自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時因病過身,當時我好細個,印象中爸爸好愛媽媽,最後日子日夜相隨。媽媽過身後,爸爸無乜點理我(原因唔想多講),我可以講係自生自滅地長大,所以同爸爸關係麻麻地,無乜溝通。
爸爸呢1年身體好差,早排過左身,雖然話關係疏離,但始終自己爸爸,我都好難過,好不捨。
今日,同佢一個可以叫知己嘅長輩食飯,期間題起我爸爸,佢竟然話左個好震撼嘅事我知,原來我爸爸喺同我媽結婚之前,同另一女人生左個仔,雖然無結婚,但一齊生活,最後因為某D原因分開,女人帶仔走,斷絕聯絡。
4年後,爸爸就返大陸娶我媽媽,但完全無講佢有個仔。媽媽來港後不久到上天家,佢無過個一日好日子,三十八歲就病死,我媽絕對係一個悲劇人物。
雖然我無法確定長輩講嘅嘢真偽,佢應該唔知我父母幾時結婚,但佢講生仔之後分開再返大陸娶妻時間好吻合,而且佢講大話,對佢一D好處都無,所以我選擇相信。
我個心真係好唔舒服,講白D,係有D嬲我爸爸,點解要去呃我媽媽,可能佢對媽媽坦白,媽媽依舊嫁佢,但至少知道真相。
雖然呢個女人&仔從未喺我父母婚姻出現過,但我覺得一個女人到死為止都被瞞騙,實在好可憐。
又或者,我媽媽如果當年知道真相,佢唔會嫁來香港,就唔會甘淒涼,甘短命。。。
甚至我開始質疑爸爸對媽媽當時嘅負出係因為愛還是內疚。
我唔知呀,我自己好亂,我仍未消化到呢個消息,我唔想同任何人講,因為就算爸爸有幾錯,佢已經走左,唔想佢被千夫所指,但其實我個心又有D嬲佢,我好難過,完全訓唔到,好想搵人傾下,我個人好亂,希望大家睇得明我寫咩。

大宅

茜淇媽媽 發表於 17-6-11 00:38
人已經不在,不要追究當時爸爸愛你媽媽的動機,最重要是,媽媽當時是開心的,快樂的 已足夠!
另一方面,可 ...

我肯定媽媽當年唔知,因為媽媽同佢家姐(我姨媽)感情超好,如果知姨媽一定會同我講

大宅

Minnie2010 發表於 17-6-11 00:40
你點肯定 爸爸沒有告訴你媽媽 個真相?

你媽媽仙遊時 你咁細,你媽媽 當然不會講D 咁複雜的關係你知啦!

我肯定媽媽當年唔知,因為媽媽同佢家姐(我姨媽)感情超好,如果知姨媽一定會同我講

大宅

tobytang 發表於 17-6-11 00:49
首先樓主要take care

呢件事我覺得你爸爸唔講比你媽媽或你知,其實我覺得冇咩所謂,你爸爸朋友都話係認識 ...

我就係覺得如果當年爸爸坦白講左,外婆一定唔會俾媽媽嫁佢,甘我媽媽應該唔會甘早死

大宅

LL1999 發表於 17-6-11 00:49
我勸你唔好執著呢件事, 搞到自己唔開心

既然事情已過, 你父母又已過身了

的確係無答案,而且自己好痛苦,但我放唔低,真係無辦法唔諗,覺得媽媽好慘

大宅

good_pig 發表於 17-6-11 01:01
其實個關係響邊度呢?

你媽走果時, 你都應該好細個吧

關鍵係媽媽嫁爸爸以後一直挨苦,你要明白好多病係挨出來

大宅

hanbb 發表於 17-6-11 00:58
你媽媽係病死,關嫁俾爸爸咩事?

理性上係唔關事,但情感上眼見媽媽日挨夜挨,覺得佢當年無揀爸爸,條命應該無甘苦

大宅

catfitfit 發表於 17-6-11 01:12

樓主,多謝你無私嘅分享……

對,我諗我真係需要D時間去沉澱一下,我的確未接受到
可能大家覺得爸爸無對媽媽不忠,但我著眼點係,如果坦白,媽媽一定唔會嫁到俾佢,咁媽媽應該無甘慘,甚至仲健在。不過,一切都係如果。。。

大宅

SmileFoReVeR 發表於 17-6-11 01:18
但如果你媽媽冇嫁俾你爸爸,又點會有你呢?你媽媽最幸福咪就係生咗你囉
...

如果可以改寫媽媽一生,我願意從來"無我"

大宅

Hotpot-baby 發表於 17-6-11 01:28
即係你媽唔會揀個生過仔嘅男人,就算個仔唔使養又不同住。點解呢?配對婚姻?為生活而嫁?
...

係我一外婆一定唔會俾佢嫁

大宅

alsace0416 發表於 17-6-11 01:34
你外婆親口話你知?maybe 你媽會唔聽你外婆話?
你父母可做夫妻,是有緣有分,唔是咁簡單拆散的
...

係呀,我好細個時,婆婆有講過唔鐘意我爸爸賭錢,但我媽媽堅持,所以無辦法。
不過就正如你所講,係緣分,係天意。。。我唔應該太執著

大宅

honeyfamily@@ 發表於 17-6-11 01:36
其實你爸都同那個人分開咗先同你媽一齊,我又覺得沒什麼背叛的事,況且不是你爸為你媽而拋妻棄子,我覺得你 ...

你會感激佢哋帶你來世界嗎?
呢個問題。。。希望今晚發放哂所有負能量之後,聽日有一個正面嘅答案

大宅

beautymimi 發表於 17-6-11 06:59
如果你爸爸係衰人,應該喺你媽走後不停滾女人,不停搵d 39547既女人番黎逼你叫佢亞e,令到你見親你爸都覺嘔 ...

你講得無錯,我媽媽走後,佢真係不停返大6,我可以自己一個人10日無人理,只係無帶反家而已。

不過你唯一講左係我唔止廿歲,亦唔覺得自己思想幼稚,反而想知你點樣憑幾百字可以判斷他人思想年紀&思考能力??

首頁

尾頁

跳至