自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-20 15:36
有冇人冇呢個習慣 ?
我自己一向冇,屋企人由细到大都冇。住边都住得好好,家庭幸福。有2個仲發左達。

樓主,唔好意思,睇曬你嘅回覆。
首先答你問題,我搬屋係有睇通勝擇日拜四角,自住屋亦會擇日入伙。
另外亦事先申明,雖然由細到大都係讀傳統天主教,亦算有番過聖經,但絶唔係教徒而我算半個迷信之人。
1)你話你自己係天主教徒,但從你對鬼神之說 / 風水嘅 comment,我就真係完全唔覺得你係稱職嘅天主教徒。
2)其實你哋有無檢討過自己屋企嘅情況,泛事總有理由,不善理財?洗腳唔抹腳?本身唔適合做生意( 包括眼光 / 財力 / 能力 / 判斷能力) , 但都執意要做?
3)至於健康,是否有家族病史?定係自己無照料好身體?
有時候人有三衰六旺,但自己都要認清楚條路先可以平穩過渡。

珊瑚宮

畀面勳章

天佑我們 發表於 19-2-20 18:11
如果你老公唔抗拒就可以去D佛堂問下
都可以有幫助

神父點會教人超渡嬰靈呀?

珊瑚宮

畀面勳章

天佑我們 發表於 19-2-20 18:19
神父當然唔會啦
我亦無咁講過
但我聽老公講有D教友就其他問題唔要bb

但係從樓主嘅回覆,我絶對唔覺得佢係稱職嘅天主教徒。
我明白當一個迷失嘅時候都會問道於鬼神,但自身唔夠強大或唔去檢討原因,鬼神都只可以幫到一時幫唔到一世。

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-20 18:29

我話我係天主教

你有無讀經?祈禱?每星期去彌撒?
如果以上皆無的話,咁樣你就唔好將自己 label 為天主教徒,因為你都無認識過主。

珊瑚宮

畀面勳章

Honey 發表於 19-2-20 18:27
我信教,冇呢啲習慣。

嚴格來講信教嘅人係唔會信鬼身問卜 / 風水之說。

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-20 18:50

Consider yourself lucky you've never seen one. PRAY ...

我都有經歷過低谷位,亦有求神問卜,不過我自己都會搵出原因,去改善避免再錯,

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-20 19:05
很好。所有人都應該向你學習。

20多年黎,我坐左係度冇揾出過原因。

你口中所講嘅原因係嬰靈?!
咁仲有無實際啲嘅原因?
如果你真係應為嬰靈係唯一令到你黑咗咁多年的話,我無説話好講。

珊瑚宮

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 19:08

無端端彈d英文就覺得咁樣勁d嗎(仲要錯gramma ...

先謝過!
算啦,每個人 / 毎件事嘅失敗總有原因。
即係我有位同期 trainee 佢學歷同處事手法並非頂班,但短短十年間已經做到 Regional Director, 我哋成班同事都應為我哋只要做到佢嘅不擇手段,我哋要做到佢個位亦唔難。
不過呢樣嘢唔合乎我哋嘅性格同原則,所以我哋無妒忌佢嘅成就,佢有佢嘅忙碌,我哋咪繼續 enjoy 下小薯仔生活,優哉游哉。

珊瑚宮

畀面勳章

天佑我們 發表於 19-2-20 19:12
都係
但20年係真係可以磨滅一個人意智
不過我信自身堅定強大係可以改變一 ...

我都明白20年絕對係長時間,我都相信樓主都好堅強,如果唔係佢都捱唔到呢 20年,我只係想樓主可以繼續堅強落去,唔好因一時迷茫而前功盡廢。

珊瑚宮

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 19:40

咁你講返中文lor,又唔係唔識,人地又唔係唔識⋯⋯

算啦,佢以為自己喺加拿大生活過 (又或者佢喺加拿大受教育)就覺得高人一等。唔知道天外有天,人外有人。
都係嗰句,每個人 / 每件事情失敗或成功都有其因果。

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-21 00:52

Little cute-ass assumption maker... :yummy ...

樓主,你拋少啲書包啦。
有時候,事實勝於雄辯。
你一咪賴你99令你唔能夠相信天父,但你係從細個已經領洗,即係你應該好明白教徒係唔應該信問卜或風水之談,但係你自己又唔廚房 sink 盤位置嘅風水,難道呢啲又係你99逼你?
喺我答你第一個 post 嘅時候我係無睇你舊 post, 因為我相信你口中所講長達二十年嘅窮必有其原因,一定唔會係鬼神之說。我有問你是否大使?是否唔適合做生意而走去做生意而引致債台高築。
後來睇番你舊 post 我終於明白一切。你連買樓一項咁大決定自己都唔做足功課,你唔係七歲小朋友,反而賴你99令你做錯決定!Come on 咁大個人要為自己 make 嘅 decisions 負責仼。

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-21 00:52

Little cute-ass assumption maker... :yummy ...

樓主,好心你咪玩彈弓手,每一個 post 都比你 edit 過!
其實咁多年要搬來搬去咪又係你自己決定,無論搬屋定遠走加拿大,然後又回流香港。呢一切嘅行動都係由你決定,冇人揸住支槍逼你㗎。
好心你四十幾歲人成熟啲啦,唔好賴呢個賴嗰個啦。
好似你段婚姻咁,由十幾年前話離開到重修,依家又話走,有啲嘢唔好成日掛喺口,但又冇行動。咁樣只會比人煩厭嘅感覺。
By the way, 浸過咸水都好,中文都要學好。係入伙,唔係入火。

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-21 01:34

你真煩到一個點。

好,我就答你八個字 - 咎由自取,與人無由。

珊瑚宮

畀面勳章

iluvmeeself 發表於 19-2-21 02:01

嗱,同我改錯字就真係对我有好大幫助,亦对個 post 有 ...

你硬撐都無用,活受罪 / 生活得唔開心係你自己,網民等於花生友,極其量咪食得花生多會熱氣啫。
同埋你真係好多錯字,好好學好啲中文啦。

首頁

尾頁

跳至