母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我B9個月, 全人奶我多數埋身, 返工泵奶2-3次
今天同朋友提起, 我現在每4-5小時泵或餵一次, 我每次泵只有4-5安, 少則三安,甚少谷奶
為keep奶量, 仍是有半夜起床短泵,
有朋友摇晒頭話我d奶真係好小, 講咗好多次,又話泵奶邊駛咁密, 又話我唔調整下d時間, 話識好多人只要lunch泵一次就好夠, 邊駛咁辛苦咁誇張, 有朋友去到8-9個月都唔會泵, 覺得我攞苦來辛

又話自己奶多到成日都食唔晒不過沒時間餵所以餵粉
我話我奶唔多唯有密d泵

這又令我明白窮不是一定失敗, 富也未必成功
全在乎有否堅持

另外, 我話想餵到bb唔食, 先努力keep量
佢地搖晒頭話d BB點會有奶唔食, 一定要戒
我終於明白甚麼是話不投機半句多

大宅

餵奶讓我想起讀書, 有人聰明但懶, 有人資質差但勤力, 成功不是單單靠天份份....當然又聰明又勤力是最好

大宅

丁丁aunty 發表於 12-12-26 15:33
真係唔0岩channel唔洗多講啦……我開工前收工後都係全埋身,之後都會再泵,番工泵三次,奶量其實好夠,個冰 ...
我同你想法一樣, 寧願多多到冲涼等自己安心, 況且都習慣奶媽生活, 又唔想減產太多

大宅

我朋友又話bb只係食十分鐘就應該飽, 我B食20-30分鐘即係我奶小, 聽完都有d難受
幸好我成日上bk母乳版意志堅定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊