烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好少覺得豬肉好食, 所以通常食雞肉或者牛肉. 今次整左呢味糖醋排骨, 令我覺得原來豬肉都好好食. 做法又簡單,調味料只要記住12345就得!

lydia2015    發表於 15-11-25 09:59
talala    發表於 15-11-12 13:56
mkcbus    發表於 15-5-30 10:55
cwpe12    發表於 15-5-27 08:37
linglihk    發表於 15-5-27 00:55
333s    發表於 15-5-24 09:53
milykaty    發表於 15-5-23 03:01

複式洋房

材料:
一字排骨 1磅 (切件)

調味料:
酒 1湯匙
鎮江醋 2湯匙
糖 3湯匙
生抽 4湯匙
水 5湯匙

做法:
1. 先將排骨放入滾水中汆水約3分鐘,盛起沖水洗淨。
2. 預備一個煲,放入所有調味料,用大火煮滾汁料。
3. 然後加入排骨,合上蓋待煮滾後轉慢火炆20分鐘至淋身,熄火焗15分鐘。
4. 最後用大火煮至醬汁厚身,即成。

楚榮小貼士:
1. 一字排骨買嘅時候要叫肉販幫你切埋,否則番屋企自己切唔到架。我就鐘意細舊D,所以會叫佢幫我一條切三件。
2. 轉左慢火炆嘅期間,要開一開蓋睇睇排骨嘅情況,睇睇有無因為水少而痴底,如有可以酌量加番適量嘅調味料。而且最好反一反D排骨,令佢兩面都均勻上色。

linglihk    發表於 15-5-27 04:32

複式洋房

回覆 smilekkk 的帖子

普通紹興酒都可以~

複式洋房

回覆 bigheadmami 的帖子

如果乾身, 可以加多D調味料. 因為可能個煲因炆既時候, 水份被蒸發左, 所以乾, 就會硬. 如果想肉質淋D, 就用飛排.

bigheadmami    發表於 15-5-28 18:20

複式洋房

回覆 Chloepigmama 的帖子

用普通白沙糖都得~

複式洋房

菜飯食譜~ 唔好意思, 咁遲先覆大家!

材料:
米 2杯
小棠菜 12棵 (切碎)
金華火腿 少量 (切碎)
薑粒 3茶匙
蒜頭 3粒

調味料:
雞湯 1 ½ 杯
鹽 少許

做法:
1. 燒熱油鑊,用慢火爆香薑粒和蒜頭,然後加入金華火腿炒香。
2. 加入一半份量的小棠菜和鹽,轉中火炒
3. 加入已洗淨瀝乾的白米炒勻至油脂包住每粒米
4. 然後把已炒香的米放入電飯煲內,加入雞湯同煲,煲至最後10分鐘,加入餘下的小棠菜拌勻,合上蓋再煲至飯完全熟透,即成。

楚榮小貼士:
1. 因為小棠菜會出水,所以菜放得愈多,雞湯就愈放得少。
2. 煲飯嘅時間就好似平時用電飯煲煲飯一樣,如果唔用電飯煲,可以用慢火煮20分鐘至飯熟透都得。
3. 薑粒同金華火腿都一定要加,加左個菜飯先會香噴噴。
4. 小棠菜要留番一半最後落,咁樣就唔會全部菜都焗到枯黃色,飯裏有菜味之餘,又可以見到青綠嘅菜飯。

首頁

尾頁

跳至