自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 NoddyPooh 的帖子

我家老人都試過話唔食去餓死自己。通常都係氹,軟唔得就硬,同佢講「香港地無人會餓死,如果你唔食,餓暈咗送入醫院,醫院會同你吊鹽水,然後救返你,再送你返屋企,咁等於自己無神神折磨自己幾日;如果我由得你餓死响屋企,咁我即係謀殺,你係咪要我坐監!?」「唔係自己去決定幾時死,係天決定;時間到咗,你想留多1秒天都唔俾⋯」跟著過一陣,等佢平伏d又氹囉。例如大家都好錫佢,見到佢咁會唔開心。

侯爵府

NoddyPooh 發表於 18-1-13 23:29
其實佢大前年過年時跌傷過一次,個次係第一次用尿片。
個時工人放假,但佢d 女唔肯幫佢換,叫我爸爸留低幫 ...
如果老人家聽到,又難怪佢好唔開心。身體已經受緊折磨,仲要怕俾人嫌棄、拖累人⋯我家中老人(阿嫲)都係咁,幸好多數家人都願意氹佢照顧佢。佢前後跌過兩次,每次跌一跌都好大件事,做完手術,會有一段長時間不能自理,要用尿片,大小二便有人清潔,上落床一定要人幫,坐企瞓都不能耐⋯基本上二十四小時都要有人睇住。雖然屋企有工人,但係工人都要休息㗎。咁屋企人都要輪流幫手照顧,果段時間大家都暴殘⋯但仲要聽到阿嫲又怨又艾話想死,自己有時都好攰好炆憎,但只有忍住,提醒自己要體諒佢嘅痛苦。阿嫲話自己陀累人,就同佢講冇人咁樣諗,個個都好錫佢,我哋照顧佢好應該⋯。基本上成日就係重複怨、氹⋯怨、氹、鬧、氹⋯。

首頁

尾頁

跳至