自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

小可愛11 發表於 17-3-28 11:19
Emmm 坦白講,可能我對食材嘅質素有要求,所以我真係做唔到幾十蚊餐。

我今日買以下嘅餸
題外話,請教一吓鯪魚脊係唔係無咁多骨?

侯爵府

QY08040408 發表於 17-3-28 11:50
都啱架!好多年前買肉碎,個豬肉佬靜雞雞同我講叫我自己翻去剁架,佢話部攪肉機好污糟
...
依個真係個個講法唔同,我朋友媽媽做街市豬肉檔,佢話其實有乜咁污no,部野日日洗。反而係d呀叔唔想幫人搞碎,因為麻煩,你要幾多,切完掉俾你就搞掂。
不過唔排除有人唔洗部機既。。。

侯爵府

小可愛11 發表於 17-3-28 12:18
係呀,魚腩多骨唔適合用來刴,但如果煲湯(例如粉葛赤小豆扁豆煲鯪魚)就可以用魚腩。
...
咁要黎梅菜蒸得唔得?

侯爵府

依個世界有樣野叫睇餸食飯。
果位jm可能真係有佢難處,所以要慳得就慳。我反而好欣賞佢喎,用咁有限既錢都可以整到幾多唔同既野!

邊個唔知用多錢就可以買更好既食材呢!問題係都要配合返自己情況嘛。

笑人地食d咁平既野,你亦可能俾人笑返轉頭。有錢過你既會笑你點解唔買貴價豬牛,日日鮑參翅肚,要食d咁普通既野。。。咁你會覺得點?

samo    發表於 17-3-29 17:27

侯爵府

小可愛11 發表於 17-3-28 12:51
都可以嘅,因為淡水魚會有泥味,用濃味配料去蒸 (如豆豉,杬菜)可減輕泥味。
...
謝謝你!

侯爵府

tammy2008 發表於 17-3-28 13:12
點止, 仲會笑佢地要自己煮咁慘呀...
唔"手做" 就俾人投訴呀....我老公好鍚我唔會要我煮得咁辛苦架 ...
就係囉
唔啱睇咪ignore,但唔需要踩。

首頁

尾頁

跳至