自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Deleted

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

30分鐘車程唔算得上遠,唔應該以此考量。
家長應該先考慮小朋友意見,
衡量下學術上係唔係適應1A,
要想想,如果入到追得上固然好,
到中三揀科就任你選,否則競爭力唔夠人,揀唔到自己想讀嘅科,到時唔係30分鐘問題,係苦讀3年啦!

~

公爵府

2024年龍年勳章

其實又唔覺讀1A真係咁慘無人道~
幾時都話係揀適合嘅學校,唔係去追求學校,
家人讀1A嘅都好輕鬆,測驗默書係個個星期都有,不過入到嗰班都好自動波,同學間讀書氣氛好好,小息/lunch就坐埋一齊互相背書,唔識就約埋搵老師請教,讀得開心喎!

-

公爵府

2024年龍年勳章

catf2 發表於 24-3-29 02:28
唔知點解好多人覺得讀B1A 學校就慘無人道,我小朋友就讀得好開心, 雖然間中都呻測驗多功課量大,但約埋同 ...

係囉! 唔係咁慘啫⋯⋯ 有啲1b/1c谷上位更大壓力, 屋企人都讀得開心,呢幾日放學日日遲放,佢話幾個同學放學去library查dse past paper睇吓會唔會考而家學緊嘅題目,自動自覺咁,幾開心喎!

-

公爵府

2024年龍年勳章

catf2 發表於 24-3-29 02:34
我女嗰間好似主科唔合格先要留班,每年會有十個八個留班位,不過要比錢讀讀嘅讀唔掂會自己轉走左吧!
...

我哋主科唔合格要留班,只要你肯開聲肯努力,要補底學校一定有人幫,我見早兩日有個post講靠運動入讀點算,其實有啲講明成績追唔上就要離隊,佢哋真係會為目標更勤力,辛苦嘅~但係值唔值? 一定齊聲話你知值得, 佢哋就係有呢種spirit 與態度

-

公爵府

2024年龍年勳章

GreenMaDad 發表於 24-3-29 03:17
回覆 loveclementine 的帖子

"名校/band 1A收都吾好去呀‘’就好似好多人會話‘’有錢人吾好做呀,錢買吾 ...

正常嘅~人望高處嘛!

但講到底都係衡量能力,至少要睇遠少少去高中揀科,一個30分鐘路程嘅憂慮對比就唔算得係問題~~

-

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊