嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的孖女可能6/7月出世,
已經買咗尿布(日本制-全棉),
會買'香港寶寶'的防漏褲,
希望bbs可以健康無尿疹!

之前想買motherease但太厚,
驚會焗又難乾, 所以買傳統尿布.
見大家有用隔尿紙, 請問初生用
好唔好呢? 係咪會方便清洗尿布
呢?

複式洋房

原帖由 Nov 於 09-4-1 15:26 發表
oc668

請問你在那裡買尿布呢?

我係 Jshoppers 訂.

複式洋房

原帖由 CYK 於 09-4-1 17:20 發表
cecichow & oc668,

我剛見到以下topic,答左你地的問題:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151309&pid=32549852&page=2&extra=#pid32549852

Tks!
我啱啱買咗mi'des的尿褲啦.

複式洋房

原帖由 CYK 於 09-4-3 11:07 發表
當年,我反而係怕個工人成日唔去check條尿布有無濕,太耐至去幫BB換,令到BB個pat pat成日被D尿"up"住...

若你個BB都2個月大,唔會次次都痾臭臭,主要都係尿...我當時就有個膠桶,用來浸尿布(我用傳統紗布尿布),浸完略洗 ...

想問吓浸尿布時只用清水,浸幾耐?
有冇聽過落醋浸(消毒),之後再洗呢?
我老公唔想同用一洗衣機去洗尿布,
所以諗住買迷你洗衣機.

複式洋房

原帖由 CYK 於 09-4-3 15:40 發表
我就咁用清水浸,約15-30mins,通常每隔3-4小時就換1次膠桶內的水,其實,浸完水之後, D尿布都無咩味啦...因為我只係日間用,所以,都係6-10條左右,會叫工人日日手洗...若真係多,就會叫工人用BB洗衣液,係咁E手洗下(搓幾下) ...

CYK, $_$,
Tks for your advise!
我會再考慮吓個迷你洗衣機, 其實我又唔介意
同一架機洗, 只要分開大人衫,bb衫同尿布洗
咪得囉, 等bbs出世睇吓用幾多先算, 如果有
20條/日個迷你洗衣機都唔知洗唔洗到.
我預咗間屋到處"萬國旗", 好彩廳房的窗可以
曬, 朝濕時就放入乾衣機.

複式洋房

我對女6個月大, 頭4個月太忙& bbs唔夠大隻, 所以用尿布只有2個月, 尿布係日本(jshoppers 買)~40塊, 防漏褲係mi-des, 而家細女用3m~4條, 大女用6m~4條, 暫時無漏過. 因尿布係長方形摺唔到褲形, 所以摺長條放在褲內, 如果開大就要換褲仔.

複式洋房

我對女6個月大, 頭4個月太忙& bbs唔夠大隻, 所以用尿布只有2個月, 尿布係日本(jshoppers 買)~40塊,防漏褲係mi-des, 而家細女用3m~4條, 大女用6m~4條, 暫時無漏過. 因尿布係長方形摺唔到褲形, 所以摺長條放在褲內,如果開大就要換褲仔.

首頁

尾頁

跳至