自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

bananaGi 發表於 24-4-11 11:16
開心?

唔適應?

唔適應,去年40歲才跳出工作10年的舊公司confort zone, 轉了3份才穩定下來,希望這份做到小朋友讀完書

侯爵府

2024年龍年勳章

bananaGi 發表於 24-4-11 11:51
返左幾耐? 仲係唔適應?

呢份9個月了,冇10年果份咁hea, 不過人工好啲

侯爵府

2024年龍年勳章

bananaGi 發表於 24-4-11 12:14
當初點解要離開舊公司??

前兩年移民潮走咗好多我哋年齡層,有job agent主動撬我轉salary高啲嘅工,原本我舊工諗住hea做到退休, 考慮到小朋友升小多開支,想轉工搵多啲錢做到退休,都可能係今次最後機會,所以一試。點知份工中伏,之後再搵工又遇到8婆阿姐,果段時間超後悔,面試仲有interviewer 叫我搵舊公司食回頭草。才意識到現時搵工不似10年前了,我的心態可能脫咗節。現在呢份才穩定落嚟。

侯爵府

2024年龍年勳章

Fatima_melanie 發表於 24-4-11 13:45
可以分享下你點樣調節左心態嗎?

調節係,回想頭3次轉工,自己冇了解清楚就業market,每次有offer又冇壓價就答應即做。其實當時係多面試機會,陸續出offer, 但魚翁撒網冇諗過公司輕易請人又輕易炒人。我應該用時間認真考慮,慢慢比較手中的選擇。並非吊高來賣,而係當時好多伏工係咁兒戲。抱住18/22的拼勁,乜都肯挨去搵工冇意思,定位錯配。最後呢份工係認真考慮定下來的。

侯爵府

2024年龍年勳章

Fatima_melanie 發表於 24-4-11 15:19
你條件同行業都不錯,有咁多工俾你揀,近年好多人被裁員後一兩年都搵唔到工
...

前兩年會計周圍都請人,
轉工轉到迷失。。
試過做過3個月富豪PA,
中環金融地段物業全是他們所有,
再搵工又係本地富豪女婿請人,
表面畫廊,實際是物業投資買賣。
買畫買到買起某歐洲國家的博物館。
平民經濟轉差,有錢人生活仍離地。
而家做緊普通公司,比較實在。

侯爵府

2024年龍年勳章

dolceee 發表於 24-4-11 22:51
富豪請人係咪好大方出好高人工架?聽講多油水
點解你唔繼續做呀?

人工方面,兩次都冇壓 expected salary, 本身要求salary唔太高。其中一份富豪工是PA群組裡面其中一員,群組有秘書,司機,會計去協調老板日程。油水冇乜,因為會計和秘書有責任整理老板開支。但是福利不錯,會出錢叫秘書預早book位,請我們食中環高檔餐廳。唔做原因係每日被8婆上司針對,呢啲崗位實有女人勾心鬥角,自知唔夠醒目唔屬於事非之地,想專心做返文職。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊