自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

恩庭寶貝 發表於 16-6-20 22:43
好想打巴個女人,巴巴喳喳

一齊丫!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

momoakira 發表於 16-6-20 22:47
一班冇得救都講得出

有班學障小朋友正努力刻服學障

佢真係有病!

珍珠宮

momoakira 發表於 16-6-20 22:47
一班冇得救都講得出

有班學障小朋友正努力刻服學障

實不相瞞丫,我女剛滿2歲,我同老公都無俾佢返任何 playgroup、興趣班!佢.... 都宜家都未識由 A 講到 Z、1數到10。
每日我湊住個女,都只係週圍去... 行公園換花草樹木、去海洋公園睇動物、去遊樂場跑跳爬、去迪士尼睇巡遊跳跳舞...
下午、黃昏喺屋企睇卡通動畫,唱下歌仔!數字歌、alphabet song..... 兩母女一齊睇 YouTube 又唱又跳!佢跟到到幾多字母,數字,我唔 care,只想佢有郁動!
按哩位 Irene 嘅理論,我女咪屬於被放棄果群?!
我最怪獸,只係陀佢時聽莫扎特!

珍珠宮

connie160878 發表於 16-6-20 23:04
哈哈,我同你差不多,我都無理我女

又唔係唔理嘅!我同老公都覺得,學術嘅嘢唔需要咁細個就質俾佢,佢宜家經由平時嘅接觸學到幾多咪幾多囉,K1開始就無得似宜家咁自由自在,返學前咪俾佢玩多D囉!玩時學唔學到嘢就真係睇家長自己點同小朋友玩喇!
平時我主張唔同個女講英文,但佢睇 YouTube 就專揀英文歌仔!久而久之.... 佢見到星星會指住話我知 star、月亮話 moon.... 我仲要教番佢中文,叫佢講番中文!
有時夜晚佢唔願瞓,我都唔會迫佢瞓,會大家一齊睇 nat Geo wild,佢見到動物好興奮,衝埋個電視度話「摸摸...」!我俾佢摸完又再教佢係乜,佢下次睇都會記得話俾得知!
我真係唔覺得要返學前班先學到嘢!
我寧願佢將來讀雞校考第一,都唔希望佢讀名校考第尾!

珍珠宮

NoName 發表於 16-6-20 23:35
把口咁刻薄,晤適合做阿媽,又話自己個仔蕃薯,又話讀書差嘅入無得救果班

...

係!哩 part 最最最最最反感!

珍珠宮

hayley_leung 發表於 16-6-20 23:39
佢一開始已經注定係輸家,嫁個凡夫俗子,要贏就嫁醫生律師嘛,講到自己幾勁都冇用啦
...

佢.... 應該係話緊個老公無本事囉!

珍珠宮

野蠻b 發表於 16-6-20 23:49

我都一樣無催谷個囡,無報pg同n班,我真係寧願佢係啲普通學校 ...

係架!谷乜鬼丫!自己細個都唔鐘意爸媽谷我,佢地越迫我,我越唔讀!佢地谷係因為佢地兩個得小學程度,教唔到我地,驚我地追唔上,所以一星期補足5日,分2個補習哥哥上唻屋企補!
反而同佢地講明唔鐘意咁樣迫我,佢地 cut 晒D補習老師,我仲反而主動咗溫習!
同埋,宜家有自己小朋友,更感恩自己父母同老公,有相同嘅教女觀念.... 哩樣真係好重要!

首頁

尾頁

跳至