自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

幾年喇! 我都唔可以說服自己接受細佬對一些事物嘅睇法. 我已經好明確表明態度, 佢有收歛, 但每次點都要講返幾句, 我好憎佢.
我一直採取避嘅方法. 將gathering嘅次數減到最少, 因每次見面都覺得好似應酬咁. 避談好多話題, 唔啱聽嘅就唔答口, 只希望時間快D過, 快D食完返屋企. 咁樣見面基本上唔會開心, 有時食完一餐飯個人情緒會低落幾日, 成個人好攰, 散晒.

咁樣諗法同做法係咪有問題?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

回覆 littlecar 的帖子

多謝你好明白. 真係難受架!
我每次食飯都不停挑話題就係唔俾機會佢講. 不過咁樣做法好攰, 有時成餐飯原來我無乜點食過嘢. 我個妹無心嘅, 但佢就鍾意攞D社會嘢嚟傾, 有時截都截唔住.

珍珠宮

回覆 Mipraise 的帖子

無喇! 父母已不在.
但我同阿妹無唔妥, 只係佢又係好唔理解我嘅心態, gathering一定希望個個都出席.

珍珠宮

回覆 spikenard 的帖子

總之大陸同香港政府都係陰謀處處, 我地而家見到嘅現實全部係假嘅.

珍珠宮

回覆 Mipraise 的帖子

阿妹同弟婦會係攪手, 至於錢就按人頭夾返.

珍珠宮

回覆 jyjy1684825 的帖子

YES

珍珠宮

回覆 my005 的帖子

承你貴言, 多謝再多謝.

珍珠宮

回覆 anniekayan 的帖子

珍珠宮

meowmeow34 發表於 24-5-2 18:29
其實最簡單係以後都唔好再見你細佬, 既然父母已經唔在世,何必勉強維繫同佢嘅關係,自尋煩惱 ...

佢地知但表面上扮無嘢,我知自己衰唔夠硬淨。就係咁始終保持來往。我老公又勸我唔好做得太盡,兩個仔睇到媽咪一副六親不認嘅款唔係咁好。

珍珠宮

回覆 BKsquare 的帖子

我有好直接了當同我妹及弟婦講過好怕見我細佬. 我妹覺得無必要咁做, 話我無親情. 弟婦約聚會應該係細佬叫佢咁做, 因為細佬覺得佢有份使命感, 覺得我好多嘢睇錯晒, 被人誤導, 佢要將真相話俾我知. 佢曾經講過話佢睇到好多我地睇唔到嘅真相. 你話死未??!! 咁多人移民又唔見佢走喎, 真係無鬼用.

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-5-3 20:02
幾好吖有個弟婦緩和氣氛,咁你哋都叫有個橋樑可以往來,是褔氣

請給我祝福,今晚餐飯好快食完,順利送晒佢地返屋企。完!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊