母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

唔夠奶, 想放棄!

唔夠奶, 好想放棄餵人奶, 真係好唔開心! bb 1-1/2個月大了, 佢唔夠食...因我試過泵奶, 最多只有40cc. 我睇過其他topic, d媽咪閒閒地泵10安奶, 泵4安都話少, 咁我應該放棄餵人奶囉!
我真的不知點解唔夠奶?? 我日日飲水, 飲魚湯, 飲奶...

公爵府

Re: 唔夠奶, 想放棄!

~del~

公爵府

mango22

我都知道半夜會多d奶, 因為晚上10:00至半夜2:00am係身體造奶最多的時間, 但好多時候bb就係此段時間唔比我休息啊! 謝謝您! :-P

公爵府

各位媽媽

我另外有些問題想請教您們, 可以幫我嗎? 我想知道:(1)如果一直餵人奶, 是否要保持按摩乳房, 如是要多久按一次比較好? (2)泵奶前怎樣清潔乳房才對? 謝謝!

公爵府

ahyin

Hi, 您bb有多大呀? 佢好可愛啊!
我又想請問您試過乳線閉塞, 後來一啲事都沒有嗎? 因我都試過乳線閉塞一次, 當時發冷tim! 直到現在我覺得那邊好像造不到奶似的! 一直沒有谷奶或漲奶的感覺, 但另一邊的乳房就有! 我亦嘗試這邊餵奶, 那邊曾經乳線閉塞的泵奶, 都是得20cc並沒有多啲奶, 但正常的一邊乳房就真的多啲奶!! 點算好? 但乳線閉塞過後我並沒有覺得唔舒服啊!

公爵府

本來我想話比大家知我好開心, 昨日無補奶粉給bb, 我好勤力邊餵邊泵, bb夜晚肯睡了! 但呢個下午我一樣好勤力, 但bb一路食兩邊奶奶都唔夠, 終於又要補奶粉才肯收聲啊~又有d錯敗感!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊