跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你好! 我個妹妹都係. 不過佢係11月細B, 要等到2013年1月先返學...

珍珠宮

jackeline1121 發表於 12-5-23 15:15
好好喎,可以插班?

真係好好彩... 不過到時真係唔知會係乜安排? 因為其他小朋友已經返咗幾個月學, 唔肯定仲有冇適應期定係一開始已經要佢自己上堂?

珍珠宮

小妮師妹 發表於 12-5-23 17:20
開始可以有家長陪上堂的...仲要係每日唔同鐘數...一日比一日長...等小朋友習慣...之後家長就要抽身...等小 ...

正常九月開學就一定有(我大女嗰陣既經驗). 不過妹妹係插班, 一月先開學我就真係冇idea...

小妮師妹  放心...一定有...因我陪囝上堂時見過...有新插班時有家長陪...放心  發表於 12-5-23 17:46

珍珠宮

等我都憑記憶提下大家開學要預備啲乜先.... 因為等到開家長會老師先通知其實都好遲.
每日返學要帶一個有蓋水杯同埋毛巾盒(內放濕毛巾)
第一日返學帶埋後備衣物(for小朋友唔小心整污糟替換), 唔需要係校服. 之後就可以放晌佢哋自己個架度. 唔使日日揹住晌書包!
未戒片既就帶幾條片褲預備. 不過老師同姐姐會定時定候帶佢哋上洗手間. 到時先戒片其實都好容易!
之前有人提過: 室內鞋, 揾位寫定名.
另外我自己會印定有小朋友中英文名既貼紙, 用嚟貼晌佢哋返學既用品度. 其他例如校服/後備衣物都應該要寫名. 不過我懶鬼都冇寫過亦都冇晌學校掉亂過就真既....

珍珠宮

IdaChau 發表於 12-5-28 11:34
回覆 jackeline1121 的帖子

IdaChau : 仔, 10年6月 (AM)

有冇全日班既小朋友呢???

珍珠宮

lovechin 發表於 12-5-28 14:20
請問是否室內穿的鞋,無規定顏色的嗎?
你們的小朋友介左片片未?我個個仲未介到=,=”頭痛…
...

冇規定. 其實衣著方面學校係比較自由既....
一返學就好容易戒到片. 唔使太擔心!!!

珍珠宮

mandycml 發表於 12-5-28 14:37
我女是全日班的﹗但仍考試是否入讀,所以一直冇POSE係到﹗

Oh really!!! 你有其他offer?

珍珠宮

BumpDaiJoh 發表於 12-5-31 23:15
做個無聊統計,呢個thread報到人數vs收生人數

2Y

希望全日班最後真係有咁多小朋友啦. 我大女嗰年得4個. 初初佢睇住人哋放學佢冇得走真係喊到癲.... 唯有安慰佢話因為佢乖先至有得留晌學校食飯, hehe!

珍珠宮

全日班... 2's真係比較少人上. 可能啲家長唔捨得. 一到3's即刻多咗好多人! 大家都開始發現一日返三個鐘其實對家長嚟講啲時間好唔見使... haha.
不過我個人真係極力推介全日班! 2's下午會group埋三歲班一齊. 變相有英文班主任. 另外晌學校食足三餐+水果(兩餐茶點一餐午飯). 返到屋企唔肯食晚飯其實都唔驚佢餓親.
尤其如果媽媽要返工, 小朋友返屋企淨係對住姐姐. 返全日班真係good!!!

珍珠宮

小妮師妹 發表於 12-6-9 11:49
其實個時嬰幼班老師有提議過...最好3'S先返全日...因為2'S時...仲係細...一返學會好易有病...再加上返全日2 ...

傻豬, 一開始返學就返乜班都容易病. 同埋, 如果屋企冇人照顧就唔會揀激活既全日班啦. 佢又唔似有託管既學校可以返朝七晚八. 我晌家長既角度, 覺得晌學校食一餐瞓一覺, 對小朋友係好好既自理訓練. 點計都好過晌屋企對住姐姐, 又或者煩住婆婆...

珍珠宮

BumpDaiJoh 發表於 12-6-11 19:01
其實我都有聽過話全日班train 自理好好多。我本身只讀半日因為我計縮數,唔想姐姐全日都好得閒,蝕比佢咁。 ...

wahaha... 人之常情. 不過我家兩姐妹都唔太黐姐姐, 都係返埋學好啲!

珍珠宮

Happy小米 發表於 12-6-12 09:41
我都係實話實說, 同埋我一知道收, 就寫信求轉.

應該總有人留咗位最後唔讀, 所以有心轉上午一開始寫定信都真係大機會架!

珍珠宮

jackeline1121 發表於 12-6-21 22:14
我住柏慧,行去都ok。

學校個位真係幾唔就腳. 柏慧行去大人平日都OK. 小朋友放學會辛苦少少. 天氣差就更煩.
我住慧景軒最初都係行返學. 結果頂唔順太曬/熱/落雨, 揀番搭校車舒服好多.

珍珠宮

banhung 發表於 12-6-26 09:19
是關於老師/ 其他職員/學校高層個人問題, 或是學校行政問題?
知道是什麼問題, 可以大家來評一評理, 反映給 ...

同意!

珍珠宮

freakymama 發表於 12-6-26 20:26
請問邊款冇味呢?我揾咗好耐都未見到!

我都係晌文具舖買. 揀made in korea啲膠感覺上靚少少. 大約三十零蚊一隻. 不過有時好難揾淨蓋款. 我啱啱買嗰隻有得插飲管, 不過當然可以拎走同埋冚番飲管個窿.

珍珠宮

odiedie 發表於 12-7-15 00:44
其實大家覺得邊隻波鞋返學好啲?我仔著開adidas,有人話new balance夠輕,唔知nike小朋友的鞋有沒有ai ...

我之前鍾意買雞仔牌(le coq sportif). 佢有啲款包得高啲, 我覺得對兩歲零仲未行得超札實既小朋友幾好. 再大啲就反而冇再咁講究.

珍珠宮

我個妹妹都係2D班.
身體檢查可以揾番睇開既家庭醫生/兒科醫生, 佢哋識填架喇. 其實唔使專登去見一次醫生, touchwood小朋友有乜傷風感冒先順手拎埋俾醫生簽啦.

珍珠宮

freakymama 發表於 12-7-30 22:06
我個女霏霏都係2A,想問如果做姓名貼,應該做2A定上2A?

其實我唔會寫埋班名, 因為可以keep住下年用嘛...
不過真係要寫, 就咁2A就得. 下午班係2E開始

珍珠宮

freakymama 發表於 12-8-22 22:20
今日收到2A班主任黎老師電話,覺得佢地都唔易做,逐個學生打電話,又好有耐性講解,very appreciate呢!

...

開學之後佢哋仲忙! 我大女嗰陣班主任由九月每日打電話俾我打到十一月...

珍珠宮

早晨!
今朝帶妹妹去返playgroup, 見到兩歲班小朋友第一日冇人陪既表現. 出咗playground玩嗰啲大部份都好叻, 完全冇喊... 有啲就少少呆唔知去玩乜好. 要有老師guide住. 喊嗰啲會留晌課室俾老師/姐姐照顧. 不過我冇裝入去睇...

首頁

尾頁

跳至