自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

KarenC 發表於 18-1-18 17:45
如有心偷竊,不會在第二天早上等舖頭開門,放回那卷印花?!
情況就等於,如果我唔小心响超市拎走左d野,出到去先發覺無俾錢,就算我拎返件野返去,都一樣有可能俾人告,因為我確實係拎走左。
當然,我覺得個官都應該會衡量各方面既野去決定點判的,如果婆婆係無心之失,都應該唔會點重罰既。

侯爵府

凝聚態 發表於 18-1-18 18:11
你錯啦,只要你拎返去,基本上就告唔入㗎啦,因為,你可以辯稱是唔小心而非有心偷竊,所以拎返物件返去,那 ...
依家唔係講緊告唔告得入,而係人地有權報警嘛。到時你有罪無罪,官會判架啦。

侯爵府

minigaga 發表於 18-1-19 07:17
但阿婆係員工,佢本身想拎膠紙出門口綁垃圾,咁如果佢拎中膠紙又係咪偷竊呀?員工拎野出門都係偷竊?我見好 ...
咁問題係工作上佢的確無需要拎卷印花出去嘛。。。
咁人地報警都正常喎。但我都係果句,佢地有權報警,但個官會考慮佢無心之失,而決定點判。

侯爵府

minigaga 發表於 18-1-19 08:44
偷野唔係講有冇需要囉,係講意圖,有好多人有偷野癮,但偷既野佢冇需要,什至偷完就丟係咪就係冇睇有冇需 ...
頭先係話工作上有時都要拎文具出去丫嘛,咁但係印花確實唔係佢應該要拎出去喎,唔係講緊佢有無需要偷呀。兩樣野黎。婆婆咁樣大家都心痛的,只係我覺得報警亦不無道理。

侯爵府

凝聚態 發表於 18-1-19 10:54
我正是話俾你知,就算報了警都一定告不入啊!因為疑點利益歸被告啊,你仲明未啊 ...

首頁

尾頁

跳至