自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是一個過著悲慘童年的人...我亦曾經做過小三...一腳䂿幾船...我亦出過䡉...我是一個賤女人.我終於鼓起勇氣將我故事寫出黎.我一直都很想將我既故事分享出黎 但我始終都要開新ac先有勇氣講出黎...你地可以盡情罵我...故事很長...
我係大陸出世.我有五兄弟姐妹.我排第四.係我出世既時候.爸媽就搵人幫我批命.話我條命會勊父母.我爸媽係偷渡黎香港的.到我3歲到既時候.我既家人全部都落晒香港...得番我自己一個孤零零係鄉下過著一啲寄人離下既生活.我以前成日係到諗點解吾帶埋我走...點解要掉低我...爸媽話佢地係香港都吾係好過 5個人住埋一間細屋到 果陣細路未出世...我屋企好窮.但我真係寧願一家人一起辛苦一起捱總好過自己一個.我細個既時候真係好嬲佢地吾要我.新年清明我屋企人都會番鄉下順便探我.我每一次睇住佢地上車我都好吾開心.如果架大巴未開我都可以上去坐一陣.但夠鐘開車我就要走.每次我都喊住甘送佢地走.
我係大陸住過三個家庭...一開始.我係同我姨媽住.係佢湊到我懂性的.我姨媽好錫我.會諗我感受.會當我家人般對待.但我姨丈就好吾中意我 成日搵我出氣 打我...我姨媽有時想幫都幫吾到...我姨丈同佢一家跟本就吾中意多個人係到...我大約6歲的時候 我就要做晒屋企既家務.如果做吾晒就無飯食...任何事我都要逆來順受...我無辦法.我寄人離下...我好辛苦.我既生存意志只想一家團聚...續

複式洋房

回覆:我是一個賤女人...我的故事

到我讀小學一年班既時候...因為姨丈屋企離學校遠.甘我三舅父就收養左我.我爸媽每個月都有比錢佢地照顧我...甘我舅父有個女大我一年 即係我表姐.佢同我同一間學校.佢讀小二.當我以為終於脱離姨丈可以有個好啲既生活...原來只係我想太多.我自細對任何事都好忍讓.因為始終係寄人離下.吾可以有要求 吾可以有脾氣 有啲咩只可以收收埋埋 深呼吸吞左佢.我一開始同舅父佢地住 佢地對我都吾錯.但一表姐一有啲咩事就會罵我.我係佢地個家既⼂⼀⼂⼃⼀⼀

複式洋房

佢地成日都會講啲好難聽既説話.我到依家都好記得...話我勊父母 無人要 吾死都無用...佢地跟本無當我係家人.慢慢 我對任何人任何事都吾識笑.吾識講野.7歲果年新年.我屋企人番左黎.我鼓起勇氣同佢地講我心中既說話...但佢地竟然無理我無理我.可能佢地吾信.始終大家無相處過係最熟悉的陌生人.候每一次見到我家人就好似有個希望甘...我都會振作落去.但令我一世都吾會忘記既陰影發生了....續

複式洋房

回覆:ChinoB 的帖子

希望今日會出得晒

複式洋房

呢件事我一世都吾會忘記.佢毀了我一生.有次大舅父生日.我地啲親戚去大舅父屋企食飯.食完啲人好快慢慢走晒.我係廳訓著左.跟著聽到舅母叫大表哥抱我入房訓 我當時係半醒壯態 大表哥抱我入房 佢無啦啦除我條褲...其實當時我已經醒左.我知道發生咩事.但我好驚.我唯有扮未訓醒.跟著我聽到佢好似除緊褲.我真係好驚好驚我吾知會發生咩事.跟著就感覺到下面有野想吉入去.我真係好驚.我吾敢反抗.我吾敢郁.跟著我feel到好痛 佢吉左入面 因為真係好痛.我大叫左一聲即刻喊.舅母佢地聽到敲門問咩事.大表哥整理好晒啲野扮無事...我吾敢講比人聲.我吾知當時講完會好咩後果.佢地都吾會信我 信都吾會理我.我同自己講 吾好喊 無事 堅強...我自小就好明白生存道理.所以我選擇忍 我要一家團聚 將來你一定吾會好過...續

rainful    發表於 15-5-29 04:14
|/|egan    發表於 15-5-29 02:13
danad    發表於 15-5-28 21:30
Ginhc    發表於 15-5-28 19:19
bbericab    發表於 15-5-28 18:38
yan511229    發表於 15-5-28 18:26
Jadencool    發表於 15-5-28 18:14
iammiyake    發表於 15-5-28 17:42
bertcat123    發表於 15-5-28 17:38
Greentea123    發表於 15-5-28 17:30
jacompany    發表於 15-5-28 17:28
meimei11    發表於 15-5-28 17:12
小魔怪023    發表於 15-5-28 16:55
kmamy    發表於 15-5-28 16:06
肥C奶肥C奶    發表於 15-5-28 15:33
MORIMORIMORI    發表於 15-5-28 15:25
karen328    發表於 15-5-28 15:18
lailaiha    發表於 15-5-28 14:50
Anlly    發表於 15-5-28 14:43
kitkit0122    發表於 15-5-28 14:35
50246419    發表於 15-5-28 14:31
linglihk    發表於 15-5-28 14:11
kk121290    發表於 15-5-28 13:57
快樂股民    發表於 15-5-28 13:56
moonpie    發表於 15-5-28 13:54
CACACAROL    發表於 15-5-28 13:52
Winnie_1210    發表於 15-5-28 13:49

複式洋房

我分享我故事出黎一路打一路流眼涙...個陰影始終都係麼...

複式洋房

自從果件事後我成日化惡夢.好怕黑.我真係好驚...自此我變得比之前更目無表情.吾講野吾識笑.更加吾會喊.因為喊係無用.喊係可憐自己.佢地講咩我就做咩.每日只期望黎香港.時間慢慢過去了...佢地都吾比我係到住了...就送左我去一個牙姨屋企.牙姨對我吾好 但相比起舅父姨丈已經算吾錯了.牙姨只要求我幫手做家務.做好自己野吾好麻煩到佢就ok.至少佢無打我...

複式洋房

回覆:rot99090 的帖子

我表哥當時20歲 好肥

複式洋房

時間慢慢過去...我終於等到落黎香港了...當時我讀緊小三.黎到香港讀小二.我真係好開心終於可以一家團聚.可以同屋企人一起生活.我黎到香港既時候.我細路出世了.已經兩歲.我地一家7口坐係公屋.甘我同我家姐訓.黎到香港時.一開始屋企人都對我幾好.但感覺好陌生.我同家姐同一間學校.頭幾日佢同我一起番學.但跟住佢就吾係好理我.佢覺得我失禮麻煩佢.同媽咪講話吾想同我一起番學放學.自此 我就自己一個番學 學搭車.平時家姐係學校巴士睇到我都扮吾識我.可能我好醜樣 又黑眼大面尖啲親戚成日話我似外星人...我係大陸果差吾多9年.我無乜開個聲 笑過.好似變得吾識同人溝通...原來我係有口吃.吾識講野 但我屋企人吾知我有呢個問題 因為我係吾嚴重 一直好努力去掩飾 大個先知叫口吃...

複式洋房

我同我屋企人就好似最熟悉的陌生人甘...有種好遼遠既距離 有一次.我爸份工作不如意.我沖緊涼.聽到爸媽係出面嘈交話都話吾好搞佢落黎香港架啦.個師傅話佢條命吾好會剋住我地.我果陣聽到吾係好明佢講咩 因為我果陣未知師傅批命果啲事 係我長大後我姨媽話我知.我沖完涼出黎.我爸係甘罵我.第一次出手打我.我無喊.佢話我冷血 打到我喊為止.我媽阻止左我爸.跟著我慢慢明白靠自己先係最重要.只有自己先可以幫到自己!我有口吃.我講每一句野都要講好耐重覆好多次.我屋企人聽到當笑話甘笑甘睇無正視過我呢個問題.我靠自己 我吾知呢啲方法得吾得 我每日都好努力讀書學講野.

快樂股民    發表於 15-5-29 10:01
rainful    發表於 15-5-29 04:23
badguy333    發表於 15-5-29 00:02
chris_cyc    發表於 15-5-28 21:08
彤彤希希    發表於 15-5-28 18:24
hongbb1116    發表於 15-5-28 17:22
hongbb1116    發表於 15-5-28 17:22
Stone2007    發表於 15-5-28 14:10
Winnie_1210    發表於 15-5-28 13:56

複式洋房

慢慢我適應左生活.吾再理屋企人既難聽説話做好自己.亦都努力改善自己口吃問題.好快.我就識到兩個好朋友.不過我吾敢將自己既野話佢知...什至我屋企人平時對我吾好都吾敢話比佢地知...我爸吾知點解慢慢將我做出氣袋.一有啲咩就會搵我出氣.我最心痛既事係我啲家姐牙哥吾幫我.我果陣真係好驚同爸單獨係屋企.不過我吾會喊.打死我都吾會係你面前喊.爸媽佢地成日話我冷血 吾識喊...其實有時我內心好希望你地問我一句呢9年你過得好嗎?有一次 令我更失望既係...原本好開心 諗住一家去海洋公園玩.去到既時候佢地就會比晒啲野我攞.到走時.佢地吾記得左我...到等巴士時先發現啲野吾見晒吾見左我.我好驚 我吾敢亂行 怕佢地搵吾到我...到聽到廣播聽到我個名我先無甘驚...但又係對佢地再一次失望 令我更堅強.我同自己講 我以後吾會比自己迷路 人地吾記得我吾緊要 我都可以靠自己行番出去

kit2468    發表於 15-5-29 17:37
快樂股民    發表於 15-5-29 10:02
萌貓    發表於 15-5-29 05:18
rainful    發表於 15-5-29 04:27
|/|egan    發表於 15-5-29 02:19
701003    發表於 15-5-28 23:45
danad    發表於 15-5-28 21:40
Miga3    發表於 15-5-28 20:59
Ginhc    發表於 15-5-28 19:24
彤彤希希    發表於 15-5-28 18:25
mmkk12    發表於 15-5-28 14:21

複式洋房

時間慢慢過去 我好快就升中學了 因為中學離屋企有啲遠 車錢都會用多左 甘我兩星期就會問我媽拎一次車錢 每次一百 但每次我媽都會比說話我聽話我吾知拎左啲錢去邊 果種被不信任既感覺真係好難受.一入中學既時候 有好多高from既男仔追我.野黎學校不滿.因為啲男同學會走黎我個樓層黎望我.可能女大十八變掛.跟著我就成為學校風雲人物.但我一直都好努力讀書.我果陣開始覺得自己轉運了.老師慢慢留意到我身上既傷痕.我吾想講.老師轉介左社工比我....

複式洋房

社工經常問我發生咩事.我都無同佢講.因為係我心𥚃我任何人都吾會相信.但社工成日同我傾計.慢慢我選擇相信佢.中學時我認識了令外一位好朋友 叫c啦.甘佢係留級生.算係一個壞學生.食煙粗口樣樣齊.甘我慢慢已經吾再係以前苦口苦面既我了.因為我知道任何事都要笑住去面對.所以我成日都笑 笑令我人緣好左 我同c好fd 我慢慢將屋企既事同佢講仲有同社工講 因為我真係好想放下...c同社工就有親戚關係既...
原來c同社工吾係我想像中甘好...

複式洋房

有一次.學校突極捜查書包.c坐我隔離.c將佢包煙同火機放落我度.當時我吾知情的.係搜到我既時候比老師捜到.我好無奈.我望住c.c吾敢望我.我已經知道咩事.我當時1516緊供吾供出黎.到最後我無甘做.但c仲周圍同人講話我食煙同係出面做雞.我好心痛好無奈.可能c心虛所以要唱衰我.就係甘 我同c就無再點交流了.社工亦都聽左c既説話幫住c.係訓導面前話我既不是.已經吾再關心我身上既傷痕.因為呢件事 我比學校記左個小個.見家長.番到屋企爸媽發din了...現在在學校.我沒有什麼朋友了...只有一些男性朋友

Winnie_1210    發表於 15-5-29 15:57
Anlly    發表於 15-5-29 12:47
快樂股民    發表於 15-5-29 10:03
cattz288    發表於 15-5-28 17:09
kitkit0122    發表於 15-5-28 15:18
50246419    發表於 15-5-28 15:00

複式洋房

因為c...我學識了防人之心不可無.我中二果年就開始出去做pt.儲零用錢.因為吾想靠屋企吾想再受氣.我去左做派傳單.m記.我做m記的時候識左個女仔叫f.佢改變左我好多.f同我同年.原本我同佢一起做m記.後來佢有個朋友介紹佢去酒店樓下做知客.甘就50蚊1個鐘吾需要飲酒.番8收12.當時m記15一個鐘.甘我見ok就跟左f去做...

複式洋房

吾係酒店係酒吧打錯

複式洋房

甘我開始番酒吧啦 一星期番4日 一個月出糧大約出三千蚊到 甘我就會比1千蚊屋企同吾再問佢地攞錢...自從我有比家用後.佢地就無再打我了.大家開始以禮相待.呢件事又令我更看清現實...我開始接觸外面既世界.我番工既時候識左個男仔.係我初戀.果陣我對感情事太純情 咩都比晒佢 仲養咪佢.我真係覺得自己好白痴.我對佢好好.當時細路女以為可以有個依靠.原來到頭來都係賤人.我地一起左幾個月.分手後發現佢原來一直有女朋友...我真係好幼稚...好天真...

Winnie_1210    發表於 15-5-29 16:22
快樂股民    發表於 15-5-29 10:04

複式洋房

親戚 友情 愛情既經歷 令我越黎越保護自己收埋自己 我開始變壞了.每日收工就會同f去蒲去飲酒...慢慢就無再番學.跟著就跟埋f去做酒吧拳手.要飲酒的.賺到既錢就會比3成屋企 儲兩成 剩低果啲就會同f周圍去旅行.雖然我經常流連夜場 但我從來都吾煙吾毒吾濫交.時間慢慢甘過去.我係酒吧識左好多吾同既人.有黑道.有白道.有很多很多...佢地教左我好多野..嚴格黎講 我係係酒吧長大的.無以前既經歷都吾會有今日既我.
我慢慢開始醒了.吾在沈迷吃喝玩樂.因為我中3已經輟學.我就直接報讀夜校中4.中午就去學鋼琴.小學的時候.老師曾經説我很有天份.不過家姐學緊吾比我學.但家姐無興趣的.但我一直無放棄.自學.我去學龬琴的時候老師話我可以直接學3級.其間我仲一直番緊酒吧去交學費...續

Winnie_1210    發表於 15-5-29 18:41
50246419    發表於 15-5-28 16:27

複式洋房

接下來既事情你地可能會討厭我

複式洋房

我在酒吧打通了很多人脈關係.因為我明白一道理人脈重要過學歷.學歷只係一張入場卷.我亦都好清楚自己想要咩目標係咩.時間過去了.我中五畢業.會考18分.但我沒有升讀上去.因為我知道自己想要咩.酒吧我也升職了.一畢業.酒吧老板請左我做Marketing.吾需要再飲酒了.我做拳手做了差不多兩年.老板很錫我.當我係女甘...所以比左呢個機會我.我繼續增值自己.上心理學堂 睇書.做運動.聽多啲吾同既人講野.我真係學到好多.同年.我鋼琴考到了6級...續

首頁

尾頁

跳至