,剩係睇到考試/比賽出黎個分數

我唔反對考試/比賽,
校際一年先彈一首歌,比小朋友揀首自己鍾意既,練幾個月去比賽,等佢觀摩下其他人彈成點,出下大場面,係一個好好既經歷,但就唔好太介意成績

考試,其實基本功好,就唔需要花太多時間去應付,如果練得辛苦,就要諗下係咪個小朋友未夠level呢?
小朋友去考試,亦都會學到認真做一件事既預備功夫/過程/結果,不過就唔使考咁多,1-8級考3次就夠哂

大宅

Ste824 發表於 16-7-9 07:03
要學這些歌,又要配合學習技巧,無老師幫忙似乎無乜可能?

如果學生有心彈,我會編d簡易版比佢地,如果無老師跟,但係識睇譜,慢慢都會彈到,但需要多d時間摸索

首頁

尾頁

跳至