跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 veroshea 於 10-10-21 16:59 發表
但都叫係日日係屋企食晚餐, 仲煲左兩次湯, 哈哈, 有進步... ...

果然有大進步
我個工人今早又無熄煤氣爐,好彩我去廚房睇睇,如果唔係,我地出晒去返工返學,半個鐘之後,可能已經有好多消防車破門入屋啦
我又唔明,佢明明洗完個煲,放回煤氣爐時點解可以睇唔到個火未熄既呢?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 雲妮彭 於 10-10-22 11:42 發表
呢樣野真係好危險,一定要話!!
我姐姐未試過唔[熄,不過前晚煲住水就出街,好彩我入去廚房睇下,好彩水多未乾........

又試過開完門,唔記得拎出來,就甘將key插係gate到......真係牙煙!

...

如果係我個工人,做咗咁耐都係咁,我就算唔抄佢,都一定唔會考慮續約

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 dydysan 於 10-10-22 13:09 發表
hi all mama

I would like to share with you that I just found out our Tin Fu multipurpose function rooms may be open in Dec this year.

管理處最近將好幾座大廈下面既通風位/避雨位都封咗間房,我都想問佢地要用咁多地方做mud

子爵府

好媽媽勳章

早晨
我老公昨晚帶個工人去驗眼,真係有老花!之前佢仲同個agent佢睇野無問題
怪唔知得佢連火都睇唔到,成日掃地又掃唔乾淨啦!
不過,已經同佢配咗眼鏡,但我一定要佢帶(因為我知有d工人配咗都唔帶),如果唔係,睇野都唔清楚,點照顧細b

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 veroshea 於 10-10-28 11:27 發表
好深咩?? 唔係無理由睇唔到架...

百幾度lor,我又唔知有幾大影響wor,只係知佢一起身就著住客廳廁所及kitchen d燈,好似無燈就睇唔清咁lor

四十歲開始,不少人會出現「老花」,徵狀包括:看近距離影像時模糊不清及眼睛容易疲倦、在昏暗的環境下視力模糊、看遠近不同的影像時需要較長時間對焦等。

子爵府

好媽媽勳章

我應該係最無情既一個,因為,我今朝早只係比阿囝穿夏季運動服+短冷衫
話說我阿囝從來都唔怕凍,今朝早佢又唔肯起身,又唔肯換校服返學,又好遲至出門口,我又好倦,腦既轉數又慢咗,又怕佢遲到,因為之前已經遲過兩次到,於是,我唔理3721,推咗佢出門口至算
在lift口都仲未使穿外套,點知,一到樓下,真係好大風,我以為今日有太陽,點都比昨早暖,點知唔係,只見我個囝將對手收埋入外套度,好似好凍咁(都好,比個教訓佢,等佢唔好成日以為我騙佢天氣凍,叫親佢著衫仲慘過mud,仲要比佢鬧返轉頭,話我迫佢著咁多衫!)
最後,我叫個工人回家帶件長厚外套返學校比佢,希望佢以後會肯聽話著衫啦

子爵府

好媽媽勳章

明早都係15左右,我都要諗諗點同阿囝著衫返學至得

子爵府

好媽媽勳章

回復 5# moondream3003 的帖子

早晨
唔緊要,去眼鏡店到驗下lor,反正唔收錢
我老公都開始有,有時,我見佢要wuu低個頭,除埋眼鏡睇野,老實講,我有d"嫌棄"佢
不過,諗深一層,佢可以已經"嫌棄"咗我好耐

子爵府

好媽媽勳章

早晨
我阿囝都明天開始考,不過,放12:20
我今日叫個工人鎖起所有玩具及關了電腦及電視,希望佢可以專心溫習啦mouth: ,不過,我就比老公話,唔應該咁做,要佢自律wor,低b......,如果可以既,阿囝就會日日都自己完成功課啦
我地一年有4次考試+4次小評,不過,我小評就唔會幫佢溫,因為要睇睇佢有d mud唔識
上次英文評佑,佢listening得55分mouth: 都唔舍點同佢溫好

子爵府

好媽媽勳章

我阿囝就一向都係小魔怪, 阿囡出世後,佢可能會變成大魔怪

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 雲妮彭 於 10-11-5 10:07 發表
我呢兩日返工都係輕鐡站見到你老公呀,今日仲同一卡車tim.....不過佢應該唔識我!噫噫.......

唔認得就好啦,如果佢有第二個女人在佢身邊,記得通知我就得啦

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-11-5 10:38 發表
想問下仔女讀緊小學的媽咪
你地仔女一個學年總共要上幾多個星期的課?
(即上課周數, 或有幾多個循環周?)

如果計埋假期,上學期有21wk,下學期有25wk
如果扣埋假期,上學期只有19wk,下學期就有20wk

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-11-5 11:07 發表
佢同另一個我唔識的女仔一齊,
都幾親密的
而呢個男人係結左婚的
佢同我地解釋, 呢個係教會的朋友
因為唔開心搵佢傾訴....
...

我講笑姐,其實,我係一個好敏感既人,我老公有d mud風吹草動,異常行為及情緒,我都會察覺到,佢如果出面有女人,應該瞞我唔到,我亦唔怕同佢嘈,因為,錯不在我,離婚對佢無著數,佢在大公司做,贍養費佢無法走數,佢唔會咁蠢既

子爵府

好媽媽勳章

我今日收到信,比公司扣咗一日sick leave錢
佢話我今年放咗13日sick leave,所以要扣一日錢:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 wendy_ho 於 10-11-5 17:13 發表
我今日收到信,比公司扣咗一日sick leave錢
佢話我今年放咗13日sick leave,所以要扣一日錢:;pppp:

早晨!
我終於都忍唔住打去人事部問,如果我的病假是因懷孕引致,是不是在"生育保障範圍"內有特別安排(扣少d錢),因為,我都仲有2個月至生得,其間如果仲會有sick leave(因為血糖控制得唔太理想,可能要入院都唔定),係唔係要醫生寫明係因懷孕引致的不適,可以扣少d
如果唔係,我就一次過放4日既major sick leave,有60日quota

子爵府

好媽媽勳章

我個工人突然間有失憶症,唔記得咗阿囝放4:30pm,照平常時間去接阿囝,接唔到就打比我!
都已經做咗成個幾月既啦,只係上個星期考試,時間有d改唔同,一個星期姐,就唔記得d時間表啦,都唔知係唔係我要求高

子爵府

好媽媽勳章

我個工人突然間有失憶症,唔記得咗阿囝放4:30pm,照平常時間去接阿囝,接唔到就打比我!
都已經做咗成個幾月既啦,只係上個星期考試,時間有d改唔同,一個星期姐,就唔記得d時間表啦,都唔知係唔係我要求高

子爵府

好媽媽勳章

個工人連換件校服都搞我個囝唔掂,真係自己做無咁嬲
唔知係唔係就生得,d脾氣好似差咗好多,簡直想殺咗我個囝!

首頁

尾頁

跳至