自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

露比2006 發表於 23-3-27 05:46
要入護士,考DSE有冇中文及英文最低要取幾多分?

登記護士
申請者須修畢中五課程或具備同等學歷,或取得香港中學文憑考試成績;

五科成績達第2級或以上包括中國語文、英國語文、數學,及甲類科目(核心/選修科目)及乙類科目(應用學習科目)其中任何兩科,或具備同等學歷;

可說流利廣東話,並能書寫流暢的中、英文。

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-27 11:48
唔明點解有啲人會知嚟香港嘅醫護英文生疏、一定唔識

咁你係咪識晒嗰70個醫護,知道佢地英文全部都好好?
唔洗考試就係有呢個問題,我點知你黎嘅係咩人?

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-27 11:49
可能香港啲醫護叻到所有藥名都識、都記得,唔使查唔使check

至少人地考倒個試

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-27 13:15
你又識晒?唔知又踩人?你呢啲逢中必反咪諗吓辦法點樣唔俾佢哋嚟囉
我就信盧局長喇

唔識你就收口啦,你講嘅野係你估,又話識人點點點,多餘,你根本唔知黎嗰批係咩質素,你係咪盲撐之麻。
我唔係唔俾佢地黎,政府應該公開多啲資訊,唔係淨話佢地有幾多經驗。

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-27 13:18
至少內地醫護嚟到香港

其實你講野係格硬黎
一邊話香港20分有醫療事故,另一邊內地醫護唔洗考試,語文能力又唔知你就一味話好。
其實你第時直接返大陸睇病咪得,一定係你中意嘅內地醫生護士睇你,信心保證啦,唔好香港睇啦,隨時有醫療事故,你又睇佢地唔順眼。

水晶宮

Amycheung2013 發表於 23-3-27 13:18
喺law,我一路都喺講緊呢個問題,可惜香港仲好多文盲,講極都唔明人講乜。對佢哋真喺咁有信心,考個香港試有 ...

嗰啲唔係文盲,係盲撐

水晶宮

露比2006 發表於 23-3-27 14:24
盧醫生 應該跟教育局商量降低 入讀護士課水平,中文&英文的寫作&說話都不合格都可。
...

註冊護士要求高啲

1. 香港大學 護理學學士
計分方法:最佳5科
DSE收生分數:Upper Quatile:26、Median:25、Lower quatile:25
2. 香港中文大學 護理學士
計分方法:4科核心科目加最佳2科選修科(選修科為生物/化學/物理/組合科學/綜合科學優先)
DSE收生分數:Upper Quatile:30、Median:29、Lower quatile:29
3. 香港理工大學 護理學(榮譽)理學士學位課程
計分方法:4科核心科目加最佳2科選修科(選修科為生物/組合科學比重較大)
DSE平均收生分數:29.5

水晶宮

bhamcy 發表於 23-3-27 15:02
分數計咗加權嗎?

. 明愛專上學院(CIHE) 護理學榮譽學士
計分方法:4科核心科目加最佳1科選修科(選修科為生物/組合科學(生物)優先)
DSE平均收生分數:16
6. 東華學院 護理學(榮譽)健康科學學士
計分方法:最佳5科
DSE平均收生分數:17.5

水晶宮

Carriegerrard 發表於 23-3-27 16:00
好多人淨係得把口講
根本唔知醫院病房點運作
可能啲人覺得自己久病成醫掛

嗰啲人唔話佢唔得架,佢會話而家大陸護士識英文,又會話人地英文叻過你,又話你係井底蛙。
咁唔知佢係咪識晒中國啲醫護?又原來對方英文好過自己就等如符合資格?唔知呢啲咩邏輯。
佢地眼中香港護士全部係黑醫護所以咪憎咯~

水晶宮

Carriegerrard 發表於 23-3-27 18:59
唔知點解有啲人咁憎香港啲醫護
就算當時有醫護罷工都係個別人士
而亦有好多醫護係緊守崗位嘅

我眼中佢地係肆虐bk嘅小粉紅乒團,總之你唔支持中國,包括中國醫護,佢地就會攻擊你,你求其出個帖講大陸唔好,佢地自然會出黎招呼你

首頁

尾頁

跳至