家事百科

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

用個玻璃樽[高身]內放的冰糖,放置佢地出現地方就得.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

linglok06 發表於 16-9-8 09:08
回覆 20150618bb 的帖子

如果壁虎入左玻璃樽就會爬唔返出來?
所以咪高身.

珊瑚宮

linglok06 發表於 16-9-9 11:10
回覆 20150618bb 的帖子

多謝你建議,我想改良你的建議,用高身玻璃樽再係樽入面抺油可能有用,今晚試下! ...
好,如果有成功,請佈料.

珊瑚宮

ouqixiang 發表於 16-9-9 09:24
再問, 係唔係要專登望住個樽, 等爬左入去之後就即刻封個樽口?
細口徑高身樽,肉有糖,入得去走唔出.

珊瑚宮

x00_00x 發表於 16-9-10 03:01
上網睇過...放啲糖嘅原因係當壁虎去
到樽底個啲手腳會痴住啲糖,令到佢好難爬返上嚟。所以要揾高身嘅樽再加 ...
糖有香味引佢來高身樽,入得出唔番,唔使理佢放一旁邊就得.

珊瑚宮

Yeelim 發表於 16-9-28 00:40
捉到未? 我家都有壁虎, 初初見佢好細隻, 現在見佢大大隻, 仲帶住隻細晚上出來行. ...
甘好環境呀,一定好正先有甘情景.

珊瑚宮

coolqoome 發表於 16-10-4 22:12
請問係砂糖定冰糖,上網教用冰糖⋯而高身樽啤酒樽可以嗎?驚太高身唔知聞唔聞到甜味。已經試過用曱甴屋佢 ...
大可樂咪得,片糖都得.

首頁

尾頁

跳至