自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

longsky 發表於 24-1-12 22:11
其實都係一個問題啦,如果我攞個膠盒去大家樂,個廚會唔會幫我炒左個餸放落個盒到先?

再者做開食 ...

大家樂你可以叫堂食自己裝盒,我好多年前已經咁做!
我仲諗住日後自備綠色垃圾袋去街市買餸,然後每晚直接掉!
其實我去街市都自備袋/盒,大部份阿姐都好歡迎

水晶宮

白毛毛 發表於 24-1-12 21:15
佢肯幫客人入,我都驚人客帶嚟的盒唔乾淨。店員掂完咁多其他人個盒又掂我果個,我唔想囉。
...

如果你做過食店,就知道食店d野,本身都唔多乾淨!
同事以前喺5星級酒店做野 .... 有d位都幾恐怖!

水晶宮

whywhite22 發表於 24-1-12 21:08
我通常叫堂食,然後自己入飯盒,我唔會麻煩餐廳。

我都係
餐廳唔會幫你入,我都係叫堂食,自己裝走!

水晶宮

longsky 發表於 24-1-12 23:34
我明你意思,其實咪又係洗多隻碟,咁洗碗工咪又要再加人工,成本高咪又係賣貴d。

個意思咪就係反正街市載 ...

政府咁豬,點會諗到呢d!

水晶宮

love.g.wad 發表於 24-1-12 23:58
本來垃圾徵費已經令我諗住小食外賣,洗得乾淨既外賣盒我都會洗拎去回收。
如果再加外賣逐盒收錢,真係叫我 ...

其實係習慣!
我地慣左方便,覺得理所當然,只要你肯行多一步,帶盒唔係好麻煩!
我去街市會plan定買乜,然後帶n個盒,買叉燒、腸粉、餃子....佢地好樂意幫我放盒!
我女比我影響,試過叫佢落街買菜,叫佢帶袋佢無say no,因為從少灌輸,阿女應該長命過我,環境破壞得越多,佢承受惡果應該比我多!!

水晶宮

echoo 發表於 24-1-12 23:04
呢啲餐具袋出街食外賣又方便又環保,每次慳六蚊

我屋企有幾套,學校派、人地比,仲有淘左d飲管!
北上消費都會自備,因為會食雪糕、飲手調飲品,餐具、飲管慳得就慳!

水晶宮

sfccwy 發表於 24-1-13 10:14
你好環保,而且身教得好好如果我去街市買魚、肉,都好似你咁,不過搬咗之後附近冇街市,依家多數去 ...

盡量環保!
但有時避免唔到d包裝食品,我喜歡去錢大媽,6條腸粉一個盒,d盒唯有去綠在區區

水晶宮

da-rosette 發表於 24-1-13 10:58
唔要餐具係小事,對我都冇影響。最大影響係個裝飯裝送嘅兜,即係以後每人要拎住個盒排隊去裝嘢食?咁條外 ...

其實而家有d餐廳用緊可回收餐盒,顧客比按金,指定時間放返去回收箱就可以攞返d錢!
如果多d餐廳咁做,買外賣就相對環保了。
星巴克都有提供可回收杯,好似比$20按金。!

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:58
回覆 love.g.wad 的帖子

所以鼓勵大家少食外賣,一個人外賣已經製造幾個盒,幾百年也不能自然分解。個個一 ...

係囉!
其實為左方便,就多多藉口,黎緊只會越黎越多極端天氣,只要一日唔死,其實都有機會承受!

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:38
回覆 要對老公好 的帖子

我去唐記買飯都會自備盒。去麥當勞吃個批,明明拿走都會叫堂食,連個紙袋都慳返。 ...

一樣!我去m記叫堂食,自備飲品袋+食物袋,仲有唔要d餐具!
好多時自己pack袋嗰時,店用主動話比袋我,我即時婉拒!

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:40
回覆 cyyiu 的帖子

是,有時候趕出門,明明準備了盒也漏了帶,我會不買。忘記帶膠袋,菜也不買。下次落街 ...

我都係咁
雖然D膠袋攞黎裝垃圾,但始終用唔切!

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:49
回覆 longsky 的帖子

外賣飯盒餐盒就算發泡膠都可以回收,不用掉。買菜的膠袋也可以回收,不用掉。所以不 ...

無錯,所有野都係習慣!
記得有jm講,去年膠袋徵費,話出街已經好多野帶,仲邊可能帶膠袋?其實一個袋,佔幾多空間?只係大家習慣免費膠袋、掉垃圾不收費,就理所當然!
但香港攪垃圾徵費,我覺得最後都係攪到一鑊粥,唔睇好!

水晶宮

sfccwy 發表於 24-1-13 11:09
我睇過條片講Starbucks 呢d租杯服務,Starbucks職員講得好好,佢話有人覺得呢d杯唔衛生,職員話出去餐廳食 ...

不嬲都係咁!
出去堂食係好拿渣,信不信由你!

水晶宮

Kuri 發表於 24-1-13 11:08
其實唔駛咁麻煩,佢可以定制一啲量好份量嘅廚具,直接裝落客人自攜器皿就可以。
...

希望m記都可以自帶杯,我成日幫襯,但d即棄杯好可惜!

水晶宮

白毛毛 發表於 24-1-13 11:18
No offence,請問你係咪FTM?

不是,我要返工,女送去99家湊,無工人,家務一腳踢!

水晶宮

da-rosette 發表於 24-1-13 11:24
係喎,仲有衛生問題,希望餐廳回收飯盒後會再洗一次先再裝嘢食俾下位,不過有幾多餐廳會咁做呢?真係心照
...

星巴克係會重洗d杯,可回收餐盒嘅餐廳都一樣咁做,所以可以放心

水晶宮

da-rosette 發表於 24-1-13 11:22
你都識講有啲餐廳啦,即係仲有好多都未咁樣做。根本成個社會配套都未齊,其實政府應該強制性要所有餐廳咁 ...

所有野都要慢慢推行,當未推行時你又嫌麻煩,我又嫌唔方便,環境日漸破壞,最後一齊承受!

水晶宮

白毛毛 發表於 24-1-13 11:40
明白。
記得新冠禁堂食令下一班打工仔,特別係戶外工作的工人,要企喺街拎住個飯盒食飯嗎?
當日食二餐, ...

你咁諗的確無錯嘅,貧者的確越貧!
貧者某程度上都要諗慳錢,我都係一般市民,我都想日日出街食嫁,那怕是茶記,但性價比太低,自問人工跟唔上通脹,唯有阿Q d諗,自己煮慳好多,又健康d,留返d錢北上好過 !
政府會為你諗?諗左又唔會加人工,一於少做少錯啦!看看那班騙公屋騙綜援嘅人,政府都視而不見!

水晶宮

6299 發表於 24-1-13 21:58
果個訪問,問店舖,小店店員,回應係比多左工夫佢地,因為食物飲品份量,佢地預好左斟幾多倒幾多。果位女 ...

我公司都有客人自備袋、自備盒比我地pack,我好樂意幫佢pack ,但總同事一路pack一路怨,因為的確麻煩左!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊